Tällä sima reseptillä onnistut varmasti! Martat auttoivat minut alkuun ja tämä sima ohje on lähes sama kuin heidän. Lopputuloksena on kauniin ruskea, täydellisen sitruunainen, raikas ja perinteinen sima. Mielestäni tämä on paras sima ohje.
Siman valmistus
Viikko vappuun eli aika laittaa itsetehty sima tulille! Siman valmistus jännittää joka kerta. Rutiinia ei pääse syntymään kun valmistus tapahtuu vain kerran vuodessa. Kysymyksiä alkaa pyöriä päässä…
-Mikä on paras simaohje?
-Mitä ohjetta käytin viime vuonna?
-Onko jossain piilossa jäljellä fariinisokeria?
-Käytänkö simaan kuivahiivaa vai tuorehiivaa?
-Mitä hiivaa viimeksi käytin, onnistuinko silloin?
-Nousevatko rusinat pintaan?
-Paljonko simaa tänä vuonna juodaan?
Inkivääri sima, appelsiini sima vai perinteinen sima?
Tänä vuonna päätin turvautua Marttojen ohjeeseen. Tarjolla on monenlaista uutta versiota, mutta sima on niin perinteinen asia, että siitä haluaisi mahdollisimman saman makuista kuin mihin on lapsuudessa jo tottunut. Perinteet kunniaan! Juuri tällaisia reseptejä haluaa siirtää omille lapsilleen ja siman teko on myös kivaa tekemistä lapsen kanssa! Siman maistelu valmistuksen eri vaiheissa on erittäin tärkeä ja mukava vaihe, varsinkin juuri lapsen kanssa yhdessä, nam nam!
Muokkasimme Marttojen ohjetta käytännön syistä vain sen verran, että osa fariinisokeria korvattiin toisella vielä tummemmalla suosikillani, Muscovado sokerilla, josta kerron tässä artikkelissa vielä lisää. Lisäksi teimme ohjeen mukaisen 5 litran sijaan 4 litraa.
Suurimman osan valokuvista on ottanut 9-vuotias tyttäreni.
Marttojen sima
Yhä useammin löydän tieni Marttojen sivuille. Sieltä voi oppia yhtä jos toistakin kotitalousvinkkiä, juuri sellaisia hyödyllisiä joka naisen arki-ideoita ja ohjeita. Olen löytänyt Marttojen sivuilta paljon apua perinteisiin kotitalouspulmiin.
Käytimme siis Marttojen sima ohjetta. Kuten jo edellä mainitsin, teimme viiden litran sijasta neljä litraa. Osan fariinisokerista korvasimme, lakritsimaisen mehevällä Dansukkerin Muscovado raakaruokosokerilla, jota tykkään käyttää niin aamukahviin, leivontaan kuin ruuanlaittoonkin (esim kanawokki) tuomaan pehmeää herkullista aromikkuutta.
Ja sitten siihen varsinaiseen ohjeeseen
Marttojen sima ohje sellaisenaan:
Ainekset:
5L vettä
300-350 g sokeria (3,5-4dl)
300-350 g fariinisokeria (4-5 dl)
2 sitruunaa
pieni nokare hiivaa, 1/5 teelusikallista (herneen siemenen kokoinen)
Oma versioni Marttojen simasta
Sokerin määrän olen mitannut Marttojen ohjeen mukaisesti, mutta pienimmillä määrillä koska en tykkää liian makeista juomista. Eri sokereiden yhteenlaskettu määrä litraa kohden on 1,5dl. Makeutta kyllä saa ja pitää olla mutta samalla haluan että sima on kevyt ja raikas!
Ainekset:
4 L vettä
3 dl valkoista luomusokeria
2 dl Dansukker luomu fariinisokeria
1 dl Dansukker Reilun kaupan tumma Muscovado ruokosokeri
1,5 isoa luomusitruunaa
pieni nokare hiivaa, 1/5 teelusikallista (herneen siemenen kokoinen)
Pullotusvaiheessa:
Kourallinen luomurusinoita, 4-8 rusinaa / pullo
Siman valmistus
Ja sitten seuraan Marttojen ohjeen työvaiheita. Olen siis kirjoittanut tähän Marttojen siman valmistuksen työvaiheet suoraan heidän sivuiltaan. Olen myös lisännyt omia kuvia sekä kommentteja työvaiheista.
1. Pese sitruunat ja kuori niistä keltainen osa perunankuorimaveitsellä.
2. Poista sitruunoista kuoren valkoinen osa ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi.
Tämä työvaihe oli itselleni uusi. Keltainen pinta ja varsinainen hedemäliha siis otetaan talteen. Valkoinen välikerros ei pääse simaan mukaan.
Muistaakseni olen ennen laittanut sitruunat simaan renkaina / siivuina, joissa on mukana myös tässä pois heitettävä valkoinen osa. Siis muistaakseni. Miksiköhän en muista kunnolla miten ennen olen tehnyt? Luultavasti siksi, että joka kerran on tullut katsottua sattumanvaraisesti eri ohjetta, ja siksi myös tullut tehtyä asiat hieman eri tavalla joka vuosi.
