Kategoriat
Artikkelit Hyviä juttuja

Vuokramökit – Mikä ihana löytö!

*sisältää mainoslinkkejä

Kesäloma ja kesämökki, oma rauha, linnun laulu ja veden liplatus, auringonpaiste lämpimällä iholla, puusauna ja pulahdus järveen. Voiko olla parempaa irtiottoa arjesta kuin aito kotimainen mökkiloma.

Vuokramökit, mikä ihana löytö!
Lämpöä, valoa, rauhaa, lepoa <3

Ainoa ongelma tässä on ollut se, että meillä ei ole mökkiä. Vanhemmillani ei ole mökkiä eikä heidän vanhemmillaankaan ollut. Itseasiassa nyt kun mietin, niin mahtaakohan koko meidän suvussa kenelläkään olla kesämökkiä!? Ei muuten taida olla!!

Olipa siinäkin oivallus. Mutta oli sukulaisilla mökkiä tai ei, niin meillä ei ole eikä ole koskaan ollut. Sitä en tiedä tuleeko joskus olemaan, mutta toistaiseksi sillä ei ole niin väliä nimittäin ongelmaan on nyt löytynyt mainio ratkaisu: Mökkivuokraus!

Mistä ja miten löytää sopiva vuokrattava mökki?

Ongelma on ollut siis siinä, että mökkiä ei ole. Ja Itseasiassa jostain syystä vuokraaminen ei ollut ennen tullut mieleenkään. Päässäni on ehkä ollut ajatus, että mökille voi mennä vain, jos omistaa sellaisen. No, onneksi tähän asiaan tuli viitisen vuotta sitten muutos ja siitä lähtien olemme mökkeilleet joka kesä. Olemme olleet joka kerta eri mökillä ja nauttineet oikein antaumuksella! Mökkiloman pituus on myös kasvanut päivällä tai parilla vuosittain.

Lue täältä myös artikkelini Top 10 vuokramökit Pirkanmaa.

Alussa oli vaikea päättää minkä palveluntarjoajan sivuja lähtisi tutkimaan syvemmin, ja sen jälkeen piti miettiä millaiset kohteet juuri meitä kiinnostaa. *Lomarengas vaikutti kaikin puolin hyvältä ja tarjontaa oli sopivasti. Se oli valintamme ensimmäisellä kerralla. Ja koska kaikki sujui niin mutkattomasti, olemme muinakin kesinä vuokranneet mökin sitä kautta. Lomarengas on Suomen vanhin ja tunnetuin vuokramökkien ja välittäjä, joten eipä mikään ihme, että kaikki toimi hyvin.

Kun sivustoa oppi käyttämään, alkoi homma hahmottumaan. Ensin on hyvä miettiä oma budjetti, mitä mökiltä tahtoo ja milloin aikoo lomailla.

Jos mökkien tai palveluntarjoajien vertailu ei houkuttele, niin ehkä tämä artikkeli voi auttaa sinua tekemään päätöksen ensimmäisestä vuokramökistä. Toisella kerralla kaikki on jo selkeämpää!

Vuokramökit – sijainti ja aktiviteetit

Asumme Tampereella, joten meitä kiinnostaa ensisijaisesti vuokramökit alueella: Tampere/ Pirkanmaa, Uusimaa, Etelä-suomi, Varsinais-suomi, Satakunta, etelä-pohjanmaa ja keski-suomi ja päijät-häme.

Jos asioit *Lomarenkaan kautta, vuokramökki voi sijaita missä päin Suomea tahansa. Pohjois-pohjanmaa ja varsinkin Lappi on meille liian kaukana, mutta monien suosikkikohde. Se onkin pullollaan toinen toistaan söpömpiä tai upeampia mökkejä. Mutta olipa suosikkikohteesi sitten Ylläs, Levi, Ruka tai vaikka Saariselkä, löydät varmasti paljon vaihtoehtoja.  Jos haluat oikein ylös pohjoiseen, viimeksi kun katsoin, löytyi Utsjoeltakin 15 mökkikohdetta.

Ajatus pitkästä, useita tunteja kestävästä automatkasta, ei kuulu kuitenkaan meidän perheen lomaunelmiin, joten toistaiseksi olemme keskittyneet lähialueen tarjontaan. Tampereelta on kätevä ajella mihin tahansa ilmansuuntaan ja mikäli hinta on tärkeä kriteeri ja halpa mökki kiinnostaa, kannattaa suunnata Tampereelta pohjoiseen päin. Helsinkiä kohti mentäessä mökkien hinnat tuppaavat nousemaan. Tietysti löytöjä voi aina tehdä ja tarjontakin vaihtelee vuosittain. Kannattaa myös muistaa, että aikaisella varaajalla on etu puolellaan.

Poikkeusolojen takia mökkivuokraus kotimaassa on lisääntynyt, mutta uskoisin että mökin tarjoajiakin on tullut markkinoille lisää. Ja toisaalta nykyolot ovat karsineet turistien määrää. Jos varaat lomaasi viime tingassa, ei kannata huolestua! Meilläkin toimivaksi taktiikaksi löytää huippumökki, on osoittautunut välillä myös silkka tuuri!

