*artikkeli sisältää mainoslinkkejä
Luuliemi on kiinnostava tuttavuus. Luuliemen hyödyt eli sen terveysvaikutukset kiinnostavat nyt monia siitä huolimatta että kasvispainotteisesta ruokavaliosta puhutaan paljon. Luuliemi sisältää proteiineja jotka pitävät sisällään gelatiinia, kollageenia sekä useita keholle välttämättömiä aminohappoja. Mineraalejakin löytyy. Siinä kiteytys tämän hetkisen ymmärrykseni valossa.
Olen ravintorikkaasta ja puhtaasta, mahdollisimman vähän prosessoidusta ruuasta kiinnostunut tavallinen perheenäiti. Tämä artikkeli onkin kirjoitettu ehkä enemmän omaa ymmärrystä lisäämään kuin tiukkaa faktaa tarjoamaan.
Tiukalta faktaltakaan ei toki voi välttyä. Asioihin tutustumisen myötä tiedän nyt paljon enemmän ihmeellisistä aminohapoista ja siitä kuinka paljon niitä on ja kuinka kehomme osaa valmistaa toisia mutta toisia ei.
Energia – Rasva – Proteiinit- Kollageeni – Gelatiini – Aminohapot – mineraaleja
Luuliemessä on näitä kaikkia.
Mutta nämä eivät suinkaan ole erillään toisistaan. Kollageeni on proteiini ja kun sitä kypsentää, muodostuu gelatiinia joka on eläinperäistä liivatetta joka toimii kehomme kudoksissa ihanasti niitä kiinteyttäen. Vanhakin nuortuu!
Aminohapot saadaan myös proteiineista ja mineraalitkin ovat siellä seassa.
Hyvällä mielellä uskon, että luuliemi jos mikä on luolanaisen ruokaa ja siksi sen terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Veikkaan, että ainakin omaan ruokavaliooni se on tullut jäädäkseen. Epäilijöitä riittää kuten aina, kun puhutaan luonnontuotteista ja niiden parantavasta ja hyvää tekevistä vaikutuksista.
Mitä luuliemi sisältää
Itsetehtyjen luuliemien ravintosisällöt eroavat toisistaan varmasti todella paljon. Käytetyt raaka-aineet, niiden määrät suhteessa toisiinsa ja myös käytetyn veden määrä vaikuttaa.
Viittaan tässä artikkelissa muutamia kertoja tähän aiempaan artikkeliini, jossa vertailen kolmea eri luuliemijauhetta. Valmistuotteet kun tehdään aina samalla tavalla ja niiden ravintosisältö pystytään ilmoittamaan. Valmista tuotetta on aina myös helppo testata. Jos huomaa hyviä vaikutuksia ja kokkaus kiinnostaa niin voi alkaa keittelemään omia liemiä.
Luuliemen ravintosisältö noudattaa tämän suuntaista kaavaa:
(nämä ovat jauheiden arvoja)
100g sisältää :
Energiaa | 380 – 420 kcal |
Proteiinia | 88-95 g |
Rasvaa | noin 2-5 g |
Hiilihydraatteja | 1-3 g |
Josta sokeria | 0 – 1,4 g |
suolaa | 2-6 g |
Proteiinien määrä on todella suuri mutta juuri ne sisältävät sekä aminohapot kuin kollageeninkin. Rasvan määrä tuotteissa vaihtelee ja samoin itse tehdyissä liemissä.
Ei ole yhdentekevää mitä proteiinia tai rasvaa syöt
Muistan hämärästi erään sosiaalisessa mediassa kiertäneen meemin, johon huomioni hetkeksi kiinnittyi. Siinä oli rinnakkain pihvi ja tofun pala. Proteiinin määrä molemmissa oli sama, mutta pihvi sisälsi lisäksi hurjan määrän eri B-ryhmän vitamiineja, rautaa ja ties mitä muuta. Tofussa ei ollut melkein mitään näistä. Kuvassa oli varmasti osa silkkaa tarkoitushakuisuutta, mutta se sai minut kuitenkin miettimään. Näinkö asia on, tai ainakin sinne päin?
Rauta-arvoni ovat aina olleet hieman alhaiset ja osittain siksi eläinperäinen ravinto on alkanut eri tavalla kiinnostaa. Toinen syy on irtoilevat ja ohuet hiukset. Tästäkin olen kirjoittanut blogissani täällä. Monien asioiden summana olen nyt löytänyt tieni luuliemen äärelle.
Luuliemen hyödyt
Voiko luuliemi parantaa sairauksia? Luuliemen hyötyjä etsiessä, vastaan tulee jatkuvasti vakuutteluita siitä, kuinka sen sisältämät ravintoaineet parantavat hiusten ja ihon elinvoimaisuutta. Saan kuulla, kuinka se voitelee nivelet ja jänteet sisältäpäin joustaviksi, auttaa keskushermostoa rauhoittumaan ja auttaa nukahtamaan. Lisäksi luuliemellä kuulemma voidaan saada suolisto kuntoon ja parempi vastustuskyky!
Aika suuria asioita ettenkö sanoisi.
