* artikkeli sisältää mainoslinkkejä
Tunteita herättävä raha.
Tuottaako rahan ajattelu tai siitä ääneen puhuminen tuskaa ja ahdistusta vai iloa ja hyvää mieltä?
Onko raha ystävä vai vihollinen?
Tässä artikkelissa pohdin rahankäyttöä ja sitä, miten saada rahat riittämään. Vertailen erilaisia elämäntilanteita toisiinsa. Kerron myös omia kirjavinkkejä, jotka liittyvät jollain lailla rahaan.
Miksi toisilla rahat riittävät ja toisilla ei? Köyhällä opiskelijalla ei ole rahahuolia lainkaan ja toisaalta työssäkäyvän rahat ei riitä ruokaan saati sijoituksiin. Kumpi tyyppi sinä olet vai oletko ehkä jotain siltä väliltä?
Monella meistä on sitkeitä rahauskomuksia ja pinttyneitä toimintamalleja. Itseasiassa meillä kaikilla taitaa olla omamme. Uskomuksiaan ja omia tapojaan onkin todella vaikea muuttaa. Mutta taitaa olla niin, että jos siinä onnistuu, se saattaa muuttaa kaiken.
Hyvä vai paha raha
Saako rahasta pitää ja saako sen sanoa ääneen?
Saako rahaa haluta?
Tietysti saa!
Entä saako sitä rakastaa?
No ei varmaan liikaa, mutta kaikkihan me tarvitsemme rahaa.
Rahan valta ja voima on kiistattoman suurta ja sitä voidaankin käyttää todella tehokkaasti edistämään joko hyviä tai toisaalta ei niin hyviä asioita.
Rahaa ja valtaa pidetään voimina jotka suistavat ihmisen helposti huonoille teille. Näin ei tietenkään tarvitsisi olla mutta uskon tässä olevan perää. Silti sanoisin, että raha ja pahuus liitetään vähän turhankin hanakasti toisiinsa.
Mikäli saavuttaa elämässään paljon joko rahaa tai valtaa, niistä luopuminen on varmasti todella vaikeaa. Kukapa haluaisi menettää omaisuutensa tai laskea joko elintasoaan tai sosiaalista asemaansa. Eli mitä enemmän menetettävää, sitä helpompi varmasti ihmistä on ohjailla jos sellaiseen tilanteeseen joutuisi.
Mutta ainakin itse rakastan moniakin asioita joita olen rahalla hankkinut. Rakastan esimerkiksi kotiani. Rakastan sänkyäni. Rakastan joitain vaatteitani ja varsinkin kenkiäni.
Rahaa vai aikaa
Rahan hankkiminen vie useimmiten aikaa. Myymme aikaamme työnantajillemme.
Vakaasti toimeentuleva ihminen on varmasti tyytyväisempi elämäänsä kuin rahan kanssa kituuttava. Hänellä on mahdollisuuksia joita tyhjätaskulla ei.
Joskus vakaa toimeentulo saattaa kuitenkin vaatia suurenkin ajallisen veronsa. Kaikki työssäkäyvät ovat varmasti kokeneet työstressiä ja kiirettä. Niin hyvä asia kun työssäkäynti onkin, uskon että moni ottaisi ihan mielellään siitä lomaa useammin kuin pari kertaa vuodessa.
Toisaalta myös rahattomuus on todella stressaavaa ja sen on varmasti moni elämässään kokenut. Vähemmän töitä tekevällä saattaa kuitenkin olla mahdollisuuksia joita jatkuvasti töitä tekevällä ei ole. Hänellä voi olla enemmän aikaa käydä vaikka metsässä kävelyllä tai kölliä sängyssä ihan muuten vaan.
Aika mahdollistaa myös uusien asioiden opettelua kuten rahataitojen kartuttamista tai vaikka yrityksen perustamisen. Aika avaa mahdollisuuden kehittää elämäänsä mihin tahansa haluamaansa suuntaan. Ilman rahaa voi tehdä paljon asioita!
“Mitä hennompi reppu sen rennompi heppu”, sanoi Armas-pappani.
Huolensa, ilonsa ja mahdollisuutensa kai kullakin.
Olisiko jonkinlainen kultainen keskitie paras? Äärimmäisyyksiin vietynä monikin asia alkaa saada kovin kummallisia ja arvaamattomia piirteitä. Rikkaus tai köyhyys eivät välttämättä näyttäydykään kaikille samoin. Silläkin on suuri ero mitä kukin elämältään toivoo ja toisaalta miten kukin omaan tilanteeseensa suhtautuu.
