Kategoriat
Eteeriset öljyt

Mihin eteerisiä öljyjä käytetään?

*sisältää mainoslinkkejä

Monikäyttöiset öljyt

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää lukemattomiin erilaisiin mielen ja kehon haasteisiin. Ne voi ottaa tuoksu- tai tehoaineiksi myös kodinhoitoon ja niillä voidaan korvata joitain kaupan tai apteekin tuotteita. Lista käyttökohteista on lähes loputon. Yleisesti voisi ajatella, että aina kun oppii käyttämään eteerisiä öljyjä yhteen asiaan, löytää myös sen seuraavankin asian. Lisäksi ne tuovat iloa elämään – ainakin minulle!

Eteeriset öljyt – luonnollinen vaihtoehto. 

Luonto hoitaa monin tavoin

Eteeriset öljyt ovat myös oivallinen keino tehdä elämästä hieman luonnonläheisempää ja ekologisempaa. Puhtaat eteeriset öljyt ovat 100% luonnon tuotteita, eivätkä ne sisällä mitään keinotekoisia lisä- tai jatkeaineita tai synteettisesti tuotettuja ainesosia. Ne ovat kuin luontoa pienissä pulloissa! 

Ne voivat olla myös luonnollinen vaihtoehto joillekin lääkkeille, pesuaineille tai kosmetiikkatuotteille. Eteerisiä öljyjä voi käyttää sellaisenaan, valmistaa niistä diy- tuotteita, tai lisätä niitä joihinkin valmiisiin tuotteisiin tuomaan tiettyjä ominaisuuksia kuten antibakteerisuutta, säilyvyyttä, tuoksua ja niin edelleen.

Jokaiselta ihmiseltä ja jokaisesta perheestä, löytyy pieniä tai suurempia vaivoja / haasteita / kodinhoitoon liittyviä kohteita, joihin eteerisiä öljyjä voi käyttää. Ja jos ei ole varma mitä eteerisiä öljyjä kannattaa ostaa, suosittelen aina suosituimpia öljyjä joita voi hankkia myös valmiina valikoimina ja saada samalla hintaetua! Suosituista öljyistä moni muukin on jo saanut avun ja niistä löytyy helpoiten myös tietoa ja käyttöoihjeita! Monia suosittuja öljyä voi myös käyttää useaan eri asiaan. Ja siksi ne varmasti ovatkin niin suosittuja! Enkä keksi yhtään syytä miksi eteerisiä öljyjä ei kannattaisi kokeilla.

Jos korvaat yhdenkin kodin myrkyllisen kemiallisen aineen luonnollisella vaihtoehdolla, se on jo yksi askel ekologisempaan elämään! Se voi olla esimerkiksi helppo eteerisiä öljyjä sisältävä DIY- pesusuihke.

Tutustu lisää ja tilaa täältä

Eteeriset öljyt moneen vaivaan

Minua kiinnosti kokeilla eteeristen öljyjen tehoa keväästä syksyyn kestäviin kausiallergian oireisiin. Se oli siis oma alkusysäykseni öljyjen hankkimiselle. Ja kun ne tehosivat, halusin oppia lisää. Jotkut taas innostuvat nimenomaan tuoksuista ja niiden vaikutuksesta mielialaan. 

Omistan muutaman kirjan, joissa on lueteltu huikea lista erilaisia kehon osia, henkisiä ja fyysisiä haasteita sekä sairauksia. Kirjoista löytyy muutamia tai useitakin vaihtoehtoisia öljy -suosituksia jokaiseen asiaan. Öljyjen tehoa voi siis kokeilla lähes mihin tahansa. Kirjat ovatkin hyvä lähde opetella öljyjen käyttöä.

Tässä muutama kirjavinkki jotka löydät Adlibriksen valikoimasta:

*Aromaterapialla elinvoimaa, Merja Lieppinen 2021

*Encyclopedia of Essential Oils, Julia Lawless 2002

*Essential Oils for Pregnancy, Birth & Babies, Stephanie Fritz 2015

*The Beginner’s Guide to Essential Oils: Everything You Need to Know to Get Started, Christina Anthis 2019

Oma ajatukseni tästä on, että vaikka tieteellisten tutkimusten näyttö lisääntyy jatkuvasti, olemme vasta raapaisseet pintaa. Ihmeellisesti luodut ihminen sekä luonto ovat niin älykkäästi suunniteltuja, että emme milloinkaan pysty tyhjentävästi tutkimaan kaikkien asioiden vaikutuksia, puhumattakaan siitä miten kaikki yhdessä tuottavat useita yhteisvaikutuksia vaikuttaessaan toinen toisiinsa. 

