*artikkeli sisältää mainoslinkkejä
Mitä ihmettä, luuliemi? Eli keitetään jonkun eläimen LUITA vedessä tuntitolkulla ja siinä se?
Lyhykäisyydessään kyllä, juuri näin. Tässä oma helppo luuliemi ohjeeni sekä hieman pohdintaa aiheen ympäriltä. Kokeile rennosti tai muuta ohjetta mielesi mukaan!
Luuliemen voi tehdä itse tai sitä voi ostaa valmiina. Jos itse kokkaaminen ei tunnu omalta jutulta, voit tilata valmiita luuliemi- tai luuliemijauhe -tuotteita seuraavista nettikaupoista suoraan kotiin ja testata helposti luuliemen vaikutusta omaan oloon tai olemukseen.
Luolanaisen luuliemi
Olkoon tämä reseptini nimi.
Resepti löytyy artikkelin loppupuolelta.
Kasvisruokavaliosta puhutaan paljon ja se on ollut muodissa pitkään, jos nyt niin voidaan sanoa. Minäkin rakastan kasviksia. Mutta mitä enemmän olen tutustunut kehoni hyvinvointiin ja etsinyt uusia tapoja pysyä kunnossa ja terveenä, sitä enemmän minua on alkanut kiinnostaa liha ja ehkä ihan erityisesti kaikenlainen eläinperäinen ravinto sekä rasva. Eläinperäisen ravinnon ravintosisältö tuntuisi olevan vertaansa vailla.
Olen ennenkin puhunut omaavani tietynlaisen luolanais- mielenlaadun, vaikken siitä paljon ehkä puhukaan. Ajattelen kuitenkin, että luonnossa on kaikki valmiina meitä varten ja olemme ajautuneet liian puhtaaseen ja muoviseen maailmaan ja meistä on tullut turhan nirsoja hienostelijoita.
Monissa asioissa tuntuu hyvältä idealta ottaa askelia taaksepäin ja katsoa mitä ennen on tehty. Luuliemen valmistus on yksi tällainen askel.
Vaikka olemme hyvin tietoisia ekologisuudesta, heitämme edelleen pois hirveästi hyvää tavaraa. Yhtenä esimerkkinä teurasjätteet. Itseasiassa ne sisältävät paljon kullan arvoisia terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita. Pihvi on poikaa mutta teurasjäte on kultaa!
Luuliemi kokemuksia
Olen tehnyt luulientä nyt noin 5 kertaa ja joka kerralla lopputuloskin on hieman erilainen. Olen käyttänyt naudan, kanan, lampaan ja sian luita tai niiden yhdistelmiä. Myös kalan luista/ruodoista kuulemma tulee hyvää lientä.
Luiden mukana on ollut vaihtelevasti lihaa, jänteitä, rustoja ja muuta mitä niihin jää kun suurin osa lihasta on syöty pois. Myös kanan nahkaa olen laittanut luuliemen sekaan.
Olen vaihdellut keittoaikaa aina kahdesta tunnista 24 tuntiin!
Ydinluu vai jokin muu?
Mistä luita luuliemeen? Ennen olen käyttänyt vain ruuan tähteiksi jääneitä luita kuten possun kylkien, kokonaisen broilerin, tai koipiluiden jämät. Viimeisimmässä versiossani minulla oli käytössä naudan ydinluu paloja joita saa ostaa kaupasta. Ensimmäistä kertaa lopputulos oli todella hyytelömäinen, joka onkin hyvä merkki liemen onnistumisesta!
Jos kaupastasi ei voi ostaa luita, kysy ihmeessä kauppiaalta. Aika moni kauppa vastaa mielellään asiakkaan toiveisiin. Meidänkin toiveesta omasta lähikaupasta löytyy lempikarkkejamme!
Tällaisia valmiita ydinluu paloja myydään kaupoissa myös eläinten osastoilla ja ainakin Antti Heikkilä keittokirjassaan kertoi käyttävänsä myös niitä.
Mitä kasviksia luuliemeen?
Olen laittanut kasviksia sekaan vaihtelevasti. Olen käyttänyt sipulia, porkkanaa, kaalia, lanttua, naurista, juuri- tai varsiselleriä, tai oikeastaan ihan mitä vain. Ehkä noin kahdesta neljään eri kasvista kerrallaan ja melko pieniä määriä.
Joskus olen napostellut kasvikset valmiin liemen kanssa, joskus siivilöinyt ne pois. Joskus siivilöidessä ne muusautuvat liemen sekaan, mitä en pidä huonona asiana ollenkaan. Olen todella vastahakoinen ruuan poisheittäjä.
Jos kasviksia ei käytä, liemestä tulee niin sanotusti umamin makuista. Eli kasviksia ei välttämättä tarvita ollenkaan. Luut ovat se juttu.
