Kategoriat
Hyviä juttuja

Möllerin kalanmaksaöljy

*sisältää mainoslinkkejä

Kuinka moni muistaa lapsuudesta kalanmaksaöljyn? Itse ainakin muistan hämärästi kuinka vanhemmat yrittivät saada meidät lapset syömään sitä. Maku oli hirveä ja yököttävä. En tiedä jatkuiko yritykset pitkään, mutta niin kauan kuin muistan, vanhempieni luota on löytynyt pullollinen Mölleriä. Ehkä joskus jotain muutakin merkkiä.

Isoäitisi oli oikeassa

Lähiaikoina törmäsin juttuun jossa otsikko kuului ”Your grandmother was right”. Jutussa hehkutettiin kuinka terveellistä on cod liver oil eli suomeksi turskanmaksaöljy eli kalanmaksaöljy. Kuinka sen hyödyt muun muassa sydämelle, aivoille, vastustuskyvylle, mielialalle sekä luille ja nivelille ovat vertaansa vailla.

Juttu upposi minuun täysillä koska uskon mummojen viisauteen. Kaikenlaisen uudenaikaisen hypetyksen sijaan vanhan kansan viisaus vetoaa. Kaikki entisajan uskomukset eivät tietenkään pidä paikkaansa mutta mummot tietävät paljon hyödyllistä tietoa mitä me emme enää muista.

Kysyin isältäni muistaako hän kalanmaksaöljyä omasta lapsuudestaan ja hän sanoi muistavansa. Jos kalanmaksaöljyä on käytetty Pohjalaisessa maalaistalossa jo 50-luvulla, sen hankkimiselle on täytynyt olla hyvä syy. Enpä usko että tuohon aikaan lisäravinnehifistelystä oli vielä tietoakaan, ainakaan pohjalaisissa maalaistaloissa.

kalanmaksaöljy hyödyt haitat
“Peter Möller – Perustettu 1854” & “Alkuperäinen”.

Se sijaan uskon että tuolloin ruuan suora vaikutus kokonaisvaltaiselle terveydelle on ollut selkeämmin näkyvillä. Veikkaanpa että näkyvillä on ollut myös se mitä ravinnon puute tai liian yksipuolinen ravinto ihmiselle aiheuttaa. Olisipa vielä mahdollista haastattelemaan isoäitiäini aiheesta.

Mitä kalanmaksaöljy on?

Kalanmaksaöljy on yksinkertaisesti kalan maksasta valmistettavaa öljyä. Yleisimmin se tehdään jonkin turskakalan maksasta. Möllerin tuotteet valmistetaan Norjassa ja tuotteelle on myönnetty MSC- sertifikaatti. Sertifikaatti takaa raaka-aineiden ja koko tuotantoketjun jäljitettävyyden ja siten vastuullisuuden. Möllerin tuotteet valmistetaan Oslossa heidän omilla tehtailla valvotuissa olosuhteissa.

*Lue lisää tai osta edullisesti täältä

Kalanmaksaöljyn terveysvaikutukset
/ ravintosisältö

Kalanmaksaöljy sisältää luonnostaan omega-3- rasvahappoja sekä paljon D-vitamiinia mutta myös A– ja E– vitamiineja. Kalanmaksaöljyn sisältämät omega- 3 rasvahapot ovat nimeltään DHA ja EPA – rasvahappoja.

DHA = dokosaheksaeenihappo = pitkäketjuinen omega-3-rasvahappo. DHA:lla on tärkeä rooli normaalin aivotoiminnan sekä terveen ihon ja silmien ylläpitämisessä. Tämän lisäksi sen on todistettu edesauttavan sydämen normaalia toimintaa.

EPA = eikosapentaeenihappo = pitkäketjuinen omega-3-rasvahappo.

Pitkäketjuiset omega-3-rasvahapot ovat tutkimusten mukaan todistetusti tärkeitä normaalille aivojen ja hermoston toiminnalle sekä näkökyvylle. Tämän vuoksi näiden rasvahappojen saanti on tärkeää.5ml sisältää
% Saannin vertailuarvo
Omega-3 rasvahapot1150 mg
josta 
DHA540 mg
EPA360 mg
A -vitamiini250 µg (31%)
D3 -vitamiini10 µg (200%)
E -vitamiini3 mg (25%)

Pidän ajatuksesta että kalanmaksaöljy on luonnollinen ravintolisä, ei luonnollisen ravinnon synteettisesti tuotettu vastine kuten esimerkiksi niin monet vitamiinit ovat. Useat kauppojen vitamiinit sisältävät lisäksi hurjat määrät makeutusaineita ja muita luonnottomia täyteaineita. Kalanmaksaöljy on näihin verrattuna todella puhdasta tavaraa!

Kalanmaksaöljyn hyödyt
ja haitat

Kalanmaksaöljyn hyödyt perustuvat sen sisältämiin Omega3 rasvahappoihin sekä D- A- ja E- vitamiineihin.