Ihmiset ovat kautta historian ravinneet, hoitaneet ja lääkinneet itseään erilaisilla luonnon antimilla. Yhä edelleen löydämme jatkuvasti uutta tietoa siitä, miten kannattaa syödä ja elää terveellisesti. Monet etsivät tällä hetkellä todella aktiivisesti uusia keinoja hoitaa itseään ja perheitään luonnollisesti, puhtaasti ja lääkkeettömästi. Uskon että eteeriset öljyt sopivat juuri tähän aikaan ns. uudelleen löydettäviksi. Trendikkäimmätkin tyypit haluavat nyt oppia vanhan kansan unohdettuja keinoja. Nyt on öljyjen aika! 

Lista haasteista & aiheista, joihin eteerisiä öljyjä voidaan käyttää.

Aivan kuten lääkkeissäkin, tai missä tahansa, vaikkapa leivonnassa(!) haluttua lopputulosta ei välttämättä saada ensiyrittämällä. Joskus pitää kokeilla useampaa eri tuotetta tai tapaa löytääkseen omaan tilanteeseen juuri sopiva eteerinen öljy, käyttötapa ja/tai annostus. Muistathan, että vastuu eteeristen öljyjen käytössä, kuten vastuu omasta terveydestä meillä kaikilla muutenkin, on lopulta aina itsellämme. 

Ohjaan aina kuitenkin omat asiakkaani käytön alkuun ja hyvien tietolähteiden äärelle.

 • Mielialan vaihtelu
 • Keskittymisvaikeudet
 • Stressin hallinta ja lievitys
 • Apua ahdistukseen 
 • Hormonitoiminta ja sen tasapainottaminen (hormonit sekaisin)
 • Ihon hoito ja hyvinvointi
 • Myrkytön ja luonnonmukainen kodinhoito
 • Ruuan ja juomien maustaminen
 • Ruuansulatus
 • Vatsa ja suolisto
 • Painon pudotus / painon hallinta
 • Luonnonmukainen kivun lievitys
 • Kehon sisäinen puhdistaminen – detox
 • Bakteeri- ja sienitulehdukset (yleisiä mm. kynsisieni & hiivasieni)
 • Allergian oireet
 • Tulehdus – kehon erilaiset tulehdustilat 
 • Immuniteetin vahvistaminen
 • Flunssan hoito luonnollisesti
 • Hengitystie haasteet 
 • Apua unettomuuteen kotikonstein
 • Haavan hoito

Muutamia ajatuksia, kokemuksia ja vinkkejä eri haasteista ja eteerisistä öljyistä

Allergia 

Useat ihmiset itseni mukaan lukien ovat saaneet kokea, että eteeriset öljyt auttavat allergian oireisiin. Itselleni allergialääkkeiden korvaaminen -sitruuna – laventeli- piparminttu – eteerisillä öljyillä oli uskomaton kokemus. Siitä kerron lisää täällä (eteeriset öljyt ja allergia- otsikon alla). Myös moni asiakkaistani on saanut kokea eteeristen öljyjen allergiaoireita helpottavan vaikutuksen. Yhden asiakkaan oireena oli ihon kutitus, toinen oireili aina kissataloudessa vieraillessaan. Molemmat saivat avun näistä ns. ”allergiaöljyistä”. 

Tulehdus – myös lasten korvatulehdus

Monet eteeriset öljyt ovat tulehdusta hillitseviä. Virtsarakon tulehdus ja korvatulehdus ovat hyvin yleisiä vaivoja, joihin asiakkaani käyttävät öljyjä ja ovat myös saaneet apua. Varsinkin lapsen korvatulehdus on ikävä riesa. Kukapa ei haluaisi kuulla, että siihenkin on olemassa helppo, halpa ja tehokas kotikonsti! Teepuuöljyä pumpulituppoon ja se joksikin aikaa korvalle. Tai laimennettua teepuuöljyä korvan viereen ja ympärille. Todella helppo ja kivuton keino!

Elimistössä saattaa olla myös huomaamattomampi hiljainen tulehdus. Eteerisillä öljyillä sitä, tai mitä tahansa kehon tulehdustilaa, voidaan hillitä käyttämällä jotain tulehdusta hillitsevää öljyä itselle mieluisimmalla tavalla. Tällaisia öljyjä ovat esimerkiksi Frankinsensi, laventeli, oregano, teepuu, piparminttu tai eucalyptus

Flunssa

Olipa kyseessä sitten mikä tahansa perusflunssa, eteeriset öljyt ovat olleet meidän perheessä loistava apu!

