Kategoriat
Artikkelit Hyviä juttuja

Robotti imuri käyttöönotto ja testi

*Sisältää mainoslinkkejä

Tässä artikkelissa kerron siitä, miten meillä sujui *Roborock s6 robotti imurin käyttöönotto ja testaus. Eli kommentteja ja kokemuksia luvassa.

Meidän robotti imuri on Roborock S6

Edellisessä artikkelissa kerroin robotti imurin valintaprosessista. Miksi ostaa robotti imuri ja mikä tuntui olevan juuri meille paras.

Ensikosketus – nimi robotti-imurille

Uuden imurin kotiintulo oli jännittävä koko perheen tapahtuma. Availimme pakettia yhdessä ja tutkiskelimme erilaisia paketista löytyviä osia. Minä olen se tyyppi, joka haluaa lukea ohjekirjaa. Mies ja tyttö levittelivät osia ympäriinsä.

Robotti-imureille annetaan ahkerasti myös nimiä! Ystävieni omistamien imurien nimet ovat Esteri ja Bob. Päätimme antaa tämän vastuullisen tehtävän ekaluokkalaisen tyttäremme hoidettavaksi. Hänellä on todella nopa ja avara mielikuvitus, joten oli kiinnostava kuulla millaisen nimen hän imurille antaisi!

Imurista tuli Bosbori.

Olimme lukeneen lähiaikoina veljeni kirjoittamaa lasten kirjaa Emma Elektroni, jossa tarinan avulla opetetaan lapsille fysiikkaa. Voi olla, että sieltä tarttunut ”bosoni”- sana toimi inspiraation lähteenä. Voi myös olla, että se samalla sekoittui fosfori -sanaan, ken tietää…

Xiaomi – sovelluksen lataaminen / käyttö ilman sovellusta

Olimme kuulleet ylistäviä kommentteja siitä, kuinka hienoa robotti imuria on ohjata puhelinsovelluksen kautta, joten aloimme tutkia ohjekirjasta, miten sovellus saataisiin ladattua puhelimeen ja yhdistettyä laitteeseen.

Minulle riittäisi oikein hyvin imurin ohjaaminen imurissa olevia nappeja painelemalla mutta täytyihän tällainen hieno ominaisuus ottaa haltuun. Tässä vaiheessa emme edes tienneet, että imuria voisi ohjata ilman sovellusta, joten aloitimme koko homman ohjekirjan mukaisesti siitä.

Siinäpä meillä sitten kuluikin pari tuntia. Lopputulos oli se, että emme saaneet xiaomi- sovellusta yhdistettyä imuriin. Voi olla, että alkoi jo hieman nousta savua päästä ja kävi mielessä heittää uusi perheenjäsen ikkunasta pellolle…tai siis parkkipaikalle.

Keskustelupalstojen perusteella tämä ei ollut ollut muillekaan Roborockin hankkineille helpoin asia…

Ystäväapua taas kerran

Soitin (hyvin myöhään illalla…) ystävälleni, jonka myötävaikutuksella koko vempain oli hankittu. Ajattelin että jos eläkkeellä oleva pariskunta onnistuu tässä, niin meidänkin täytyy. Kerroin hänelle, että edelliset pari tuntia olimme viettäneet sovelluksen latailun merkeissä siinä onnistumatta, että olisikohan jotain käytännön vinkkiä?

Hän huudahti vain että he eivät ole koko sovellusta koskaan edes yrittäneetkään asentaa! Painat vaan sitä nappia niin se lähtee liikkeelle…

Sehän toimii!

Ok. Painoimme keskimmäistä nappia ja Roborock aloitti hommat heti! Ensin ”hän” eli Bosbori hieman haisteli ympäriinsä. Ensimmäisellä kerralla hän nimittäin tutustuu tilaan ja piirtää itselleen kartan asunnon huoneista. Jatkossa robotti imuri osaa itse kulkea huoneesta toiseen ja tietää mitkä alueet on imuroitu.

Robotti imuri aloitti hommansa heti kun painoimme tätä nappia, kätevää!

