*Artikkeli sisältää mainoslinkkejä
Humiseva Havupuu – mihin kaikkeen männystä onkaan?
Artikkeli sisältää myös 3 (hieman) erilaista havutee- ohjetta!
Itselleni metsä edustaa elämän perusasioita ja kun mietin mitä kaikkea siihen liittyy, vaivun helposti hyvinkin syvällisiin mietteisiin. Luolanainen sisälläni herää ja maallemuutto tuntuu hetkittäin hyvin houkuttelevalta vaihtoehdolta.
Mieleen tulee suuria asioita kuten kotimaa, esi-isät ja -äidit, luonto, luontoyhteys, ruoka, vesi, koti, lämpö ja rauha.
Lisäksi mieleen nousee lapsuuden muistoja mustikka- ja puolukkaretketkiltä tuhansien mäntyjen siimeksessä, kauniissa kangasmetsissä, aurinkoisilla hiekkaharjuilla… ah metsässä parasta on metsä!
Metsä todellakin pursuaa niin hyötyä, rauhaa kuin tekemistäkin, ja tällä kertaa haluan kohdistaa huomioni nimenomaan mäntyyn.
Ensisijaisesti minua kiinnostaa männyn terveysvaikutukset. Aihetta pyöritellessäni mieleeni alkoi tulvia kaikenlaisia asioita mitä männystä valmistetaan. Nostan niitäkin hieman esiin, mutta pääasiassa keskityn terveyteen.
Mitä männystä valmistetaan?
“Mänty on metsiemme valtapuu.” Näin lukee Toivo Rautavaaran 1977-vuonna julkaistussa kirjassa ”Mihin kasvimme kelpaavat”.
Lainaan pätkän kirjan sivulta:
”Mänty on metsiemme valtapuu eteläisestä saaristosta Lapin tuntureille saakka. Mänty on kansantaloutemme tärkeimpiä kasveja. Se antaa toimeentulon sadoilletuhansille ihmisille. Siitä kelpaa:
PUU
Rakennus- ja polttopuuksi sekä teollisuuden raaka-aineeksi
HAVUT / NEULASET
Apurehuksi, teollisuuden raaka-aineeksi, teeksi
KERKÄT
Rohdoksi ja teeksi
KUOREN JÄLSIKERROS
Pettujauhoksi ja -leiväksi
PIHKA
Teollisuuden raaka-aineeksi ja saippuankeittoon
KANNOT
Tervan, tärpätin ym. ainekseksi ja paperimassaksi
KÄVYT JA RISUT
Polttoaineeksi
JUURET
Kotiteollisuuden tarpeisiin.”
Eli rakennusmateriaaliksi, erilaisten tavaroiden kuten huonekalujen valmistamiseen, ravinnoksi, lämmöksi, lääkkeeksi ja peseytymiseen, kuinka upea kasvi mänty onkaan!
Terveellinen hirsitalo
Viime vuosikymmeninä on purettu paljon rakennuksia homeongelman vuoksi. Toisaalta jopa satoja vuosia vanhoja taloja on edelleen pystyssä ja niissä asutaan.
Edes kaikki ystäväni eivät tiedä, että olen käynyt rakennusalan perustutkinnon aikanaan. Muistan silloin jo ajatelleeni, kuinka ylivertainen rakennusmateriaali puu on. Hirsitalon seinään ei hirsien väliin tulevan tiivisteen lisäksi tule mitään muuta, vain hirsiä pinoon. Sellaisenaan se pitää lämmön, se hengittää, on kaunis silmälle ja myös miellyttävä koskea. Kaiken kukkuraksi puu on ekologinen maatuva materiaali.
Ennen vanhaan hirret kaadettiin ja käsiteltiin samalla paikalla mihin myös tupa rakennettiin. Ja vaikka tekniikat ja työkalut ovat kehittyneet, puu itsessään ja periaatteet ovat samat.
Löytääpä honkia humiseva harju ja rakentaapa sinne tupa omista hirsistä.
Rakennusmateriaalina hirren huono puoli on paloherkkyys ja se, että se saattaa ajan kuluessa hieman painua kasaan. Silloin ovien ja ikkunoiden kanssa voi tulla istuvuusongelmia. Mutta jos talo kestää homehtumatta 100 vuotta, niin ehkä noidenkin asioiden kanssa pystyy pärjäämään.
Männyn terveysvaikutukset
Suomen luontaiskauppiaiden liitto on valinnut vuoden 2021- terveystuotteeksi havupuu uutejuoman josta kirjoittamani artikkelin löydät täältä. Tuon juoman teho taitaa suurelta osin perustua sen antioksidanttisiin vaikutuksiin, mutta siinä on paljon muutakin.
