Kategoriat
Artikkelit DIY Eteeriset öljyt Hyviä juttuja

Helppo DIY Pyykkietikka ohje

DIY pyykkietikka ohje

Itse tehty DIY pyykkietikka ohje

Olen harjoitellut tekemään itse pyykkipulveria ja tässä artikkelissa on helppo pyykkietikka ohje. Erityisesti olen ihastunut itse tehtyyn pyykkietikkaan, kuten tänä aikana moni muukin taitaa olla. Se on todella helppo, halpa ja ekologinen vaihtoehto huuhteluaineelle.

Pyykkietikkaan saattaa ihastua vaikka ei olisi tottunut huuhteluainetta käyttämäänkään. Se nimittäin tekee hyvää niin vaatteille kuin pesukoneellekin. Lisäksi luonto kiittää!

Tässä artikkelissa luettelen pyykkietikan hyödyt ja lisäksi kerron oman pyykkietikka reseptin jonka helpompaa en osaa kuvitella.

Tästä voit myös lukea artikkelin Helppo DIY pyykinpesuaine ohje.

Netissä valmista pyykkietikkaa myyvät ainakin Hyvinvoinnin.fi ja Life.

Ihanat pyykit

Pyykinpesu on yksi kotityö jota oikeasti rakastan! Sisustaminen tai siivoaminen, kokkaus tai kaikenlainen organisointi eivät oikein tunnu vahvoilta osa-alueilta mutta pyykinpesussa on sitä jotakin!

Tykkään lajitella pyykkejä ennen pesua ja tykkään ripustaa sitä kuivumaan. Tykkään jopa katsella kun kone pyörii tai ihastella narulla kuivuvia pyykkejä, varsinkin jos ne ovat ulkona. Olen ottanut kuivuvista pyykeistä jopa valokuvia sillä mielestäni ne näyttävät joskus kivoilta.

Meillä pyykit löytävät nopeasti paikkansa myös narulta takaisin hyllyyn. Tiedän että joillekin tämä on se kompastuskivi, puhtaiden pyykkien viikkaaminen ja lajittelu takaisin kaappeihin. Mutta satun rakastamaan myös sitä, eli koko projekti on mieluisa.

Käsin pestävät vaatteet ovat tähän ainoa poikkeus.

Ekologinen pyykinpesu

DIY pyykkietikka on kiinnostanut jo pidempään. Olen muutenkin alkanut kiinnittää yhä enemmän huomiota siihen, mitä myrkkyjä meillä käytetään. Pappani puhui tästä asiasta jo vuosikymmeniä sitten ollessaan sitä mieltä, että pesuaineissa käytettävät aineet ovat pahaksi ihmisille.

En tunne syyllisyyttä mistään käyttämistäni myrkyistä (paitsi ehkä putkenavaajasta) mutta pidän kuitenkin hyvänä ideana keksiä uusia ekologisempia tapoja kodinhoidossa. Vanhan kansan vinkit ovat arvokkaita ja etikan hyvät vaikutukset onkin tunnettu jo pitkään.

Pyykkietikka hyödyt

 • Pyykkietikka tekee vaatteista pehmeämpiä
 • Pyykkietikka kirkastaa vaatteiden värejä
 • Huuhteluaineen tavoin pyykkietikka poistaa vaatteista sähköisyyttä
 • Pyykkietikka viimeistelee pesutuloksen (etikka itsessään on puhdistava aine)
 • Pyykkietikka raikastaa pyykin poistaen pinttyneitä tuoksuja
 • Pyykkietikan tuoksun voi valita aina itse käyttämällä juuri niitä eteerisiä öljyjä joista pidät (etikan tuoksu haihtuu nopeasti pois)
 • Pyykkietikka on biohajoava
 • Pyykkietikka on vegaanien
 • Pyykkietikka on halpaa (ainakin itse tehtynä)
 • Pyykkietikka sopii kaikille materiaaleille, myös villalle ja silkille ja gore-texille
 • Pyykkietikka pidentää vaatteen käyttöikää, koska sillä on vaatteen kuituja suojaava vaikutus
 • Pyykkietikka tekee hyvää pesukoneelle sillä etikka puhdistaa koneen osia ja poistaa kalkkisaostumia

Tee itse Pyykkietikka – helppo ohje & käyttö

helppo pyykkietikka ohje
Pyykkietikka ohje ja muutama sopiva eteerinen öljy pyykkietikkaan.