Luuliemen sisältämällä gelatiinilla on jo ajat sitten hoidettu mahahaavaa, suolistovaivoja, tuberkuloosia, diabetesta, lihassairauksia, tulehduksia ja syöpiä!
Olen kysellyt tuntemiltani ihmisiltä, erityisesti vanhuksilta joita tunnen paljon, sekä esimerkiksi luontaistuotekauppojen myyjiltä.Yllättävän paljon ihmisillä on tietoa tai ainakin ajatuksia luuliemestä. Kommentit kuulostavat jokseenkin tältä:
”Luuliemi on hyväksi hiuksille, kynsille, luille, nivelille ja iholle.”
”Luuliemi on vanhanajan kauneusjuoma.”
”Sitä (luuliemijauhetta) käytetään ihan vähän mutta siitä määrästä jo saa vaikka mitä!”
”Luuliemi on paras kollageenin lähde.”
”Muista vaikutuksista en tiedä, mutta suoliston kuntoon ja vastustuskykyyn liittyvillä väitteillä käsittääkseni on kyllä pohjaa”
Paras lausahdus taisi kuitekin löytyä Antti Heikkilän keittokirjasta, jossa kerrotaan Etelä-Amerikkalaisen sanonnan toteavan, että lihaliemi (luista keitetty) saa kuolleetkin heräämään. Tämä ehkä kiteyttää kaiken. Kuolleetkin siis heräävät, joten pulinat pois ja ihmelientä nauttimaan, elävät ja kuolleet!
Gelatiini
Mystinen gelatiini, jonka olemassaoloa ei merkitä valmiiden luuliemijauheiden ravintosisällössä. Voisiko olla että sanaa jopa vältellään, sillä gelatiini on nimenomaan se eläinperäinen liivate mitä esimerkiksi kasvissyöjät tai ainakin vegaanit karttelevat.
Antti Heikkilän keittokirja mainitsee ”liemen hyytelömäisen osan olevan gelatiinia”. Tästä päättelen, että ei ole mahdollista olla luulientä tai luuliemijauhetta jossa gelatiinia ei olisi.
*Täällä blogissa selitetään hyvin kollageenin ja gelatiinin suhteesta toisiinsa. Kollageenia käytetään pääasiassa kahtena eri muotona ravinnon lisänä, joista toinen on hydrolysoitu kollageeniproteiini ja toinen on gelatiini. Sama artikkeli jatkuu ”Gelatiinia muodostuu, kun kollageenia kypsennetään”. Eli onkohan niin, että luissa oleva kollageeni muuttuu osittain gelatiiniksi mutta mainitaan jauheiden kyljessä kollageenina?
Oli niin tai näin, gelatiinilla ja kollageenilla on erityinen yhteys toisiinsa ja gelatiinin osuus on suuri ja merkittävä mitä luuliemen ravintosisältöön tulee.
Kollageeni
Kollageeni taitaa olla yksi luuliemen tunnetuimmista ainesosista ja monille yksi suurimmista – ellei suurin – syy liemen nauttimiselle. Se, että luulientä pidetään kauneusjuomana, johtuu luultavasti paljolti juuri kollageenista. Se tunnetaan ryppyjä silottavasta ja kimmoisuutta ja elinvoimaisuutta lisäävästä vaikutuksesta.
Kollageenien kerrotaan olevan kehon yleisimpiä proteiineja ja nivelsiteiden ja sidekudosten tärkein rakennusaine. Niitä löytyy kehostamme lähes joka puolelta kuten verisuonista, luista, jänteistä, rustoista, hampaista, silmistä ja selän välilevyistä!
Kehomme osaa itse tuottaa kollageenia, mutta iän myötä sen kyky tuottaa sitä kuitenkin vähenee. Kollageenilisän nauttiminen voi kuulemma aktivoida myös kehon omaa heikentynyttä tuotantoa, eikö ole ihmeellistä! Tässä kohtaa usein muistutetaan myös c-vitamiinin tärkeydestä imeytyvyyden kannalta.
Hyvissä kollageenituotteissa, kuten kotimisessa *Tohtori Tolosen kollageenissa on tietenkin kollageenia enemmän kuin luuliemijauheessa.
Itse ajattelen, että luuliemen etu pelkkään kollageenituotteeseen verrattuna on luonnollisten raviontoaineiden yhdistelmässä. Joskus toki on paikallaan yhden tietyn ravintoaineen lisäsaanti, mutta jos söisimme riittävän monipuolisesti ja puhtaasti, saisimme kaiken tarvittavan luonnosta ja lisäravinteita tuskin tarvittaisiin ollenkaan.
Kollageenin hyödyt
Riittävä kollageenin saanti auttaa kehoa pitämään kudokset terveinä, vahvoina ja joustavina. Kun taas sen väheneminen ohentaa niin hiuksia kuin ihoakin. Ketäpä ei kiinnostaisi kollageenin hyödyt, jos ne tarkoittavat, että hiukset, kynnet ja iho alkavat vahvistua, hehkua ja kukoistaa!