Luolanainen ja raha
Kyllä, luolanainen on minulle aina muodissa. Ajatus luolanaisesta vie mielestäni aina totuuden lähteelle. Olen alkanut käyttää termiä ”luolanais-ajattelu” siitä ajattelu-tyylistä, jolla lähestyn useita asioita.
Nykyään yhä harvempi työskentelee suoraan elämää ylläpitävien töiden parissa niin että rahaa ei tarvittaisi. Omavaraistalous on kenties pienessä nousussa mutta kovin suuresta ilmiöstä ei ehkä vielä voida puhua.
Mitenköhän luolanainen tekisi? Miten hän ajatteli? Mikä oli luolanaiselle tärkeää? Mitkä ovat elämän muuttumattomat asiat, vaikka ulospäin kaikki näyttääkin muuttuneen?
Ennen työtä tehtiin (onneksi jotkut tekevät edelleenkin) mm. metsässä, pelloilla ja navetassa josta haettiin ruoka sekä vaatteisiin ja kodin rakentamiseen käytettävät materiaalit. Näitä ihan samoja asioita tarvitsemme edelleen! Kodin, vaatteet, ruokaa, lämpöä ja puhdasta vettä.
Sen sijaan että itse tuottaisimme, metsästäisimme tai keräisimme ruuan luonnosta, työskentelemme monissa eri tehtävissä. Teemme näin jotta saamme rahaa jolla sitten maksamme ruokamme, asumisen, vaatteet ja muut tarpeet.
Raha siis edustaa meille ennen kaikkea näitä perusasioita, eli elämää ja turvaa.
Rahasta voi toki luoda itselleen palvonnan tai kateuden kohteen ja käyttää sen hankkimiseen kaiken aikansa ja energiansa.
Toisaalta jatkuva rahan puute voi myös johtaa siihen, että se täyttää koko elämän. Päivästä toiseen jatkuva selviytymiskamppailu on yhtä lailla rahan ympärillä pyörimistä.
Jos sanotaankin että raha ei tuo onnea, niin eipä taida sen puutekaan tuoda.
Yksi tapa päästä sinuiksi raha-asioiden kanssa on tutustua rahan. Tehdä siitä ystävä. Selvittää mitä se oikein on. Miten raha toimii ja miten rahan kanssa kannattaisi toimia ja mitä siitä pitäisi ajatella. Koulussa ei opiskella näitä asioita ja yksi hyvä tapa oppia onkin kirjat.
Tässä yksi kirjavinkki: Tony Robbins – Raha
*Raha
Peli haltuun
Tony Robbins
“7 Yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen”
“Oppia ja oivalliksia finanssimaailman huipulta.”
Amerikkalainen bestseller-kirjailija avaa uudet näkymät siihen, miten rahan kanssa voi ystävystyä!
Ensimmäinen Robbinsin suomeksi ilmestynyt teos.
Hyvä palkka / huono palkka
Mikä on hyvä palkka?
Paljonko pitää tienata jotta voi sanoa, että palkka on hyvä? Tai paljonko palkasta pitää kuukausittaisten menojen jälkeen jäädä käteen, jotta voi sanoa olevansa vauras tai rikas tai hyvin toimeen tuleva?
Jokaisella on tästä varmasti omanlaisensa käsitys ja toisen hyvä palkka voi toisesta tuntua pieneltä tai toisin päin.
Ihminen tottuu nopeasti omaan elämäänsä ja vallitsevasta tilanteesta tulee hetkessä oma normi. Hyvä palkka on omassa mielessä usein ”hieman suurempi” kuin tämän hetkinen oma palkka.
Aivan kuin ”vähän vanhempi ihminen” on itseä aina vähintään noin 15 vuotta vanhempi. Raja siirtyy kovin helposti oman tilanteen mukana. Alussa hyvältä tuntuva palkka ei vähän ajan päästä enää tunnukaan niin hyvältä. Aivan kuten parikymppisen silmissä kolmevitonen on ”vähän vanhempi ihminen” mutta kun itse täyttää 35, ”vähän vanhempi ihminen” onkin noin 50.v.
