Kategoriat
Artikkelit Lapselle

Soturikissat – kirjat lapsille

*sisältää mainoslinkkejä

Soturikissat kirjat
Soturikissat, kirjat vasemmalla Villiin luontoon osa 1 ja oikealla Tuli ja jää osa 2

Äidin näkemys Soturikissoista

Söpöt mutta hurjat soturikissat. On hauska seurata, millaisia asioita 9- vuotias tyttö elämäänsä löytää. Sen ikäinen lapsi kun on samalla jo niin iso mutta kuitenkin vielä niin pieni rusina. Välillä on vaikea hahmottaa mitkä asiat ovat sopivia ja hyviä ja mitkä eivät.

Yksi tämän ikäisten lasten keskuudessa oleva melko suuri ilmiö on Soturikissat -kirjat. Kirjoissa on hurja meininki. Jännitystä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää.

Soturikissat ikäsuositus

Ikäsuositus ei näy selvästi kirjoissa, mutta kun otin selvää minkä ikäisille Soturikissat on tarkoitettu, sekä kirjasto että kirjakaupat luokittelevat Soturikissat 9-12 vuotiaille.

Mitkä ihmeen soturikissat ja niistä kertovat kirjat?

Yritän kiteyttää: Soturikissat ovat villikissoja jotka elävät neljässä eri klaanissa, Myrskyklaani, Jokiklaani, Varjoklaani ja Tuuliklaani. Klaaneissa kissojen välillä on selkeä hierarkia ja kaikkien kissojen tehtävät on selvästi jaoteltu.

On olemasssa myös viides klaani:Tähtiklaani, mutta se tarkoittaa edesmenneitä kissoja, jotka ovat edelleen nuorempien elämässä ikään kuin hengessä mukana.

Jokaisesta klaanista löytyy esimerkiksi päällikkö, varapäällikkö, parantaja ja kuningatar, jopa useita kuningattaria. Kuningatar on nimittäin naaraskissa, joka on tiineenä tai joka hoitaa pentuja.

Lisäksi klaaneissa on yleensä sotureita, oppilaita sekä klaanin vanhin tai useita klaaninvanhimpia. Klaaninvanhimmat ovat sekä sotureita että entisiä kuningattaria, jotka viettävät vanhoja päiviään.

Klaanit elävät enimmäkseen visusti erillään toisistaan. Sopuisaakin eloa on, jopa ihastumisia. Kuitenkin välillä, syystä tai toisesta, klaanit tappelevat keskenään hurjasti ja verisesti. Jopa niin että päähenkilöiksi muodostuneita hahmoja kuolee. Tämä raakuus antaa kirjoille tietyn hurjan maineen ja herättää lukijoissa varmasti erittäin voimakkaita tunteita. Veikkaanpa että nämä tilanteet ovat tulleet myös lasten uniin.

Välillä jostain ilmestyy myös Klaaneihin kuulumattomiakin kissoja kuten kotikisuja. Joskus nämä ulkopuoliset kissat liittyvät klaaneihin. Toisaalta joskus klaaniin kuuluva kissa voidaan esimerkiksi petturuuden vuoksi karkoittaa klaanista.

Soturikissojen nimiä

Yksi melko iso juttu Soturikissoissa on kissojen nimet. Hahmoja on todella paljon. Uskoisin että se lapsi, joka parhaiten muistaa kuka kissa missäkin kirjassa tekee mitäkin, voi päteä tietämyksellään kavereiden keskellä.

Omasta mielestäni kaikki nimet kuulostavat jokseenkin samoilta. Ainakin ne sekoittuvat päässäni niin, että vaikka olen useana iltana lukenut Soturikissoja tytölleni iltasaduksi, en hahmota kuka on kuka ja mihin klaaniin mikäkin kissa kuuluu. Ehkä se johtuu siitä että en ole itse lukenut ensimmäistä kirjaa.

Soturikissojen nimet voivat myös vaihtua, jos kissa vaikkapa ylenee hierarkiassa. Kysyin tästä tarkemmin tytöltäni ja hänen selostuksensa meni näin: “Esimerkiksi kissan nimi voi pentuna olla Lumipentu. Kun pennusta tulee soturi- oppilas, nimi muuttuu vaikka Lumitassuksi. Sitten kun oppilas ylenee soturiksi Lumitassusta tulee vaikkapa Lumiturkki, tai mikä tahansa Lumi-alkuinen kuten Lumiraita, Lumihäntä tai Lumikorva ja niin edelleen.”

Tässä muutamia esimerkkejä soturikissojen nimistä:

Nämä nimet ja tehtävät otettu kirjasta Soturikissat – Salaisuuksien metsä (osa 3)

Sinitähti – päällikkö

Tiikerikynsi – Varapäällikkö

Keltahammas – parantaja

Valkomyrsky – soturi

Tulisydän – soturi

Harmaaraita – soturi

Nopsatassu – Oppilas

Hallaturkki – kuningatar

Kultakukka – kuningatar

Laikkuturkki – klaaninvanhin

Rikkohäntä – klaaninvanhin

Mustajalka – klaaniin kuulumaton kissa

Prinsessa – klaaniin kuulumaton kotikisu

Eikö olekin upeita nimiä!