Ei haittaa, jos huonekaluja on siirrelty tai jos vaikka keskellä lattiaa on epätavallinen uusi esine. Roborockin äly riittää hyvin ymmärtämään uusia esteitä. Se tunnistaa ne jo ennen törmäämistä, jarruttaa hieman ja imuroi varovaisesti niiden ympäriltä kaikki ne alueet joista se mahtuu kulkemaan.

Robotti imurista tuli heti kiva kaveri, ja ahkera sellainen! Puhelinsovellusta ehtisi tutkia sitten myöhemminkin.

Vihdoin minulla oli siivooja kotona 🙂

Muita kokemuksia ja huomioita

Pöydän jalat – Ystäväni oli oikeassa siinä, että Roborock ottaa huolellisesti pöydän tai tuolien jalkojen ympärystät. Pieni pyörivä sivuharja heittää roskat imurin eteen, josta se sitten imuroi ne tehokkaasti. Vähän kuin kadunlakaisukoneissakin on etukulmassa pyörivä harja!

Matot ja kynnykset – Seurasimme jännityksellä, miten Bosbori suoriutuu matoista ja kynnyksistä. Meillä on kaksi hieman paksumpaa painavaa ja jäykkää (hyvin paikallaan pysyvää) nukkamattoa ja niistä se suoriutui erinomaisesti. Matot tulivat imuroinnin jäljiltä myös hyvän näköisiksi.

Räsymatto – Yksi räsymatto joka on kevyempi ja helposti myttyyn menevä, tuotti Roborockille hieman vaikeuksia. Päätimme kääriä sen robotin tieltä pois. Yleensä räsymattojen päädyissä olevat pitkät hapsut voivat myös tuottaa harmia. Meidän räsymaton hapsut ovat lyhyet joten ne eivät olleet ongelma, vaan maton myttyyntyminen robotin yrittäessä päästä sen yli. Mitä painavampi ja jäykempi matto, sitä helpommin robotti pääsee kulkemaan sen yli.

Erilaisia kynnyksiä – Kodissamme on kaksi todella matalaa kynnystä ja niistä Roborock pääsi vaivattomasti yli. Wc:n ja vaatehuoneen kynnykset ovat selvästi korkeammat. Roborock pääsi vessaan muttei sieltä pois. Kynnys on eri muotoinen ja korkuinen eri puolilta. Vaatehuoneen kynnys on eri lailla viisto, joten sinne se pääsi, ja myös pois.

Lattialla lojuvat sukat – Kaikenlaiset pienet esineet ja vaatteet kannattaa siirtää pois imurin tieltä. Tällaiset voivat haitata imurin työtä joko niin että imuri jää johonkin esineeseen jumiin tai niin että vaikka sukka tukkii imurin suuaukon. Ennen imurointia siis kannattaa järjestellä.

Kompromisseja / varsi-imurin säilyttäminen – Päätin että wc:n lattian hoidan wc:n pesun yhteydessä rätillä tai varsi-imurilla. Emme aio myöskään luopua varsi-imurista. On tiettyjä paikkoja, joihin suosin edelleen perinteistä imuria. Tällaisia paikkoja ovat robotti-imurille liian matalat huonekalut, kapeat huonekalujen ja seinän väliin jäävät kolot.

Kaurahiutaleet – Jotkut tilanteet, kuten vaikka se, että lattialle putoaa jauhoja, kaurahiutaleita, hiekkaa tms., on mielestäni kätevintä edelleen hoitaa tavallisella imurilla. Harja tai rättikin ovat edelleen hyviä vaihtoehtoja, mutta robotti – imurilla voit siivota myös ne. Tähän suosittelen sovellusta, koska sen avulla voit määrittää, minkä alueen haluat robotin imuroivan.

Piuhat – Kaikenlaiset piuhat ja narut on hyvä nostaa robotti imurin tieltä pois. Niihin se voi jäädä kiinni.

Kotiin mars – Roborock s6 robottipölynimurin voi ilman sovellusta määrätä menemään ”kotiin” eli latausasemaan vaikka kesken imuroinnin. Imurin päällä on nappi, jota painamalla se lähtee suorinta tietä omalle paikalleen. (Nappi näyttää talolta tai nuolelta, riippuu mistä suunnasta katsoo) Omalle paikalleen se menee myös itsestään, kun on saanut koko kodin imuroitua.