Männyn neulaset sisältävät runsaasti sekä C-vitamiinia että A- vitamiinin esiastetta karotiinia. Havuissa sanotaan olevan 2-3 kertaa enemmän c-vitamiinia kuin sitruunassa. Rautavaaran mukaan jo 1500- luvulla on tunnettu männynhavujen keripukkia parantava vaikutus.
Kerkkiä on helppo napostella sellaisenaan. Teetä siitä on keitelty jo “vanhoista ajoista lähtien”.
Männyn kuoresta valmistetaan myös erilaisia terveystuotteita. Havutee tai havupuu uutejuoma ovat suosittuja mutta esimerkiksi tästä männynkuoriuutteesta erään luontaistuotekauppiaan kauppias sanoo näin:
“Tästä tuotteesta olisi asiakastarinoita kerrottavaksi vaikka kirjaksi asti. Todella monipuolinen, kliinisesti testattu sekä patentoitu ja 100 % varmasti toimiva tuote moneen käyttöön.”
Pycnogenol
Kotimainen
männynkuori uute
tabletti
Pakkauksen kansiteksti:
-Sydämen ja verisuonten hyvinvointiin
-Vahvistaa ihon kollageenia
-Helpottaa oloa siitepölyaikana
-Jalkojen turvotukseen
Vertaile eri nettikauppojen hintoja *täällä
Rohdoksia männystä
Itselleni ainakin haavojen paranemista edistävä *pihkasalva on tuttu tuote. Sitä voi käyttää myös halkeileviin kantapäihin, kynsinauhoihin ja ihottumiin (myös hyvä jos sinulla on jalkasieni tai kynsisieni!).
Männystä onkin valmistettu perinteisesti monenlaisia rohtoja, voiteita ja uutoksia, erityisesti erilaisten hengitystie-sairauksien hoitoon.
Männyn neulaset ja kävyt jäävät turhan usein maatumaan kun puita kaadetaan. Niitä hauduttamalla saadaan irtoamaan c-vitamiinin lisäksi hartseja sekä antiseptisiä haihtuvia öljyjä (*mänty eteerinen öljy) jotka edistävät tulehdusten paranemista ja yskösten irtoamista. Tällaista uutosta on käytetty sisäisesti tai höyryä hengittämällä erilaisten keuhkoperäisten sekä suun, nenän tai nielun vaivoihin tai tulehduksiin. Uutoksilla on ehkäisty niin bakteereiden, virusten, loisten kuin jopa kasvaitenkin kasvua.
Männyn siitepöly
Allergian aiheuttaja vai terveyspommi?
Itselleni vieras juttu mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja todella kiinnostava osa tätä superpuuta on siitepöly …ja miksei muidenkin kasvien siitepölyt?
Tätä aihetta tutkiessani löysin kiinnostavan Kansanperinne-nimisen blogin. Sieltä lainasin seuraavan tekstin:
“Männyn siitepöly sisältää kaikki 8 kehollemme välttämätöntä aminohappoa sekä 14 muuta aminohappoa, 30 mineraalia, 15 eri vitamiinia, rasvahappoja, koentsyymejä, polysakkarideja, flavonoideja , yli 100 entsyymiä, nukleiinihappoja, lesitiiniä, kasvisteroleja ja yhteensä yli 200 bioaktiivista aineisosaa.” – Jaakko Halmetoja
Onko männyn siitepölyssä testosteronia?
Männyn siitepölyn kerrotan myös ”boostaavan” hormonitoimintaa ja sen sanotaan sisältävän myös testosteronia. Tätä ihmettelin kovasti ja mietin mahtaako väittämä olla totta. Etsin tietoa monilta sivuilta. Sama tieto toistuu useassa paikassa ja sitä olisi kiva penkoa tarkemminkin.
Olisi kiva tietää mihin perustuu esimerkiksi erään keskustelupalstalla heitetty vinkki: “Männyn siitepöly on luonnon kovin testosteronibuusteri!”
Tästä aiheesta riittäisi asiaa varmaan kokonaiseen artikkeliinkin.
(Edit: jos tämä aihe kiinnostaa, niin luepa myös tämä kirja-arvostelu.)
