*Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä
Villiyrtit kasvattavat suosiotaan ja itsekin olen alkanut napsia suuhuni yhtä jos toistakin suoraan luonnosta. Mihin kaikkeen luonnon antimia voikaan käyttää ja mitkä ovat niiden hyödyt tai mahdolliset haitat ihmiselle? Harjoittelemalla oppii ja oma tyylini onkin ottaa kasvi karrallaan haltuun lempeästi mutta rohkeasti tutustumalla, yrityksen ja erehdyksen kautta.
Kuusenkerkkää voi käyttää monin eri tavoin ja sen käyttö on vielä aivan lapsen kengissä. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut kuusenkerkän vuoden 2021 rohdoskasviksi. Erilaisia reseptejä löytyy netistä ja kirjoista. Reseptejä voit testata itsekseen tai jonkun kanssa kotosalla tai vaikka mökillä. Ehkä haluat liittyä johonkin sosiaalisen median ryhmään tai miltä kuulostaisi villiyrttikurssi?
Minua ainakin kurssi kiinnostaisi. Jospa saan jostain hyvän suosituksen lähiseudun -eli Pirkanmaan- kursseista, osallistuisin mielelläni! Toistaiseksi olen opetellut kirjoista ja netistä sitä mukaa kun jokin tietty luonnon kasvi on alkanut kiinnostaa. Oppimisen lisäksi mielestäni parasta on tiedon ja kokemusten jakaminen muiden samanhenkisten kanssa!
Metsäinen kansa
Maamme on täynnä kuusimetsiä, ja onkin jo aika tutustua hieman tarkemmin tuohon kauniiseen puuhun. Kuusenkerkkä on perinteinen lääkeyrtti (kuten kuusen muutkin osat kuten vanhemmat neulaset, kaarna ja pihka) ja sitä on käytetty muun muassa haavojen hoitoon, ihon kaunistukseen ja hoitoon, sen sanotaan tukevan vastustuskykyä, lisäävän virtsaneritystä ja verenkiertoa. Siitä on saatu apua myös erilaisiin ikäviin sairauksiin tai haasteisiin kuten väsymys, yskä, flunssa, kihti, reuma, sappivaivat, vatsavaivat, lihaskivut, suutulehdus ja hammastulehdus.
Moni on löytänyt myös eteeriset öljyt avuksi vastaaviin haasteisiin ja niistä kerronkin enemmän öljyihin liittyvissä artikkeleissani. Luonto todella on täynnä parantavaa voimaa. Ainakin minä uskon näin ja esivanhempammekin tiesivät sen. Muistutan lukijoitani tässä kohtaa kuitenkin myös siitä, että tällä sivulla en esitä terveysväittämiä luontaistuotteista. Jokainen on itse vastuussa terveydestään ja siitä millä menetelmillä itseään päättää hoitaa ja lääkitä. Ihmisten kokemukset kuitenkin alkavat puhua sen puolesta, että luonnon parantavat vaikutukset ovat ihmeellisiä ja ilmeisiä.
Kuusenkerkän sanotaan suorastaan pursuilevan c-vitamiinia, joten ei ihme, että sitä on arvostettu jo aikana ennen tuontihedelmiä. Voin kuvitella, kuinka nälkäisiä esivanhempiemme kehot ovatkaan pitkien talvien jälkeen olleet c-vitamiinille! C -vitamiinin lisäksi sen kerrotaan sisältävän myös A-vitamiinia, eteerisiä öljyjä, antioksidantteja ja myös muita hivenaineita ja ravinteita.
Kuusenkerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin ja joillekin se voi myös aiheuttaa allergisen reaktion (aivan kuten mikä tahansa muukin kasvi, ruoka-aine tai lisäravinne). Suosittelen kokeilemaan varovasti ennen kuin alat ahmia kuusenkerkkiä kilokaupalla!
Kuusenkerkkä – käyttö
Kuusenkerkän käyttö riippuu käyttäjästä. Helpoin tapa tutustua kuusenkerkkään on napsia niitä muutama kerrallaan suoraan puusta suuhun. Kuusenkerkkä tee on myös helppo resepti, niin sanotusti perinteinen kotitekoinen yskänlääke ilman reseptiä. Uskaltaisin helposti käyttää sitä myös lapselle. Voit hauduttaa kuusenkerkkiä teepannussa aivan kuten mitä tahansa teetä. Kuusenkerkkäteellä onnistuu myös höyrynhengitys.
Kuusenkerkkää voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla. Pakastettaessa varmasti tuoreus säilyy paremmin mutta kuivaaminen on siitä hyvä, että säilöminen ei vie sähköä ja kuivatut kerkät voi vaikka jauhaa jauhoksi ja purkittaa, jolloin ne vievät todella vähän tilaa ja myös säilyvät pitkään.
Voit myös valmistaa kuusenkerkistä vaikka siirappia joka säilyy pitkään toisin kuin vaikka kuusenkerkkä juoma joka säilyy vain noin pari viikkoa.