Tee itse luuliemi – oma reseptini
Tämä luuliemi resepti on viimeksi tekemäni liemen resepti, koska mielestäni se onnistui parhaiten. Ennen olen käyttänyt paljon enemmän vettä koska olen halunnut paljon lientä. Huomasin kuitenkin, että tiiviimpää tavaraa on helpompi säilöä. Lisäksi puoli kupillista päivässä luultavasti riittää ravintoaineiden saantiin.
Uskoisin, että liemen paksuuteen vaikutti veden vähempi määrä sekä ydinluut, joista tuntui irtoavan paremmin tavaraa kuin esim kanan jäänteistä. Tästä en siis ole varma mutta se on tämän hetken tuntuma.
Luolanaisen Luuliemi ohje
ainekset:
500g naudan ydinluu paloja
n.100g kaalia
yksi porkkana
n.100g juuriselleriä
½ sipuli
1 laakerinlehti
1-2 tl merisuolaa
n. 1½ – 2L vettä
2-4 rkl omenaviinietikkaa
Laita kaikki ainekset kattilaan. Kasvikset voi pilkkoa mielensä mukaan tai laittaa kokonaisina.
Vettä kaadetaan sen verran että ainekset peittyvät tai vähän enemmän. Joskus lisäilen vettä keittämisen aikana ainakin jos keittoaika on pitkä.
Keitetään miedolla lämmöllä 12-24h välillä sekoittaen. Tällä kertaa itse keitin noin 20h. Yöllä en sentään heräillyt sekoittamaan. Jotkut keittävät vähemmän, esim 6h.
Muuta ei tarvitse tehdä. Keittämisen jälkeen liemi on valmis nautittavaksi.
Miksi viinietikkaa luuliemeen?
Viinietikkaa käytetään edistämään tiettyjen aineiden irtoamista luista. Haluan kertoa erään kokeen, jonka tein tyttäreni kanssa.
Laitoimme viinietikkaa vesilasiin ja sinne raa´an kananmunan niin että muna peittyi kokonaan etikkaan. Munan annettiin olla yön yli etikassa. Seuraavana päivänä munan kova kuori oli liuennut KOKONAAN etikan joukkoon ja jäljellä oli vain sisus sekä kuoren ja sisuksen väliin jäävä kumimainen kalvo joka piti munan edelleen kasassa. Kanamuna pysyi kalvon varassa koossa ja sen pystyi ottamaan käteen. Se oli aivan pehmeä kumipallon tuntuinen.
Tämä todella todistaa sen, että viinietikka auttaa luun kovia ainesosia kuten kalsiumia liukenemaan liemeen.
Luuliemi Säilytys
Luuliemi säilyy jääkaapissa noin viikon mutta sitä voi myös pakastaa.
Erityisesti nyt kun liemestä tuli selvästi aiempaa paksumpaa, sitä oli mielekästä pakastaa jääpalamuottiin, tai oikeastaan suklaamuottiin. En poistanut rasvaa ennen pakastamista koska haluan että se on mukana.
Lopputuloksena lientä tuli reilu litra, josta join heti pienen kupposen tai pari. Itse juon rasvatkin oikein mielelläni. Jotkut haluavat kuoria ne pois. Rasvan kuoriminen on helpointa, jos liemen ensin jäähdyttää. Pintaan jähmettyneen rasvan voi vain lusikoida pois.
Aion käyttää pakastetut liemipalat minkä tahansa ruuan seassa, keiton, kastikkeen tai vaikka riisin keitossa makua ja lisää ravintotiheyttä tuomaan.
Lopun säilytän jääkaapissa ja juon noin viikon aikana. Lämmitän pienen määrän kerrallaan ja nautiskelen illalla sellaisenaan tai leipäpalan kanssa. Joskus keitän vain kupin kuumaa vettä ja lisään siihen pari luuliemijääpalaa ja hieman laadukasta mineraalipitoista suolaa (esim ruususuolaa).
Luuliemen gelatiinin sisältämä aminohappo glysiini kuulemma auttaa nukahtamaan. Siitä saa siis samalla ihanan unettavan iltapalan.
Kiitos kun luit ohjeen kokonaan ja artikkelin tänne asti.
Lue myös:
Luuliemi -terveysvaikutukset ja ravintosisältö
Paksummat hiukset
Löysin luuliemen ja luuliemijauheet kun etsin keinoja saada paksummat ja paremmat hiukset ja estää hiusten liiallinen irtoaminen. Jos tämä aihe kiinnostaa, sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli.
Sinne olen koonnut listan KAIKISTA matkan varrella kirjoitetuista hius-artikkeleista sekä vinkkilistan, joka sisältää KAIKKI hyviksi koetut tuotteet, menetelmät ja muut vinkit saada paksummat ja terveemmät hiukset!