Kalanmaksaöljyn Omega 3 rasvahappojen (DHA ja EPA) kerrotaan hyödyttävän useita kehon tärkeitä toimintoja jotka auttavat ihan jokapäiväisessä elämässä. Jos silmät, aivot sekä sydän toimivat paremmin, se edistää niin monia kuitakin asioita ihan arjen hallinnasta unen laatuun. Solujen hapettumisstressin hillitseminen on suorassa yhteydessä myös solujen ikääntymisen kanssa. Tämä taas on yhteydessä suunnilleen ihan kaikkeen!

Tässä muistilista siihen miksi Kalanmaksaöljyä syödään.

  • Sydän
  • Aivot
  • Silmät
  • Luusto
  • Hermosto
  • Immuniteetti
  • Verisuonet
  • Solujen ikääntymisen hillitseminen

Kukapa ei haluaisi hidastuttaa aivosolujen ikääntymistä? Kuka ei haluaisi nähdä kirkkaammin ja ajatella selkeämmin? Ja jos sydän ja verisuonet ovat vahvat, koko kroppa toimii paremmin.

Möllerin kalanmaksaöljy
Möllerin kalanmaksaöljyn päiväannostus on 5ml eli 1 teelusikallinen.

Ja kalanmaksaöljy ei ole mikään taikajuoma tai ylimääräinen lääke vaan nimenomaan ravintolisä. Saman hyödyn saisi syömällä rasvaista kalaa useasti. Kaikki ravintolisät tähtäävät samaan: Ne täydentävät ravintoamme niiltä osin tai niinä päivinä kun se on liian yksipuolista tai puutteellista.

Haitat

Jos kalanmaksaöljyä syödään annostuksen mukaisia määriä, ei haittoja yleensä ole. Mikäli suositeltu annostus ylittyy ja tätä kestää pitkän aikaa, saattaa haittavaikutuksia ilmetä rasvaliukoisten vitamiinien yliannostuksena.

Samoin mikäli henkilö on allerginen tuotteen jollekin ainesosalle voi haittaa ilmetä.

Kuitenkaan edes kala-allergia tai vaikka raskaus ole esteenä kalanmaksaöljyn nauttimiselle. Päinvastoin! Raskaana ollessa omega3 – rasvahappojen sekä vitamiinien saannin tarve kasvaa ja silloin erityisesti kannattaa pitää huolta hyvästä ravitsemuksesta. Toki voi jutella lääkärin kanssa mikäli oma tilanne on poikkeuksellinen tai asia epäilyttää.

Osta täältä

Möllerin tuoteperhe on kasvanut suureksi. Nykyään tuotevalikoimassa on eri kokoisia pulloja ja sitruunanmakuinen vaihtoehtokin löytyy. Jos maku tuottaa ongelmia kannattaa valita kalanmaksaöljy kapseli / tabletti.

Oma suositukseni (tämän kuten monien muidenkin asioiden suhteen) on että kokeilemalla paras! Jos itse kokeilen jotain ravintolisää tai muuta uutta asiaa, pidän hyvänä testiaikana 3kk – 1.v. Ja jos hankkii vaikka 3kk:n tuotteet kerralla, ei uuden tavan kokeilu pääse unohtumaan. Aloituspäivä kannattaa merkata kalenteriin. Jo aloittaessa kannattaa tehdä samalla kalenteriin merkinnän 3kk:n kokeilujakson päättymisen kohdalle.

Itse ostin viimeksi lähikaupasta pienen (250ml) sitruunanmakuisen pullon kokeiluun ja olen tykännyt siitä todella paljon. Valintani johtui siitä että se oli kaupan ainoa vaihtoehto! Sitruunan maku on todella mieto ja miellyttävä. Samalla se peittää hyvin alleen kalanmaksaöljyn ominaismaun josta ainakaan itse en pidä.

Lähikaupasta ostamani pullo oli myös melko kallis. 250ml pullo maksoi 13,75€ eli litrahinta 55€. Tajusin sen vasta kun selasin nettikauppoja tilatakseni lisää.

Tällä hetkellä paras valikoina sekä edullisin löytämäni paikka on ostaa, Hyvinvoinnin verkkokaupasta. Litrahinnaksi sain noin 33 -40€, eli reilusti edullisempi kuin lähikaupasta! Hinta riippuu myös ostotavasta ja määrästä.

Osta Möllerin kalanmaksaöljy

Möllerin kalanmaksaöljy

250 ml
500 ml
Kapselit
Pikkukalat

Ja jos tarvitset muutakin ja ostosten määrä ylittää tietyn summan (kirjoitushetkellä 89€), ovat postikulut 0€. Tämä kannattaa tarkistaa!

Nettikauppojen hinnat, tarjouskampanjat ja postikulut toki vaihtelevat joten kannattaa vertailla.

Tässä kolme muutakin luotettavaa nettikauppaa joista kannattaa myös vilkaista:

Jos luit tänne asti ja pidit tästä artikkelista saatat myös pitää samankaltaisista artikkeleista:

Ohuet hiukset – Vanha kunnon Floradix  Ferritiinin nostoon.

Carmolis tipat

Paasto – amatöörin kokemuksia