***
ps. Miksi rusinat eivät nouse pintaan?
Pidän tärkeänä sitä, että sitruunat ovat luomuja. Hedelmien pinnoissa on nimittäin säilöntäaineita joiden tarkoitus on estää mikrobien kasvu. Nämä samat aineet voivat myös estää hiivan toimintaa.
Tämä voi olla yksi syy myös siihen, miksi sima ei joskus onnistu, eli miksi hiiva ei toimi ja rusinat eivät nouse pintaan.
Tämä pätee myös rusinoihin. Eli myös lopussa lisättävien rusinoiden mukana simaan voi joutua säilöntäaineita jotka estävät hiivan toimintaa. Joten hiivan takia luomua kannattaa suosia!
***
3. Pane sitruunaviipaleet, sitruunankuoren keltainen osa ja sokerit kulhoon.
4. Kuumenna puolet vesimäärästä kiehuvaksi ja kaada sima-ainesten päälle.
Ennen kuuman veden kaatamista, vaihdoin astian muovisesta metalliseksi. Olisi tietenkin ollut järkevämpää laittaa ainekset heti metalliseen (tai lasiseen) astiaan mutta en tiennyt aloittaessa että kulhoon kaadetaan kiehuvaa vettä.
5. Sekoita ja anna seistä jonkin aikaa kannen alla.
Me annoimme tässä kohtaa siman seistä ja maustua noin 1/2 – 1 h.
6. Lisää loput vedestä kylmänä.
7. Lisää hiiva, kun liemi on huoneenlämpöistä.
Tämä odottelu/jäähtymisvaihe kestikin sitten useita tunteja. Toki siman olisi voinut jäähdyttää nopeamminkin vesihauteessa tai vaikka viemällä hetkeksi ulos. Lisäsin hiivanokareen ohjeen mukaisesti viileään simaan ja sekoitin niin että se liukeni täysin.
Yllättävän vaikeaa (siis henkisesti) oli olla laittamatta hiivaa lämpimän tuntuiseen simaan. Kuivahiiva- pusseissa ainakin joskus oli oikein isosti merkintä: 42°c, ja se kummittelee väkisinkin mielessä. Ja siihen tottuneena tuntuu että hiiva pitää lisätä aina kättä lämpimämpään nesteeseen.
En tiedä voiko sima mennä pilalle jos tuoreen hiivan lisää liian lämpimään nesteeseen. Mutta uskoisin tämän olevan melko tärkeä asia siman onnistumisen kannalta. Eli ohjeen mukaan tuore hiiva pitää lisätä vasta kun sima on huoneenlämpöistä. Sen pitää siis tuntua käteen viileältä.
8. Anna olla huoneen lämmössä kannen alla kunnes se alkaa vähän käydä, noin päivän ajan.
Vuorokauden jälkeen eli seuraavana iltana näkyi jo pieniä käymisen merkkejä, pientä kuplintaa pinnalla. Me annoimme siman olla pöydällä kannen alla 2 vuorokautta. Kävimme melko ahkerasti maistelemassa suurella lusikalla.
Siman maistelussa on tunnelmaa ja tässä vaiheessa jo tiesi että lopputulos tulee olemaan tosi hyvää! Ihana maku!
9. Pane puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja 1 tl sokeria.
Vaikka olimme maistelleen enemmän kuin ahkerasti, simaa tuli kuin tulikin 4 litraa. Pullotuksessa käytimme kaksi 1 1/2 L pulloa ja kaksi 1/2L pulloa.
Isoihin pulloihin sujahti useampi rusina ja pieniin vähemmän. Sokeri oli kätevä lisätä suppilolla.
10. Siivilöi sima pulloihin.
Lusikoimme siman pinnalta suurimmat sitruunan palat reikäkauhalla. Pullottaessa käytimme lisäksi vielä siivilää suppilon päällä. Jos siman teko tähän asti olisikin sujunut yksin, pullotusvaiheessa apukäsistä on paljon hyötyä!
11. Korkita löyhästi.
12. Vie viileään paikkaan. Tarkkaille käymistä. Kun käyminen on lakannut tai lähes lakannut, voit sulkea korkit napakammin.
13. Sima on valmista, kun rusinat ovat nousseet pinnalle. Tähän kuluu muutama päivä.
Parin jääkapissa pidetyn päivän jälkeen aloimme maistella simaa päivittäin ja se muuttui kokoajan vaan paremmaksi.
Tästä tuli ehkä parasta simaa mitä olemme ikinä maistaneet!
Maku on ihanan perinteinen ja samalla raikas. Sokeria ja hiilihappoja oli juuri sopivasti. Suosittelen!
Inkiväärisima, Mansikkasima tai vaikka Appelsiini sima
Jos perinteinen sima alkaa kyllästyttää, kannattaa rohkeasti kokeilla uusia ideoita. Katso vaikka Marttojen Mansikkasima tai kokeile vaikka appelsiini simaa!
Kiva että luit tänne asti!
Lue myös artikkelini
Bitcoin – kokemuksia (perheenäidin näkökulmasta)