Hyvätuloisellakin voi olla jatkuvasti rahat loppu ja laskut maksamatta. Helposti tulee ajateltua, että kaikki olisi helpompaa jos palkka vain olisi ”vähän suurempi”.
Tuilla elävä voi nähdä tuhannen euron kuukausitulot jo hyvänä tavoittelemisen arvoisena summana, kun taas 10 000 euroa kuussa tienaavan mielestä 3500 euron palkka on surkea.
Rikas / Köyhä
Ihminen on ihmeellinen.
Tässä kaksi kärjistettyä esimerkkiä:
Tapaus 1: Hyvät tulot tuovat sopivasti onnea ja rauhaa. Elämä on mukavaa ja tasapainoista. Löytyy niin työtä kuin vapaa-aikaakin. On ystäviä ja terveyttä. Miniloma kylpylään on varattu viikonlopuksi ja lapset saavat mennä onnellisten ja terveiden isovanhempien luokse hoitoon. Maanantaina tilataan pizzat kotiin. Kaikki on hyvin!
Tapaus 2: Pienet tulot ovat loukku joka pitää otteessaan. Rankka työn aherrus aamusta iltaan ei tunnu tuottavan sen enempää kiitosta kuin kunnon korvaustakaan. Katkeruus kalvaa ja terveyskin on koetuksella. Kun rahat ei riitä mihinkään ja laskut jäävät maksamatta, ongelmat senkun kasautuvat. Lapsen harrastus täytyy lopettaa koska lemmikkikoira käytettiin eläinlääkärissä.
Tämä voi olla jonkun todellisuus mutta siinä ei kuitenkaan ole koko totuus.
Hyvä tuo lisää hyvää ja huono lisää huonoa
Hyvin tienaava hankkii mitä todennäköisemmin suuremman asuntolainan, hieman uudemman auton (ja ylipäätään auton), ostaa hieman kalliimpaa ruokaa ja parempaa kahvia. Omat tai lasten harrastukset voivat maksaa satoja tai tuhansia euroja siinä missä toisen perheen lasten harrastukset ovat joko ilmaisia tai muutaman kympin maksavia.
Menoja alkaa syntyä kuin itsestään kun tulot kasvavat. Monet menot, kuten lounaat, kahvilasta ostetut kahvit, kampaajat, harrastukset tai vaikka autoa varten otettu laina jäävät helposti melko huomaamattomiksi ja hyvin tienaavasta saattaa tuntua, että hänellä ei ole sen enempää rahaa käytössään kuin ennenkään. Elämä tuntuu samalta, vaikka tulot olisivat tuplaantuneet. Mikä on kun rahat ei riitä?
Eräs tuttavani, hyväpalkkaisessa diplomi-insinöörin työssä oleva ihmetteli, miten hänestä tuntuu siltä kuin opiskeluaikoina olisi ollut saman verran rahaa käytössä kuin nykyään. Erona toki se, että nykyään hänellä on perhe ja asuntolaina. Kuitenkin se, mikä aiemmin näytti vauraalta ja tavoitteleisen arvoiselta, ei tuonutkaan oikeaa oloa ja vaurauden tunnetta.
Kaikki ei ole sitä miltä näyttää emmekä tiedä kuka sisimmässään kokee itsensä vauraaksi.
Tämä ilmiö toimii toiseenkin suuntaan.
Pienemmällä palkalla elävä voi olla taitava säästäjä tai sijoittaja. Voi olla, että hän myös kokee olevansa vauras. Hänellä saattaa olla kivasti vapaa-aikaa ja joustava osa-aikatyö. Hän saa ehkä nukkua muutamana arkiaamunakin pidempään vuokrakodissaan vailla velkahuolia.
Aikaansa hän saattaa käyttää raha-asioiden opiskeluun, jotta pärjäisi paremmin pienemmillä tuloillaan. Pienistä tuloista huolimatta hän saa sen verran rahaa sivuun, että talous ei romahtaisi muutamaan työttömyyskuukauteen.
Kaikkeen ei voi vaikuttaa, mutta mielestäni moneen asiaan voi.
Asioita joihin voi itse vaikuttaa taloudellisesta tilanteesta riippumatta ovat ainakin
- Oma asenne
- Oma tahtotila
- Rahataitojen opiskelu
Ehkä oleellisempaa kuin nykytilanne on suunta, johon ollaan menossa. Toinen merkittävä asia on, halutaanko tilanteeseen muutosta vai eletäänkö elämää sen kummemmin miettimättä.