Pölysäiliön tyhjentäminen

Toistelen ehkä sitä, kuinka jännittävää robotti-imuriin tutustuminen on ollut mutta se on totta! Yksi jännittävä hetki oli kurkistaa pölysäiliöön ensimmäisen imuroinnin jälkeen. Ja vaikka asuntomme on pieni kolmio, pölysäiliössä oli ihan mielettömästi tavaraa! Myös hiuksia oli todella paljon! Hiukset kietoutuvat imurin alla olevan harjan ympärille ja ne on hyvä poistaa aina säiliön tyhjentämisen yhteydessä. Me olemme tyhjentäneet säiliön jokaisen imuroinnin jälkeen ja poistaneet kaikki hiukset myös.

Pölypusseja ei siis tarvita mikä on iso plussa!

Kuvassa näkyvän *suodattimen voi tarvittaessa uusia.

Halusimme testata paljonko pölyä ja hiuksia kertyy, jos laitamme imurin saman tien uudestaan päälle ja annamme sen imuroida taas koko asunnon. Ja vieläkin roskaa kertyi paljon!! Tuli jo mieleen, että onko se edes tehokas, jos lähes sama määrä pölyä ja roskaa kertyy monta kertaa peräkkäin? Sitten totesimme vain, että täytyyhän sen olla tehokas kun roskaa kerran kertyy niin paljon.

Ja ainakin meidän isompiin mattoihin on varmasti pitkän ajan myötä kertynyt paljon pölyä, roskaa ja hiuksia. Näitä isompia mattoja emme juurikaan vie ulos tampattavaksi vaan olemme ennenkin vain imuroineet ne. Ja vanha imurimme oli ollut jo jonkin aikaa melko heikossa kunnossa.

Imuroimme vielä seuraavanakin päivänä kerran tai pari ja sitä seuraavina päivinä joitain kertoja. Roskan määrä kyllä selväsi väheni ja tuli henkisesti ihana olo, raikas! Kaikki vanhan imurin kierrättämä pöly päätyy vihdoinkin roskiin ja pois!

Moppaus robotti imurilla

Emme ole kovin ahkeria lattian pesijöitä. Meillä on toistaiseksi vielä moppaukseen kuuluvat osat avaamattomissa pusseissa. Eli vielä emme ole edes testanneet tätä toimintoa. Eläkkeellä oleva ystäväni kyllä kehui kovasti juuri tätä ominaisuutta. Hänellä on iso talo ja hän iloitsee siitä, että robotti- imurin tulon jälkeen hänen työtaakkansa on otettu pois! Ennen hän hoiti kaikki kodin siivoukset, mutta nykyään mies hoitaa robotilla sekä imuroinnin että moppauksen.

Heillä on todella vähän mattoja ja he sekä imuroivat että moppaavat mattoja siirtelemättä. Robotti-imuri – Roborock s5 – menee siis mattojen päältä ensin imuroiden ja sitten myös mopaten. Roborock s6 pystyy samaan.

Roborock s5 – s6 varaosat

Tähän robotti-imuriin on hyvin tarjolla varaosia, jos jokin osa sattuisi hajoamaan.

Toivottavaa tietysti on, että osat eivät hajoile ja jos hajoilevatkin ennen aikojaan, voi tietenkin hyödyntää takuuta. Mutta ainakin pestävä *pölysuodatin on osa, mikä kaipaa välillä uusimista. Imurin mukana tulee jo kaksi ja niitä voi ostaa myös kahden pakkauksissa lisää.

Luulen että sivuharjakin kuluu pikkuhiljaa niin, että joskus sekin on hyvä uusia.

Lopuksi

Tässä oli meidän kokemuksia Roborock s6 robotti imurista tähän asti. En voi tietää onko se maailman paras robotti imuri mutta me olemme olleet todella tyytyväisiä. Ja aivan kuten ystäväni kommentoi, eipä ole juuri mitään negatiivista sanottavaa.

Sovelluksen avulla käyttämisen voisi vielä jonain päivänä ottaa haltuun ja moppausta täytyy ehdottomasti testata.

Jos joku lukija nyt harkitsee robottipölynimuria, niin senkun vaan hankkimaan! Se on mahtava arjen apuri. Suosittelen aidosti Roborock – imuria.