Olisi ollut kiinnostavaa lukea esimerkiksi PubMedista löytyvä tutkimus vuodelta 1971, jossa testosteronia oli kerätty männyn (Pinus Silvestris L.) siitepölystä neljällä eri menetelmällä. Artikkelin voi käydä lukemassa täältä jos haluaa maksaa siitä 43,34 euroa. Yhteenveto on lisäksi saksan kielellä joten artikkelikin saattaa olla…
En ihmettele että kyseinen tutkimus on todennäköisesti saksankielinen. Saksassa kaikenlainen luonnonlääkintä onkin paljon meitä pidemmällä. Tätini, joka oli biologian opettaja ja innokas luontoihminen ja mm. homeopatian ystävä, kävi jo ajat sitten Saksassa hakemassa lisäkoulutusta kasveista ja muusta sellaisesta.
Tunnen myös erään eteeristen öljyjen saksalaisen edustajan ja hän sanoi että siellä lähes kaikki käyttävät jo eteerisiä öljyjä ns. luonnonlääkkeinä.
Monet tunnetut luontaistuotteet myös sisältävät eteerisiä öljyjä. Esimerkiksi iki-ihanat *Carmolis-tipat, joiden teho perustuukin yhdentoista eri lääkeyrtin eteeristen öljyjen vaikutuksiin. Carmolis tippoja käytetään vilustumisoireisiin, erilaisiin vatsavaivoihin sekä kivun lievitykseen.
Täältä voit lukea artikkelini Carmolis- tipoista.
Siitepölyä kohti siis!
Kun seuraavan kerran kävelen keväällä jossain missä mäntyjen tai muidenkin kasvien siitepöly pölisee, hengitänkin syvempään sen sijaan että pyrkisin välttelemään sitä. Voisihan sitä yrittää itse myös kerätä. Siitepöly on kerättävissä vain toukokuun puolesta välistä kesäkuun alkuviikoille.
Toistaiseksi jätän keräämisen muille ja etsin valmiita tuotteita. En löytänyt myynnistä pelkästään männyn siitepölyjauhetta, mutta linkkaan tähän kahden kotimaisen perheyrityksen siitepöly-tuotteet. Foodin luomu mehiläisen siitepöly ja Luontaistukku luomu mehiläisen siitepöly. Näillä pääsee ainakin alkuun siitepölytestailun kanssa.
Kyseessä ei ole niinkään jauho tai pölisevä pöly, vaan pienet rakeet. Käyttää voi melkeinpä missä vaan, esimerkiksi puuron seassa tai korvaamalla leivonnassa käytetyt nonparellit siitepölyrakeilla.
Foodin Luomu
Mehiläisen siitepöly
100g
Monipuolinen ja hyvin imeytyvä!
Raaka, luomu, gluteeniton, maidoton, GMO-vapaa. Ei sisällä lisä-tai säilöntäaineita.
Jos haluat ostaa suuremman pakkauksen, suosittelen Luontaistukkua.
Luontaistukku
Luomu
Mehiläisen siitepöly
1000g
Myös 3000g:n pussi valikoimassa!
Useimmiten ilmainen toimitus kaikkiin tilauksiin.
Vertaile muidenkin kauppojen siitepölytuotteiden hintoja *täällä.
Havutee eli neulastee ohjeet – 3 erilaista ohjetta
Neulastee ohje kolmella tavalla. Nämä reseptit eroavat vain vähän toisistaan. Erityisen tarkka ei mielestäni tarvitse olla, vaan voit soveltaa teen valmistusta oman tilanteesi mukaan. Voit käyttää joko männyn tai kuusen neulasia tai molempia.
Rautavaaran kirjassa kerrotaan, että aikanaan Neuvostoliitossa torjuttiin keripukkia seuraavan reseptin voimin:
Neulastee 1 – Toivo Rautavaaran kirjasta löytyvä ohje
1kg männynneulasia
5L 80°c – vettä
Viidesosa-annostus olisi siis:
200g männynneulasia
1L 80°c – vettä
Nämä kaadettiin maahan kaivettuun kannelliseen tynnyriin ja annettiin hautua 2 vuorokautta. Havaittiin että juuri 2 vrk:n haudutusaika ottaa havuista irti yli 80% c-vitamiinista, joka ei vielä siinä ajassa ehdi hajaantua. Tällaista uutosta tarvitaan kirjan mukaan vain puoli kupillista ihmisen päivittäisen c-vitamiinin tarpeen tyydyttämiseen.
Yllä on siis yksi vanha resepti mutta esimerkiksi itse olen tehnyt männyn ja kuusen neulasteetä seuraavalla tavalla.