Tänäkin vuonna kävi niin, että löysimme lähes täyteen varatun kivan mökin keski-suomesta. Varauskalenteri hehkui varatun punaisena mutta kuinka ollakaan, juuri meidän hakuun syöttämät päivämäärät näyttivät kuitenkin vihreää eli vapaata. Vuokrasimme mökin ilomielin ja koimme siinä hetkessä myös hyvää johdatusta. Se mökki oli varmasti tarkoitettu juuri meille!

Vuokramökit omaan makuun

Me olemme hakeneet mökkilomalta nimenomaan luonnon rauhaa ja perheen kanssa oleilua, hiljaisuutta, saunomista ja uimista omissa oloissa. Soutuvene on myös kiva plussa ja sellainen löytyykin todella monelta rantamökiltä, lähes aina myös onkivapa tai pari.

Vuokramökki Ikaalinen
Soutelua vuokramökin veneellä Ikaalisissa

Sopivaa mökkiä etsiessä kannattaa ensin laittaa itselle tärkeimmät asiat ylös, jotta välttyy ikävimmiltä yllätyksiltä. Oma lista tärkeimmistä asioista on:

  • max 2h ajomatka — mielellän vähemmän
  • ranta + laituri + puusauna — helppo saunoa ja uida
  • omaa rauhaa — ei naapureita samassa pihapiirissä
  • näyttää kivalta paikalta kuvissa
  • nuotiopaikka tai kiva grilli
  • ympärillä metsää

Hyvää bonusta jos löytyy myös

  • uuni ruuanlaittoa varten
  • puuhella
  • sisävessa

Tämän listan kanssa alan selata oman budjetin mukaisia mökkejä valitulla loma-ajankohdalla sekä sijainnilla. Kun jokin näyttää kivalta, tarkistan löytyykö kaikki tärkeät asiat. Jos jokin niistä puuttuu, hylkään mökin ja jatkan seuraavaan. Kun löydän potentiaalisen ehdokkaan, kirjoitan siitä muutamia perustietoja vihkoon ylös ja jatkan selailua. Kun vihkoon on kertynyt 3-6 ehdokasta, voi niistä jo usein valita jonkun.

Hakua voi myös rajata asettamalla sivustolle omia kriteerejään, mutta itse olen tykännyt nähdä ainakin lähes kaikki vaihtoehdot. Olen saattanut laittaa kriteereiksi esimerkiksi vain ranta ja sauna.

Aktiivinen mökkiloma vai lepäilyä luonnonhellmassa?

Meille yksi keskeisimmistä aktiviteeteista loikoilun lomassa on ruuanlaitto. Se on meille tärkeä osa mökkeilyä ja ruokaa pitää olla mukana runsaasti. Ruoan pitää olla terveellistä, herkullista sekä monipuolista. Lisäksi jälkiruokia ja muita suolaisia ja makeita herkkuja pitää riittää reilusti jokaiselle päivälle.

Ruuanlaittoa varten mökeiltä löytyy usein kaikki perustavarat kuten paistinpannu kattiloita, astioita, kulhoja, erilaisia veitsiä, vispilä ja vaikka mitä!

Löhöily, lueskelu, uiminen, saunominen, soutelu ja kaikki ruokaan liittyvä kiireetön touhuilu. Ehkä pientä metsässä samoilua, pelien pelailua ja kenties myös musiikin kuuntelua. TV pidetään kiinni. Siinä meidän perheen resepti täydelliseen mökkilomaan.

Jotkut kaipaavat lomilleen enemmän aktiivisuutta ja silloin vuokramökit esimerkiksi hiihtokeskusten läheisyydessä voivat olla parempi vaihtoehto. Hiihtokeskusten maastoissa voi harrastaa kesäisin ainakin maastopyöräilyä. Tuntuu että hiihtokeskuksista löytyy yhä enemmän myös kesäisiä harrastusmahdollisuuksia. Tampereelta lyhyen matkan päässä ovat Esimerkiksi Himos ja Sappee. Sastamalastakin löytyy paljon mökkejä ja siellä sijaitsee myös Ellivuori. Kannattaa tarkistaa hiihtokeskusten kesäaktiviteetit! Yksi kiva vaihtoehto voisi myös olla Ähtäri.  

Vuokramökin ihanuus

Vuokrattavat mökit ovat olleet meidän perheen kesälomien pelastus. Lisäksi mökin vuokraus on siitä hyvä vaihtoehto, että jos joskus hankkisikin oman mökin, on hyvä ensin tietää mitkä ovat itselle niitä tärkeimpiä asioita. On ollut myös hauskaa testata joka vuosi uusi mökki ja vertailla mistä olemme perheenä eniten pitäneet. Samalla se tuo pienen jännitysmomentin, näyttääkö valittu mökki paikan päällä samalta kuin kuvissa?

Viikon tai parin mökkivuokra on pieni summa verrattuna mökin ostoon. Lisäksi kun mökki ei ole oma, eivät myöskään omistajan huolet paina. Ostat siis vain elämyksen, et kiinteistöä vastuineen. Tänä vuonna ostimme ensimmäistä kertaa myös loppusiivouksen.

Ihanaa päästä taas mökille!