Maailman helpoin pyykkietikka ohje:

Resepti 1 / Hajusteeton
(0,5L)

riittää noin 10 koneelliseen

Sekoita keskenään:

 • 4dl väkiviinaetikkaa
 • 1dl vettä

Valmista tuli!

pyykkietikka käyttö: käytetään huuhteluaineen tavoin, noin ½ dl konetta kohti.

Eikö ollutkin helppo? Tästä reseptistä puuttuu eteerinen öljy siksi, että halusin tällä yksinkertaisuudella osoittaa sen, että nämä kaksi ainesosaakin riittävät. Seuraavaksi toinen resepti, jonka valmistan 0,75 kokoiseen pulloon ja jossa on valittu muutama eteerinen öljy pyykkietikkaan.

Maailman helpoin pyykkiietikka:

Resepti 2 / Tuoksuva
(0,75L)

Riittää 15-20 koneelliseen

Sekoita keskenään:

 • 6dl väkiviinaetikkaa
 • 1,5dl vettä
 • 25 – 30 tippaa eteerisiä öljyjä

käyttö: Ravista ennen jokaista käyttöä. Käytä huuhteluaineen tavoin, noin ½ dl konetta kohti.

Tähän valmistusta ei tietenkään tarvitse jättää. Seuraavaksi alkaa kaikki tämän perusrungon ympärillä tapahtuva hifistely ja herkuttelu!

Jos haluat ottaa kaiken irti, niin seuraavat 3 asiaa kannattaa hioa kuntoon!

1.Pullo

Hanki jokin ihana lasinen vanha lääkepullo tai muu kaunis, silmiä hivelevä astia. Lasinen kannattaa olla erityisesti silloin jos käytät eteerisiä öljyjä kuten minä.

Oma valintani tähän oli tumma lasinen kaapista löytynyt  tyhjä Gato Negro -punaviinipullo. Näin vaivaa ja irrotin etiketin vaikka tiukassa se  kyllä oli! Ensin liotin sitä vedessä ja irrotin ja harjasin. Viimeiset liimaraidat lähtivät karhunkieltä ja eteeristä sitruunaöljyä käyttämällä (eteerinen sitriuunaöljyä liuottaa purkka-liima- ym tiukassa olevia tahroja), josta päästäänkin parhaaseen osaan eli eteerisiin öljyihin.

2.Eteeriset öljyt

Ah, oma suosikkini! Eteeriset öljyt tuovat oman pikku paratiisinsa pyykkietikan valmistamiseen kuten ihan mihin tahansa muuallekin missä niitä käytetään. Jos aihe kiinnostaa enemmän, täältä voit lukea artikkelini Mihin eteerisiä öljyjä käytetään?

Eteerisillä öljyillä saadaan pyykkietikkaan haluttu tuoksu. Tuoksua voi vaihtaa joka kerralla ja eteerisiä öljyjä voi myös sekoittaa keskenään. Eteeriset öljyt voivat sopia myös tuoksuyliherkyydestä kärsiville.

Tuoksua voi muuttaa vaikka vuodenajan tai sesongin mukaan. Kesällä toimivat raikkaat sitrukset, kun taas talvella saattavat lämpimät, mausteiset tai mystiset tuoksut viehättää enemmän.

pyykkietikka eteerinen öljy
DoTerra eteeriset öljyt ovat huippulaatuisia ja blogoni kautta voit myös tilata näitä öljyjä kotiisi. Blogini ylälaidasta kohdasta “Eteeriset öljyt” löydät lisää artikkeleita ja tilausohjeet.