Oma versioni neulasteestä:
Neulastee 2 – Millan ohje
Männyn ja kuusen neulastee
Yksi 10-20 cm pituinen männynoksa (yleensä siinä on muutama haara)
Yksi 10-20 cm pituinen kuusenoksa (yleensä siinä on muutama haara)
1 – 2 L kiehuvaa vettä
En irroittele neulasia oksista vaan heitän havut pannuun sellaisenaan. Saatan kyllä leikata neulasia poikki hieman saksilla, jotta neulasten sisällä olevat vaikuttavat aineet pääsevät helpommin liukenemaan veteen. Keitän veden kattilassa, otan sen pois levyltä ja laitan neulaset kuumaan mutta ei enää kiehuvaan veteen. Annan hautua noin 10-20min.
Yhden kupillisen juotuani lisään joskus vielä kuumaa vettä pannuun. Jätän teen hautumaan, ja juon päivän mittaa kupin tai pari vaikka se olisi kylmää.
Päivän päätteeksi teen voi vielä laittaa esim. mehukannussa jääkaappiin ja juoda raikkaana jano- tai ruokajuomana seuraavana päivänä.
Havutee ja piikkiproteiini
Tällaista havujuomaa on viime aikoina käytetty myös häätämään piikkiproteiinia pois kehosta. Tästä aiheesta on puhunut ainakin eläkkeellä oleva itsellinen tutkija Kalevi Korento. Hän on selvitellyt piikkiproteiinin kemiallista olemusta ja tullut siihen tulokseen, että männyn ja kuusen neulaset sisältävät toluidiinia (C14 & H16n2).
Korennon mukaan toluidiini hajoittaa piikkiproteiinin pinnalla olevan sokerin ja myös piikkiproteiinissa olevaa aminohappoa/proteiinia. Hän perustelee väitteensä kemiallisella kaavalla ja sanoo että jos toluidiinia laittaa yhteen piikkiproteiinin kanssa, toluidiini tuhoaa sen.
Toluidiini on hänen mielestään paras tapa häätää/tuhota piikkiproteiinia, sillä se on turvallinen aine keholle ja havunneulasteen käyttämisellä on pitkät perinteet. Tietäisimme varmasti, mikäli siitä voisi olla jotain haittaa.
Toki neulasissa sijaitsevia eteerisiä öljyjä ei pidä nauttia liikaa mutta mielestäni tämä varoitus pätee pääasiassa silloin kun käytetään puhdasta eteeristä öljyä pullosta. Itse en usko että neulasteen kanssa tästä tarvitsee olla huolissaan. Enemmän olisin huolissaan karkeissa, tuoksukynttilöissä, pesuaineissa tai muissa ruuissa tai kosmetiikassa olevien lisäaine, väriaine, säilöntäaine ym. aineiden liiallisesta käytöstä kuin havupuun neulasten.
Rautavaaran kirjassakin mainittiin havujen syöttämisestä karjalle tärkeiden ravintoaineiden kuten c-vitamiinin saannin turvaamisessa. Liiallinen havujen syönti olisi eläimellekin haitallista mutta eläimet kuulemma osaavat itse säännöstellä syömiensä havujen määrää niin ettei liikasyönnin vaaraa ole.
Alla olevan reseptin mukaista teetä Korento neuvoo aikuiselle nautittavaksi jopa 9dl päivässä, 3dl kolmesti päivässä.
Neulastee 3 – Kalevi Korennon ohje
männyn ja kuusen neulastee – ohje:
Kerättyjen tuoreiden männyn ja kuusen havujen pinnalla saattaa olla esimerkiksi lintujen jätöksiä tai loisten munia. Siksi havut kannattaa ennen käyttöä pestä.
Pese havut käyttämällä 5L vettä ja 1dl omenaviinietikkaa. Huuhtele sen jälkeen puhtaalla vedellä.
(jos sinulla on suuria määriä havuja, tässä vaiheessa neulasia on mahdollista myös pakastaa talteen)
Käytä männyn ja kuusen neulasia suhteessa 1:1 eli molempia saman verran.
Neulaset pilkotaan 5mm pituisiksi paloiksi.
Neulassilppua mitataan 1tl noin 1,5 dl mukia kohden.
Kaada kiehuvaa vettä päälle.
Haudutetaan vähintään 2minuuttia.
Siivilöi neulaset pois ja nauti.
Mausteeksi sopii esimerkiksi hunaja.
Annostus: 2 kupillista kerralla ja noin 3 kertaa päivässä
Toivottavasti artikkeli saa sinut suuntaamaan lähimetsään ja ottaman nämä luonnon superfoodit testiin.
Muistathan vielä että oksien kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Tällaiseen tarkoitukseen ainakin itse olen helposti saanut luvan metsänomistajalta, eli useimmiten kaupungilta.
Parasta tietysti jos pihasta löytyy ikioma mänty!