Mitä mieltä olen soturikissoista?

Äkkiseltään en ole ihan varma onko Soturikissat 9 -vuotiaalle sopivaa luettavaa. Asiassa on puolensa ja puolensa. Se riippuu varmasti myös lapsen luonteesta. Kovin herkkätunteiselle lapselle esimerkiksi taistelukohtaukset voivat olla liian raakoja. Niissä todella veri valuu ja kissoja kuolee.

Väkivaltaa

Tässä pieni ote Soturikissat Salaisuuksien metsä (osa 3) taistelukohtauksesta:

”Kotikisu!” Tiikerikynsi pilkkasi ja jännitti takapäänsä uuteen loikkaan. ”Tule ottamaan selvä, kuinka todellinen soturi taistelee.” Hän loikkasi kaaressa, mutta Tulisydän ehti väistää viime hetkellä. Kun Tiikerikynsi yritti kääntyä ahtaassa pesässä, hän liukastui verilammikkoon ja käännähti kyljelleen.

Tulisydän huomasi heti tilaisuutensa. Hän upotti kyntensä Tiikerikynnen vatsassa ammoattavaan avoimeen haavaan. Siitä alkoi pulputa verta, joka kasteli varapäällikön turkin. Tiikerikynsi päästi ilmoille kimeän parahduksen. Tulisydän loikkasi hänen päälleen, kynsi vatsaa toistamiseen ja pureutui varapäällikön kaulaan. Tumma soturi yritti turhaan tempoilla vapaaksi ja hänen riuhtomisensa heikkeni sitä mukaa kun hän menetti verta…”

Toisaalta soturikissat kuvastaa kenties melko hyvinkin villieläinten elämää. Elämä on julmaa ja mikään, edes elämä ei ole itsestäänselvyys. Kirjoista oppii ainakin sen, että yhteisö on tärkeä ja että tiukan paikan tullen on taisteltava.

Silti en ole ollenkaan varma, että tällainen veren pulppuaminen ja taistelun yksityiskohtien tarkka kuvailu ovat hyväksi pienelle lapselle. Ja kyllä, pidän 9- vuotiasta vielä todella pienenä lapsena vaikka – kuten jo aiemmin sanoin – sen ikäinen on toisella tavalla ajateltuna, ja esimerkiksi taaperoon verrattuna, jo iso.

Väkivallasta en siis pidä, tai ainakaan siitä että se on näissä kirjoissa niin raa´alla tavalla kuvattu. Se on kuitenkin myös todellista ja armotonta villieläimen elämää eivätkä Soturikissa- kirjat ole pelkkää taistelua ja väkivaltaa.

Yliluonnollista

Ihmettelen kuitenkin, miksi niin monissa lapsille suunnatuissa kirjoissa kuten tv-sarjoissakin on taikuutta tai muuta yliluonnollista.

Soturikissa -kirjoissa esim. rukoillaan esi-isiltä apua ja heiltä voidaan saada merkkejä tai muuta sellaista. Muistaakseni heidän kanssaan voidaan käydä keskusteluita. Joku voisi sivuuttaa tällaisen yksityiskohdan mitättömänä mutta minä en. En pidä hyvänä esimerkkinä sitä, että hahmot ovat yhteydessä kuolleisiin esi-isiinsä ja kirjoissa he ikään kuin saavat tietoa tai jotain vahvistuksia näiltä tähtiklaanin edesmenneiltä esi-isiltä.

Olen jutellut näistä kahdesta asiasta, väkivallasta ja yliluonnollisista asioista lapseni kanssa, ja ne ovat olleet hyviä keskusteluita.

Suurimmaksi osaksi Soturikissat ovat kuitenkin tavallista jännittävää seikkailua, villieläinten arkea ja selviytymistä.

Lukutaito ja mielikuvitus

Tyttöni ei ole koskaan lukenut niin paljon kuin mitä hän on nyt näitä kirjoja lukenut. Tokaluokkalainen on juuri sellaisessa iässä, jossa lukutaidon kehittyminen ja sujuvuus ovat koulunkäynninkin kannalta niitä kaikista keskeisimpiä taitoja. Kun lukutaito pääsee tässä iässä kehittymään hyväksi, se auttaa jatkossa kaikkea koulunkäyntiä ja ihan elämää yleensä.

Lisäksi mielikuvituksen kehittyminen on todella tärkeää tällaisena aikana, kun koko maailma tuntuisi olevan täynnä ruutuja ja näyttöjä. Kun kuvia, saati liikkuvaa kuvaa ei ole, lapsen on pakko luoda päässään kuvat (ja liikkuvat kuvat) kaikesta kuulemastaan. Oma kyky tuottaa visioita voi kehittyä.