Eteerisillä öljyillä on tuoksujen lisäksi paljon muitakin erilaisia vaikutuksia, joista pyykinpesun yhteydessä hyödyllisiä ovat ainakin nämä:

 • puhdistavat ominaisuudet
 • antibakteerisuus
 • tuoksuja poistavat ominaisuudet
 • sienikasvustoja tuhoavat ominaisuudet
 • Koiperhosia karkottavat ominaisuudet


  Tästä riittäisi jälleen asiaa omaksi artikkeliksi asti, mutta tyydyn laittamaan muutaman oman vinkkini tähän.
 • Puhdistusta lisäämään: sitruuna tai laventeli
 • antibakteerisuutta toivovalle: piparminttu, tai teepuu
 • tuoksuja poistamaan: teepuu, eucalyptus
 • sienikasvustoa torjumaan: teepuu, laventeli, sitruuna
 • koiperhosten karkoitukseen: laventeli, setri

doTerra Purify öljyseos

Oma tämän hetken suosikkiöljyni pyykkietikassa on doterran Purify– öljyseos. Se sisältää 6 eri eteeristä öljyä ja on tuoksultaan raikas ja miellyttävä. Voisin kuvailla että se antaa puhtaan raikkaan kodin tuoksun.

(Purify sisältää: sitruuna, siperian pihtakuusi, citronella, lime, teepu ja  korianteri (cilantro)

Eteeristen öljyjen laadusta kannattaa olla tarkkana. Mikä tahansa tuoksuöljy tai eteerinen öljy-nimellä kulkeva ei välttämättä toimi. Aito eteerinen öljy on haihtuva aine vaikka öljy onkin, eikä siis jätä minkäänlaisia öljyisiä tahroja. Sen tuoksu myös haihtuu lopulta täysin pois.

Jos minä tai blogini ei vielä ole sinulle tuttuja, niin kauttani voit tilata kotiin myös huippulaatuisia Doterran eteerisiä öljyjä. Laita ylävalikon yhteydenotto-lomakkeella minulle viesti tai tutustu ylävalikon Eteeriset öljyt – osioon saadaksesi lisätietoa ja lukeaksesi vinkkejä, tarinoita tai kokemuksia.

3.Etiketti

Käsityö- tai askarteluihmisen ilo on aina väsätä nättejä asioita. Minulle tämä oli välttämätön paha ja ratkaisin asian valmiilla tarralla. Etikettiin voi halutessaan panostaa enemmänkin.  Viimeaikoina olen törmännyt monissa blogeissa  vanhanaikaiseen kirjoitinlaitteeseen, jolla kirjaimet painetaan yksi kerrallaan (useimmiten) mustaan jäykähköön tarranauhaan.

Oma suosikkini on aina ollut maalarinteippi ja tussi, mutta nyt panostin ja laitoin kauniin tarran. Kyseiset tarrat on luultavasti suunniteltu hillojen, mehujen ja sellaisten säilöntään ja pulloni etiketteineen saattaakin muistuttaa mustaviinimarjamehupulloa, mutta olkoon! Oma perheeni tuskin kuitenkaan erehtyy sitä juomaan!

Tee itse omalla tyylillä!

Voit tehdä pyykkietikan valmistuksesta itsellesi parin tunnin askartelu / näpertelytuokion ja parhaimmillaan kaunis pullo toimii jopa sisustuselementtinä.

Itse tehty pyykkietikka on myös hyvä lahjavinkki kenelle tahansa, vaikka tupaantuliaslahjaksi!

Jos viimeistely ei ole juttusi, voit käden käänteessä vain yhdistää halutut aineet ja jättää hienosäädön muille.

Näiden tee se itse- vinkkien ja pyykkietikan teko ohjeen myötä tahdon toivottaa leppoisia diy hetkiä jokaiselle joka tämän kirjoituksen jälkeen innostuu kokeilemaan erilaisia kotitekoisia pesuaineita ja muita kodintarpeita!