Kategoriat
Artikkelit Hyviä juttuja Kauneus ja terveys

Carmolis tipat

* Artikkeli sisältää mainoslinkkejä

Jotkin asiat eivät muutu. Carmolis tipat on ja pysyy. Mikä mahtaa olla niiden suosion salaisuus?

Ystävälläni oli flunssa (itseasiassa hänellä oli korona) ja hän aikoi hankkia pullon Carmolis-tippoja kurjaan oloonsa. Hetkinen? Mitäs ne sellaiset tipat ovatkaan, mietin? Jotenkin tuttu juttu ja samalla ei. Jokin välähdys lapsuudesta…yrttinen, ehkä hieman mystinen tuoksu…?

Kotiin päästyäni kurkistin kaappini perälle, sillä minusta tuntui että jotenkin ihmeellisesti siellä saattaisi olla pullollinen. Yllätyksekseni löysin kuin löysinkin kaapistani vanhan pienen pullon Carmolis-tippoja! Mistä lie kulkeutunut sinne ja milloin, en edes muista. Paketin päivämäärästäkään ei enää saanut selvää.

Avasin korkin ja tuoksu tuntui heti tutulta. Mieleen tuli menthol- kurkkupastilli, jouluinen glögi, Intianbasaari ja vanhanajan makea lääkkeen tuoksu. Kaikki nämä siis samassa tuoksussa. Mielestäni tuoksu oli kuitenkin todella miellyttävä.

Mitä Carmolis tipat on?

Carmolis tipat on ikivanha yrttivalmiste.

Tuote valmistetaan edelleen vanhan luostarireseptin mukaan rohdosyrteistä, joiden vaikuttavina ainesosina ovat yrttien eteeriset öljyt. Samaa seosta on valmistettu jo 1600- luvulta asti. Resepti kehittyi tuolloin kasvilääkkeitä valmistavien Karmeliittiveljeskunnan munkkien käsissä.

Nykyään Carmolis- tuotteita kehittää ja niistä vastaa Sveitsiläinen perheyritys Dr. A. & L. Schmidgall GmbH & Co. Tuoteperheeseen kuuluu tällä hetkellä tippojen lisäksi muun muassa monenlaiset Carmolis pastillit ja yrttikaramellit, *Carmolis kipugeeli ja suusuihke.

Carmolis yrttitipat sisältää yhtätoista (11) eri eteeristä öljyä:

Piparminttuöljy

Laventeliöljy

Kaneliöljy

Neilikkaöljy

Sitruunamelissaöljy

Muskottiöljy

Salviaöljy

Sitruunaruohoöljy

Anisöljy

Sitruunaöljy

Timjami

Carmolis yrttitipat

Carmolis yrttitipat

Vilustumisoireisiin

Tilapäisiin ruuansulatushäiriöihin

Tilapäiseen päänsärkyyn

Tilapäiseen lihaskipuun

Mihin carmolis tippoja käytetään?

Carmolis-tipat on kenties tunnetuin tai ainakin paikkansa vakiinnuttanut luonnonlääke vilustumiseen (ei virallisesti lääke). Onko se paras lääke flunssaan tai muihin vilustumisoireisiin, selviää varmasti kokeilemalla.

Jos olet kaltaiseni ”mahdollisimman pitkälti lääkkeetön elämä”- tyyppi ja haluat tukea kehosi luonnollista paranemista mielummin luonnontuotteilla kuin popsia apteekin särkylääkkeitä ja mietit mikä auttaa flunssaan, niin ehkä tämä klassikkotuote kannattaa ottaa kokeiluun. Hintakaan ei päätä huimaa, sillä pullo maksaa noin 10 euroa.

Carmolis tippoja käytetään useimmiten avuksi silloin, jos vaivoina ovat:

  1. Vilustuminen
  2. Ruoansulatusvaivat
  3. kivun hoito ilman lääkkeitä

Vaikutus eteerisistä öljyistä

Carmolis tipoissa oleva piparminttu on limaa irroittava ja hengitysteitä avaava yrtti, ja siksi sitä käytetäänkin useissa kurkkupastilleissa. Myös timjami ja anis irroittavat limaa.  Piparminttu on keskittymiskykyä edistävä ja päänsäryn hoitoon käytetty yrtti. Lisäksi se tunnetaan ruuansulatusta hyödyttävä yrttinä samoin kuin anis, laventeli, muskotti, salvia, timjami ja neilikka.