Kollageeni on hyväksi myös nivelille. Ja vaikka nivelet eivät ulospäin näykään, niiden hyvä kunto vaikuttaa suorasti yleiseen olemukseen, liikkumisen keveyteen ja hyvään oloon. Kaikki tietävät miltä kipeät tai kankeat nivelet tuntuvat. Nivelten joustavuus ja pehmeys heijastuvat taatusti koko olemukseemme!
***
Lisää artikkeleita ja vinkkejä hiuksille:
Tämä luuliemi-artikkeli syntyi etsiessäni keinoja saada paksummat ja paremmat hiukset ja estää hiusten liiallinen irtoaminen. Jos tämä aihe kiinnostaa, sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli.
Sinne olen koonnut listan KAIKISTA matkan varrella kirjoitetuista hius-artikkeleista sekä vinkkilistan, joka sisältää KAIKKI hyviksi koetut tuotteet, menetelmät ja muut vinkit saada paksummat ja terveemmät hiukset!
***
Aminohapot
Aminohappoja saadaan ravinnon sisältämästä proteiinista. Ihminen tarvitsee 20 eri aminohappoa joista 9:ää keho ei pysty itse valmistamaan. Ravinnon tulisi sisältää näitä aminohappoja. Luuliemi sisältää nämä kaikki 9 välttämätöntä aminohappoa!
Näiden yhdeksän aminohapon lisäksi luuliemi sisältää laajan kirjon myös muita aminohappoja.
Esimerkiksi *Nordic Kingsin luuliemijauheessa on lueteltu kaikki sen sisältämät aminohapot (19 kpl) :
v- llä merkityt ovat ne välttämättömät joita keho ei itse osaa valmistaa.
Alanine – Alaniini
Arginine- Arginiini
Aspartic acid – Asparagiinihappo
Cystine + cysteine – kysteiini
Glutamic acid – Glutamiinihappo
Glycine – Glysiini
Histidine – Histidiini – v
Hydroxyproline – Hydroksiproliini
Isoleucine – Isoleusiini – v
Leucine – Leusiini – v
Lysine – Lysiini – v
Methionine – Metioniini – v
Phenylalanine – Fenyylialaniini – v
Proline – Proliini
Serine – Seriini
Threonine – Treoniini – v
Tryptophane – Tryptofaani – v
Tyrosine – Tyrosiini
Valine – Valiini – v
Kuulostaa hyvältä!
Mutta mitä aminohapot ovat?
Ne ovat pieniä rakennusaineita, joita tarvitaan jatkuvasti kehon eri kudosten proteiineissa. Ne osallistuvat useisiin muihinkin kehon toimintoihin kuten ravintoaineiden kuljetusprosesseihin.
Lisäksi ne toimivat osana erilaisissa biokemiallisissa reaktioissa jotka säätelevät kasvua, hormonitoimintaa, vastustuskykyä, hermoston välittäjäaineiden tuotantoa tai kehon happamuutta.
Tällaisia asioita avatessa sen toden teolla tajuaa, kuinka tärkeää on syödä mahdollisimman monipuolisesti ja kuinka oikealla ravinnolla todella suuri merkitys terveenä pysymisen kannalta!
Mineraalit
Perus googlailun perusteella luuliemi sisältää mineraaleja kuten kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia. Näistä ei kuitenkaan purkkien kyljessä ole mitään mainitaa. Miksiköhän?
Luulisi luista irtoavan liemeen ainakin kalsiumia. Liukenihan kananmunan koko kuorikin etikkaan, kun teimme kerran erään lasten tiedekirjan sivulla olleen etikkatestin tyttöni kanssa.
Halusin selvittää tämän ja otin yhteyttä erään luuliemijauheen valmistajaan ja kysyin asiaa heiltä. Selvisi että näitäkin ainesosia kyllä löytyy mutta määrät ovat melko pieniä.
Ravintoaineiden yhteisvaikutus
Yksittäisistä ravintoaineista tai terveystavoista puhutaan paljon. Milloin veden juonti on terveyden ykkösjuttu, ja seuraavana vuonna se onkin D-vitamiini. Joskus voita ei saanut syödä, nyt saa. Uudet muotipahikset tuntuvat olevan sokeri ja vehnä sekä keinotekoiset väri- säilöntä- ja muut lisäaineet.
En usko, että mikään yksittäinen juttu sellaisenaan on se tärkein tai paras vaan kaikki yhdessä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja kaikkea pitäisi olla sopivassa suhteessa. Ravinto on tärkeä mutta vähintään yhtä tärkeitä ovat riittävä lepo ja mieliala. Toki nämä kaikki vaikuttavat toisiinsa.
Ravinnon suhteen luotan luolanais- logiikkaan. Mitä alkuperäisempi ruuan lähde, sitä suuremmalla todennäköisyydellä siinä samassa raaka-aineessa on jo valmiina toinen toisiaan hyödyttäviä ainesosia. Esimerkiksi rakennusaineita jotka tarvitsevat toinen toisiaan kudosten rakentamiseksi tai aineita jotka edistävät toistensa imeytymistä.
Tämä on siis vain omaa ajatustani (ja niitähän minulla riittää), mutta luuliemi tuntuu kaikin puolin järkevältä ruualta.