Kirjavinkki:
*Erilainen ote omaan talouteen, suomi, 2018
Kirjailijat: Pasi Havia, Ville Lappalainen, Antti Rinta-Loppi
“Kirja antaa ohjeet oman taloudenpidon eri osa-alueille ja syyt, miksi näitä ohjeita kannattaa noudattaa. Taloudellinen vapaus tuo onnea ja rohkeutta tehdä uusia valintoja.”
Iso suositus tälle kirjalle!
Osta *e-kirjana
Täältä erään downshiftaajan blogista, voit lukea erinomaisen kattavan kirja-arvostelun tästä kirjasta!
Säästäminen
Miten säästää rahaa? Laittaisiko sitä säästöpossuun tai säästötilille vai jotenkin muuten? Mihin kannattaa säästää rahaa? Miksi kannattaa säästää rahaa?
Onnistuuko rahan säästäminen?
Säästää todellakin voi kuka tahansa. Se taitaa olla enemmän lihastyötä kuin varsinaista kykyä tai kyvyttömyyttä. Pidän varallisuusvalmentaja Sanna Kinasen (eli Bisnesnaisen) vinkistä laittaa vaikka 20 senttiä kuussa säästöön. Kunhan tekee sen. Ja jos tekee sen säännöllisesti, siitä luultavasti muodostuu tapa ja uskoisin että säästöosuuden tuplaaminen tai moninkertaistaminen tässä tapauksessa on hyvin mahdollista!
Säästäminen sinänsä ei ole se juttu. Säästämistä tehdään yleensä jonkin tavoitteen saavuttamiseksi. Halutaan tehdä jokin isompi ostos tai säästää vanhuuden turvaksi. Säästämiseen liittyy yleensä aina ajatus siitä milloin säästöt käytetään tai mitä niillä tavoitellaan.
Jos säästäminen onnistuu, voi säästää muuten vaan ja kun säästöjä kertyy, keksii varmasti käyttökohteenkin.
Itse olen säästänyt hieman isompia summia esimerkiksi puskuritiliin ja erilaisiin lomareissuihin.
Opiskelu kannattaa aina
Perinteisessä koulunpenkissä ei raha-asioita pahemmin opiskella. Tai jos opiskellaan niin…no, miten sen nyt sanoisi? No ei ainakaan paljoa opiskella.
Jos olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, lisätuloista jne mutta et oikein tiedä mistä aloittaa, tässä oma vinkkini:
Kysy joltain ihmiseltä joka on mennyt edellä JA – nyt seuraa tärkeä lisäys- on onnistunut! Älä kysy pelkästään parhaalta kaveriltasi. Älä ainakaan köyhimmältä kaveriltasi. Äläkä joltakulta, kenellä ei ole asiasta kokemusta tai joka on vaikkapa menettänyt rahansa huonoilla sijoituksilla.
Itse päädyin kysymään suoraan valmentajalta joka ON menestynyt.
Aloita säästämällä 49 euroa ja kun olet sen säästänyt, voit sijoittaa sen Bisnesnaisen Rahatreeni– nettikurssiin. Kurssilla oppii monia eri keinoja miten saada lisää rahaa, miten säästää, miten aloittaa sijoittaminen tai miten laaditaan henkilökohtainen budjetti.
Suosittelen kurssia ihan kaikille ja olen itsekin käynyt sen. Siitä ei voi olla jäämättä hyviä neuvoja käteen!
”Rahatreeni on 30 päivän intensiivinen oman talouden ja vaurastumisen aloittamisen tehovalmennus.”
Kurssi on usein myös tarjouksessa eli sen voi hyvällä tuurilla saada jopa 20 eurolla!
Sijoittaminen – Lisää rahaa
Sijoittaminen on yksi keino hankkia lisää rahaa tai säilyttää varallisuutta.
Jos rahaa sijoittamiseen ei ole, silloin saattaa olla paikallaan laatia oman kotitalouden budjetti. Kuukausi budjetti laaditaan tulojen perusteella. Tähän jos johonkin suosittelen Bisnesnaisen rahatreeniä! Kurssin jälkeen sinulla ON toimiva budjetti ja jonkin ajan päästä budjettimallin aloittamisesta sinulla ON myös rahaa sijoittamiseen. Kokeile vaikka!