Omat suosikkiöljyni flunssan iskiessä ovat:

OnGuard– DoTerran oma immuunipuolustuksen vahvistamiseen kehitetty 5:n eri eteerisen öljyn seos. Hieron jalkapohjiin iltaisin kookosöljyyn laimennettuna (n.1-2 tl doTerran tuoksuton fraktioitu kookosöljy ja 2-4 tippaa OnGuard- öljyseosta). Sopii aikuisille ja lapsille mutta lapselle käytän eteeristä öljyä vähemmän.

Air (Breathe) – Doterran oma hengitysteiden tueksi kehitetty 8 eri eteerisen öljyn seos. Nukkumaan mennessä 2-5 tippaa diffuuseriin yöksi. Helpottaa tukkoista oloa!

Oreganoöljy + teepuuöljy – Jos tauti on pahempi tai sitkeämpää sorttia, valintani on oregano eteerinen öljy. Ja tämän kun vielä yhdistää teepuuöljyyn, on se mielestäni kaikkein tehokkain! Tätä yhdistelmää kutsutaankin lainausmerkeissä nimellä ”luonnon oma antibiootti”. Otan öljyt joko sisäisesti tyhjän kapselin avulla tai hieron laimennettuna jalkapohjiin. 

Vatsavaivat ja eteeriset öljyt

Kaikilla on joskus vatsa kipeä. Kova vatsa, löysä vatsa tai vatsa sekaisin, kenties kaikkia näitä! Ehkä vatsa kouristelee, tai ongelma onkin suolistossa? Ruokavalion ja liikunnan merkitystä ei varmaan voi liikaa korostaa, mutta eteerisiä öljyjä voi käyttää myös tähän vaivaan. 

DoTerra on kehittänyt vatsa- ja suolistovaivoista kärsiville oman öljyseoksen ZenGest (USA:n markkinoilla DigestZen), joka sisältää 7 eri kasvin eteerisiä öljyjä. Sitä voi käyttää sisäisesti tai jopa ulkoisesti laimennettuna.

Ekaluokkalainen tyttärenikin on saanut monesti avun vatsanväänteisiin, kun olemme levittäneet ZenGest- öljyä laimennettuna hänen vatsalleen. Itselleni suosin ZenGest öljyn kanssa sisäistä käyttöä. ZenGest öljyä myydään myös valmiina kapseleina, mutta yhtä hyvin voi myös itse annostella tyhjään kapseliin muutaman tipan. Öljytipat voi tipauttaa myös vesilasin pintaan ja juoda. Lämmin suositukseni tälle öljylle <3 

Stressi

Puristava tunne rinnassa, kireät hartiat, kaaosmieliala, univaikeudet, aivosumu, ahdistus, paniikki, stressi ihottuma… Ehkä kaikkein ikävintä on, jos siitä on päässyt muodostumaan krooninen stressi. 

Stressi saa meissä aikaan lukemattoman kirjon erilaisia fyysisiä ja henkisiä oireita. Nykyään tiedetään myös yhä enemmän siitä, kuinka stressin vaikutukset voivat olla juurisyinä erilaisiin sairauksiin. 

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää lukemattomilla tavoilla stressin lievitykseen! 

Stressi ja univaikeudet ovat usein yhteydessä toisiinsa. Rauhoittavaa laventeliöljyä on käytetty stressin, masennuksen ja ahdistuksen oireisiin. Lisäksi se on todennäköisesti eniten käytetty eteerinen öljy univaikeuksiin, voisi melkein sanoa sen olevan kuin luonnollinen unilääke. DoTerra laventeliöljyä voi käyttää niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Muita rauhoittavia öljyjä ovat mm. uniöljyksikin kutsuttu DoTerra Serenity – öljyseos, frankinsensiöljy, Pomeranssi (Petitgrain), Roomalainen kamomilla (Roman chamomile) tai Vetiver.

DoTerra Adaptiv -öljy on nimenomaan stressin lievitykseen kehitetty, useita eri eteerisiä öljyjä sisältävä seos. Sitä voi ostaa myös valmiina kapseleina tai valmiina laimennoksena roll-on pullossa.  Itse säilytän Adaptiv- öljyä aina työpöydälläni. Sipaisen sitä töitä tehdessäni, useita kertoja pitkin päivää ranteiden sisäpintaan. Se on helppoa, öljy pääsee hyvin imeytymään ja tunnen sen miellyttävän tuoksun. Käytän pientä roll-on pulloa, joka sisältää valmiiksi laimennettua Adaptiv-öljyä. Pullon voi helposti täyttää itse yhä uudelleen.