Kirjojen lukeminen on myös pitkäjänteistä hommaa. Päiviä tai viikkoja kestävä kirja tai kirjasarja on kiva projekti / jatkumo hektisiin päiviin jossa pompitaan asiasta toiseen. On kiva rauhoittua saman sadun äärelle päivästä toiseen ja uppoutua tarinan pyörteisiin.

Kirjoja on myös niin paljon, että monelle Soturikissoista innostuvalle lapselle lukemista riittää jopa vuosiksi. Toki jotkut nopeimmat ahmivat kaikki kirjat lyhyemmässä ajassa.

***

Katso myös artikkelini Kirjat. Se on lista kaikista kirjoista joita olen blogissani suositellut ja siinä on muitakin hyviä kirjoja. Päivitän artikkelia jatkuvasti uusilla niin lasten kuin aikuistenkin kirjoilla.

***

Soturikissat – Kirjat & Äänikirjat

Soturikissat kirjoja on siis todella paljon, viimeisimmän laskemani mukaan 45 kirjaa.

Suosituimpia kirjoja ovat osa 1 ja osa 2. Jos into ei parin ensimmäisen kirjan kohdalla lopahda, se saattaa jatkua pitkäänkin. (lapseni mielestä osa 3)

Soturikissat osa1 ja osa 2 ovat nimeltään:

1. Soturikissat Villiin Luontoon

Soturikissat Villiin luontoon osa 1
Soturikissat Villiin luontoon, osa 1

2. Soturikissat Tuli ja jää

Soturikissat tuli ja jää osa 2
Soturikissat Tuli ja jää, osa 2

Me ostimme nämä kaksi omaksi. *Täältä pääset katsomaan Adlibriksen valikoiman ja hinnat. Oikeastaan tuo osa 1 oli ensimmäinen ihan oikea, kuvaton ja pitkä kirja jonka tyttöni luki ihan itse. Lupasin hänelle, että jos hän lukee kaksi ensimmäistä kirjaa, hankimme Bookbeat- äänikirjapalvelun ja hän saa kuunnella kolmannen äänikirjana.

*Tästä voit tilata Bookbeat äänikirjapalvelun itsellesi ja jos olet uusi Bookbeat käyttäjä, saat alkuun kuukauden ilmaisen premium- kokeilujakson, jolla voit kuunnella 30 päivää rajattomasti kaikkia Bookbeatista löytyviä kirjoja, joita on yli puoli miljoonaa! Kokeilujakso on aina ilmainen uusille käyttäjille. Lämmin suositukseni tälle.

Kirjat on jaoteltu pienempii ryhmiin. Luettelen tässä kaikki kirjat järjestyksessä

1. Soturikissat

 1. *Villiin Luontoon
 2. Tuli ja jää
 3. Salaisuuksien metsä
 4. Myrsky nousee
 5. Vaarallinen polku
 6. Pimeyden hetki

2. Uusi Profetia

 1. Keskiyö
 2. Kuunnousu
 3. Aamunkoi
 4. Tähtyö
 5. Iltahämärä
 6. Auringonlasku

3. Kolmikon mahti

 1. Näkö
 2. Pimeyden joki
 3. Karkotus
 4. Pimennys
 5. Pitkät varjot
 6. Auringonnousu

4. Tähtien enne

 1. Neljäs oppilas
 2. Etäiset kaiut
 3. Yön kuiskaukset
 4. Kuun merkki
 5. Unohdettu Soturi
 6. Viimeinen toivo

5. Klaanien synty

 1. Auringon polku
 2. Myrskyn aika
 3. Ensimmäinen taistelu
 4. Hehkuva tähti
 5. Jaettu metsä
 6. Tähtien polku

6. Varjojen aika

 1. Oppilaan tehtävä
 2. Myrsky ja varjo

Erikoisseikkailut

Tulitähden tehtävä
Taivasklaanin kohtalo
Sinitähden tarina
Väärätähden lupaus
Keltahampaan salaisuus
Pitkätähden kosto
Vatukkatähden myrsky
Perhon Lennon näky

Klaanien kirjat

Klaanien salaisuudet
Klaanien laki
Klaanien taistelut

Novellit

Kertomattomia tarinoita
Kertomuksia klaaneista

Osta Soturikissat- kirjoja tai lataa äänikirja-sovellus

Soturikissoja saa kovakantisina kirjoina sekä edullisina pokkareina Suomen suuriammasta verkkokirjakaupasta:

jos taas äänikirja kiinnostaa enemmän:

ps. Bookbeatin uusille käyttäjille 30 päivän ilmainen kokeilujakso jolloin jopa 500 000 nimikettä vapaasti kuunneltavissa!