Sijoituskohteita on monia joista yleisimpiä muun muassa Asunnot, osakkeet, rahastot, kryptovaluutat, arvometallit ja metsä. Sijoittaa voi toki monenlaisiin muihinkin kohteisiin. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi muut valuutat, raaka-aineet, taide, design tai vaikka liiketoiminta.
Sijoittamisen aloitus ja kohteiden valinta voi olla vaikeaa kuten minkä tahansa muunkin aloitus. Jälleen kerran suosittelen aloittamaan siitä että sijoittaa omaa aikaansa opiskeluun. Kirjat ovat tähän mielestäni yksi parhaista tiedonlähteistä. Saavutettua tietoa ja osaamista ei kukaan voi koskaan viedä pois. Tänä päivänä löytyy todella paljon hyviä ja helposti omaksuttavia kirjoja aiheesta.
Ja mikäli sijoitat opiskeluun myös rahaa, oppiminen luultavasti nopeutuu. Edellä mainitsemani Rahatreeni on myös sijoittamisesta kiinnostuneille todella hyödyllinen sekä edullinen.
Tässä muutama kirjavinkki:
*Rich Dad Poor Dad
(Rikas Isä Köyhä Isä)
Robert T. Kiyosaki
Todella kiinnostava kertomus yhden miehen matkasta erilaiseen elämäntapaan.
Tämä kirja voi muuttaa käsityksesi rahasta.
(kirjoitushetkellä suomenkielisiä versioita ei löydy mistään)
Iso suositus!!!
*Adlibriksesta löydät helposti myös saman kirjailijan muita kirjoja joita voin suositella! Ne ovat mielestäni erittäin helppolukuisia ja lisäksi inspiroivia!
Muista katsoa myös, mikä on tällä hetkellä ilmaisen toimituksen minimiostos!
tai
Linkin kautta pääset testaamaan BookBeat-Premiumia maksutta, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin.
Voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat kokeilujakson aikana! (etu vain uusille käyttäjille)
Lisätulo – mistä rahaa?
Lisätuloa voi hankkia monin eri tavoin. Pitää vaan löytää itselle sopiva tapa. Harvoin lisätulon hankkiminen ei vaadi mitään työtä. Usein sen eteen joutuu panostamaan ajallisesti ja rahallisesti, varsinkin alussa.
Itse olen valinnut muun muassa kryptovaluutat, verkostomarkkinoinnin ja kumppanuusmarkkinoinnin. Lue lisää doTerran eteerisistä öljyistä vaikkapa täältä tai täältä ja mikäli aihe tuntuu sinulle omalta jutulta niin laita viestiä. Kerro jos sinua kiinnostaa edustaminen niin jutellaan lisää!
Ja tervetuloa asiakkaakseni nauttimaan huippulaatuisista eteerisistä öljyistä!
Kerran minulle sanottiin “Ymmärrän vielä nuo kryptovaluutat mutta miksi ihmeessä eteeriset öljyt?” Vastasin että siksi että molemmat toimii!
Sijoittaminen on myös lisätulo. Täältä voit lukea siitä, miten itse aloin sijoittaa Bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin. Kannattaa lähteä kokeilemaan sitä mikä kiinnostaa tai mikä eniten tuntuu omalta. Etsivä löytää ja jostain pitää aloittaa.
Verkostomarkkinointi
Verkostomarkkinointia pidän itseasiassa myös todella hyvänä liiketoimintamallina. Miksi en ostaisi ystävältäni tuotetta josta pidän? Ja miksi en menisi itsekin mukaan jolloin pääsen hyötymään asiakkaiden ostoista? Tulot jakautuvat useammille ihmisille kuin perinteisessä kaupassa ja lisäksi hyödyn siitä, jos saan kaverinikin menestymään samassa mitä itse teen. Eli sen sijaan että hyötyisin muiden alas painamisesta, hyödynkin toisen ylös nostamisesta!
Ponnista ja onnistu!
Lisätulon luominen vaatii usein kovan tai ainakin jonkinlaisen ponnistuksen, mutta mikäli homman saa toimimaan, siitä voi kasvaa jotain suurempaakin. Tähänkin aiheeseen löytyy hyviä koulutuksia esimerkiksi Vauras elämä– sivustolta.
Näitä koulutuksia voin lämpimästi suositella! Koulutuksissa tai suosittelemistani kirjoista voit oppia asioita, joita hyvin todenäköisesti et koskaan tule koulussa oppimaan.