Stressiin sopivia muita öljyjä ovat DoTerra Laventeli, Sitruuna, Ylang Ylang, Bergamot, Petitgrain, Neroli, Grapefruit, InTune, Balance, Peace, Elevation, Serenity ja AromaTouch.

Eteeriset öljyt DIY

Luonnollinen elämä kasvattaa suosiotaan – ja hyvä niin! Ihmiset ovat havahtuneet siihen, kuinka paljon käytämme erilaisia synteettisiä aineita ja monenlaisia haitallisia myrkkyjä kodeissamme ja ihan perusarjessa. Lika pitää muka räjäyttää pois ja bakteerit pitää kaikki tappaa, jotta voisimme elää tervettä ja puhdasta elämää. Vai pitääkö sittenkään? 

Yhä useampi haluaa raivata kodistaan pois tällaisen ajattelun ja myrkylliset tuotteet. Tilalle kaivataan mahdollisimman luonnonläheisiä tapoja ja tuotteita hoitaa itseä, kotia ja perhettä. Eteeriset öljyt ovat tähän suoranainen taivaan lahja!

Itse olen lämmennyt kaikenlaisille DIY-projekteille hieman hitaasti, mutta onnistumisen ilo on tehnyt tehtävänsä. Monet reseptit on itseasiassa todella helppoja ja halpoja toteuttaa. 

Omia Tee-se-itse eli DIY suosikkejani tähän asti ovat

diy pyykkietikka, diy suolasuihke, diy pyykinpesuaine, diy kuivashampoo ja diy jalkakylpy.

Omat reseptini saattavat joskus ilmestyä tänne sivustilleni. Kuivashampoon teosta onkin jo video Youtube -kanavallani:

Helppo DIY kuivashampoo tummille hiuksille

Ja mikä parasta, läheskään kaikkia tuotteita ei sinänsä tarvitse edes mitenkään valmistaa, sillä öljyt toimivat sellaisenaan (tai laimennettuna) valmiiksi NIIN moniin asioihin!! Esimerkiksi itselleni laventeli eteerinen öljy on kuin unilääke, stressin hillitsijä, luonnollinen hyttyskarkoite (tai luonnollinen punkkikarkoite, myös koiralle), ihonhoitoöljy, allergiaöljy sekä palohaavalääke! 

Lisätietoa kirjoista

Eteeristen öljyjen käyttö lisääntyy sitä mukaa kun ihmiset ensin kuulevat niistä, sitten kokeilevat ja sitten ihastuvat niihin. Tuoksut ovat ihania ja eteeriset öljyt ja niiden hyödyt saavat ihmiset kiinnostumaan yhä enemmän aiheesta. Öljyjen käytössä syntyy helposti arkisia rutiineja mutta lisätiedon etsimistäkään ei kannata unohtaa.

Jos olet esimerkiksi tottunut käyttämään sitruunaöljyä kehon puhdistukseen juomaveden seassa, saatatkin yllättyä, että sitä käytetään myös närästykseen ja hiuksiin takertuneen purkan irroittamiseen …ja moneen muuhun!

Itsekin tutkin jatkuvasti erilaisia oppaita, nettisivuja, sovelluksia ja kirjoja. Tututkin öljyt saavat yhä uusia käyttötapoja, kun vain muistaa välillä vilkuilla listoja joissa luetellaan erilaisia vinkkejä, reseptejä tai haasteita joihin ne sopivat. Lisäksi eri oppaat saattavat antaa hieman erilaisia suosituksia ja ideoita. Kirjoista on mielestäni todella kiva opiskella lisää ja kirjan tekstiin on helppo aina palata. Kirjan sivuille voi tehdä vaikka alleviivauksia ja merkitä omia suosikkisivujaan kirjanmerkeillä. 

Suuri valikoimia hyödyllisiä kirjoja eteerisistä öljyistä löytyy *Adlibriksen nettikaupasta. 

Oma suosikkini on lähes 500-sivuinen englanninkielinen The Essential Life. Linkin takaa pääset hoillantilaiseen For Oils- nettikauppaan, josta löydät monia muitakin hyödyllisiä tarvikkeita eteeristen öljyjen käytön avuksi edullisesti. Postimaksu on suurehko, joten suosittelen esim. kimppatilausta jolloin postikulut voi puolittaa. Teen välillä myös itse kimppatilauksia yhdessä asiakkaideni kanssa.

Öljyihin tutustuminen ja niiden käyttö on kuin elämä itse, jännittävä seikkailu ja loputon löytöretki!

Tutustu lisää ja tilaa täältä