Eteeristen öljyjen vaikutukset ovat todella monipuoliset ja tämä tuote sisältää useita eri eteerisiä öljyjä! En lähde tässä luettelemaan jokaisen Carmolis-tipoissa olevan eteerisen öljyn vaikutuslistaa, mutta jos tämä aihe kiinnostaa ja haluat sukeltaa eteeristen öljyjen maailmaan, niin olet oikeassa blogissa!

Lue vaikka artikkelini siitä miksi ja miten aloin käyttää eteerisiä öljyjä. Kauttani voit myös tilata doTerra eteerisiä öljyjä.

Levollinen virkeys

Carmolis tipoissa käytettyjen yrttien ominaisuuksista löytyy niin rauhoittavia kuin virkistäviäkin vaikutuksia. Eteeriset öljyt voivatkin vaikuttaa hieman eri tavalla riippuen käyttäjästä tai jopa päivästä.

Carmolis tipat on siis yhtaikaa sekä virkistävä että rauhoittava luontaistuote. Kuulostaa oudolta mutta tippoja hörppiessä ”levollinen virkeys” voisi olla tunnetilaa hyvin kuvaava sana, ei kai levollisuuden ja virkeyden tarvitse aina toisiaan poissulkea!

Pakkausselosteessakin mainitaan tuotteen rauhoittava vaikutus. Mikään nukahtamislääke tämä ei varmasti ole mutta ainakin lievästi rauhoittava luontaistuote siitäkin huolimatta, että joillain sen yrteillä on myös virkistävä vaikutus.

Edellä mainittujen lisäksi Carmolis tipoista saattaa löytyä apua ilmavaivoihin, ummetukseen tai muihin ruoansulatushäiriöihin sekä kipuihin kuten päänsärkyyn tai kipeisiin niveliin tai lihaksiin.

Miten carmolis tippoja käytetään?

Carmolis tippoja käytetään joko sisäisesti, ulkoisesti tai aromaattisesti.

Sisäinen käyttö:

5-10 tippaa Carmolista yrttiteehen tai hunajaveteen sekoitettuna max. 5 kertaa päivässä. Myös sokeripalaan voi imeyttää.

Sisäinen käyttö sopii viliustumisoireisiin sekä vatsan toimintaan kuten ummetukseen tai ruuansulatushiriöön käytettäessä.

Ulkoinen käyttö:

Kivun lievitykseen: hierotaan paikallisesti kipeään kohtaan useita kertoja päivässä.

Flunssaan: Hierotaan kaulalle tai rintaan flunssan oireiden helpottamiseksi.

Aromaattinen käyttö:

Höyryhengityksessä astian koosta riippuen, noin 5-20 tippaa Carmolista sekoitetaan höyryävään kuumaan veteen tai yrttiteehen ja hengitetään.

Luontaislääkkeeksi kutsuminen

Luontaislääkkeeksi kutsuminen ei ole virallinen termi vaan enemmän kansankielinen ilmaisu. Paketin ohjeessa lukeekin ”Lääkkeenomainen tuote – tehoa ei ole osoitettu lääkkeiltä vaaditulla tavalla”.

Tämä sama lausahdus pätee lähes kaikkiin luontaistuotteisiin. Luonnon aineita ei sellaisenaan voi kukaan patentoida eli omistaa ja niiden laatukin vaihtelee aina jonkin verran riippuen kasvuolosuhteista ja muista luonnonoikuista.

Kuitenkin moni lääke juontaa juurensa johonkin luonnontuotteeseen. Ensin oli luonto.

Tämä ei tietenkään vähennä niiden tehoa ja ihmiset kyllä itse tietävät mikä heidän vaivoihinsa toimii ja mikä ei.

Itse suosin luontaistuotteita ja jaksan yllättyä yhä uudestaan niiden lempeästä tehosta, useimmiten täysin ilman ei-toivottuja haittavaikutuksia.