Kaikki eivät syystä tai toisesta voi lähetä itse keräämään kuusenkerkkää. Voi myös olla, että viherkokkailut ja uusien reseptien haltuunotto itse ei kiinnosta tai siihen ei ole joko aikaa tai mahdollisuutta. Silloin kannattaa kääntyä valmistuotteiden puoleen.
Kokeile vaikka jotain seuraavista: *Kuusenkerkkäjauhe, *Kuusenkerkkäsiirappi, kuusenkerkkähunaja, *kuusenkerkkätee, kuusenkerkkämarmeladi, myös kuusenkerkkä sima, viina ja likööri. Kuusenkerkkää löytyy myös muista *tuotteista kuten saippua, kahvi, purukumi tai vaikka eväspatukka.
Itse valitsisin valmistuotteista ainakin aluksi kuusenkerkkäjauheen, koska kun tutustun uuteen yrttiin, haluan ensin maistella ja testailla sitä sellaisenaan. Ja oletko muuten lukenut vielä artikkeliani männystä valmistettavasta Havupuu uutejuomasta?
Kuusenkerkkäsiirappi ohje ja valmistus
Testasin kuusenkerkkäsiirapin tekoa, sillä tulin tavallaan puolivahingossa keränneeksi kuusenkerkkää litran verran. Kerääminen tapahtui ennen kuin netissä eksyin sivulle, jossa opin, että niiden kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.
Lisäksi kerkät unohtuivat muovipussissa pöydän alle pariksi päiväksi… mutta mitäs pienistä. Päätin silti aloittaa siirapin teon.
Yhdistelin eri ohjeita ja päädyin tällaiseen:
Kuusenkerkkäsiirappi resepti
1litra kuusenkerkkiä
Noin 2 litraa vettä
Noin 3 dl sokeria
- Kuusenkerkät huuhdellaan ja laitetaan kattilaan tai muuhun astiaan.
- Päälle kaadetaan kylmää vettä niin että kerkät peittyvät. Tässä niiden annetaan liota yön yli tai noin 12h.
- Kuusenkerkkiä keitetään vettä vaihtamatta 1-2 tuntia, jonka jälkeen ne siivilöidään pois.
- Lisää sokeri ja keitä 1-4 tuntia.
- Tippatesteillä voit koittaa, milloin siirappi on tarpeeksi jäykkää.
- Purkita ja nauti!
- Säilytä jääkaapissa
Sokerin määrä eri ohjeissa vaihtelee yllättävän paljon. Tähän ohjeeseen valitsin suunnilleen sen verran mitä keskimäärin käytetään. Keittämiseen minulle meni todella kauan, yli 4 tuntia sillä seos tuntui aina vaan todella löysältä. Siitä syystä aion ensi kerralla lisätä sokerin määrää. Toisaalta lopputuloksesta tuli kuitenkin paljon jäykempää kuin mitä tippatesteillä vaikutti, joten ohjeen mukainen keittoaika riittää varmasti ja ensi kerralla purkitan sen paljon löysempänä kuin mitä nyt. Tuntui että se jäykistyi paljon vielä jääkaapissa.
No, mihin kuusenkerkkäsiirappia sitten voi käyttää? No, mihin tahansa! Tai ainakin sellaisiin ruokiin ja juomiin jotka kaipaavat makeutusta tai aromia. Hyviä käyttökohteita ovat esimerkiksi pannari, lätyt, tee, kahvi, kastikkeet, smoothiet, diy raakasuklaa reseptiin, sekä marjojen tai hedelmäsalaatin päälle kastikkeeksi! Tai kokeile tehdä jäätelöannos, jossa korvaat suklaakastikkeen kuusenkerkkäsiirapilla ja nonparellit chia-siemenillä!
Lopuksi
Mitä enemmän luontoon tutustuu, sitä kiinnostavammaksi se muuttuu. Aina vaan löytyy ja oppii uutta ja jännittävää. Kun kiinnostus tiettyyn asiaan herää, oppiminenkin on nopeaa, mielekästä ja tehokasta.
Itse rakastan oppia kirjoista ja haluan omistaa nimenomaan sellaisia kirjoja, joihin voi palata yhä uudestaan ja uudestaan. Kaikenlaiset käsikirjat ja opaskirjat ovat juuri tällaisia.
Tähän loppuun vielä muutama kirjavinkki lisätietoa janoaville kaltaisilleni luontoon hurahtaneille:
*Villiyrttikeittokirja – Sami Tallberg 2021 – Klassikkoteoksen kymmenes laajennettu ja uudistettu painos!
*Hurmaava horta – Raija Kivimetsä 2021
*100 teeyrttiä luonnosta ja puutarhasta – Sinikka Piippo, Pertti Salo 2021
*Suomen luonnon lääkekasvit – Sinikka Piippo 2018
Jos pidät E-kirjoista etkä vielä ole Bookbeatin jäsen, hyödynnä ihmeessä 2 viikon *ILMAINEN kokeilu.
(Kokeilujakson ajaksi saat BookBeat Premiumin käyttöön, ja voit kuunnella ja lukea rajattomasti! Tarjous koskee uusia asiakkaita.)