Kategoriat
Eteeriset öljyt

Diffuuseri – DIY huonetuoksu reseptejä

*Sisältää mainoslinkkejä

Diffuuseri / diffuusori reseptejä – eteeriset öljyt

Eucalyptus, Hinoki, Siberian Fir, Bergamot, On Guard, Ylang Ylang, Roman Chamomille, Whisper, Balance, Cedarwood.

Eteeristen öljyjen höyrystäminen huoneilmaan aroma diffuuserilla on mitä miellyttävin tapa luoda tunnelmaa kotiin! Eteeristen öljyjen käyttö höyrystämällä on helppoa ja sillä saadaan aikaan luonnollinen huonetuoksu jota jotkut tuoksuyliherkätkin sietävät.

Diffuuseri / diffuusori voi olla olohuoneessa, makuuhuoneessa, työhuoneessa tai vaikka kylpyhuoneessa ja voit höyrystää sillä erilaisia tuoksuja sekä loputtomia variaatioita niiden yhdistelmistä. Öljyjen yhdistäminen on hauskaa testailua ja mitä tahansa yhdistelmiä voi kokeilla!

Mitä eteerisiä öljyjä diffuuseriin?

Itse turvaudun usein omiin suosikkeihin tai valmiisiin resepteihin, sillä myönnän että ne ovat usein paljon toimivampia kuin omat uudet kokeilut. Toki välillä keksii vahingossa huikeita yhdistelmiä (kuten eucalyptus/hinoki) mutta aina ei jaksa keksiä itse uusia ja silloin on hyvä selata valmiita reseptejä ja valita niistä parhaat. Aromaterapia- oppaissakin tai muissa eteerisistä öljyistä kertovissa kirjoissa neuvotaan mitkä eteeriset öljyt sopivat hyvin yhteen ja näillä ohjeilla onnistuu yleensä hyvin!

Omille asiakkailleni lähetän pitkät listat suosituksia ja linkkejä kirjoista, sovelluksista, nettisivuista, ja sosiaalisen median tileistä, mistä löytää lisää vinkkejä, reseptejä ja muita erilaisia ideoita siihen miten eteerisiä öljyjä voi käyttää. Näistä samoista lähteistä löytyy myös hyviä huonetuoksu -eli diffuuseri reseptejä.

Otathan myös minut seurantaan niin Instagramissa , Youtubessa kuin Facebookissakin. Täältä löydät linkit kaikkiin!

Diffuuseriin sopii mikä tahansa eteerinen öljy jonka tuoksusta pidät. Sanonkin aina, että jos sinulta löytyy jokin eteerinen öljy jonka käyttö on hankalaa, eli et oikein tiedä miten sitä tulisi käyttää, voit laittaa sitä joko diffuuseriin tai hieroa laimennettuna jalkapohjiin.

Tuoksujen vaikutukset

Vaikka synteettiset eli keinotekoisetkin eteeriset öljyt voivat tuottaa miellyttäviä tuoksuvia tunnelmia, ainoastaan puhtaat ja laadukkaat aidot eteeriset öljyt sisältävät luonnon oman kemiallisen rakenteen. Nämä yhdisteet sisään hengitettynä (tai muulla tavalla käytettynä) voivat vaikuttaa fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiimme. Näitä vaikutuksia voit kokea myös jo ihan metsässä kävellessäsi. Siellä leijailee nimittäin eri kasvien eteerisiä öljyjä!

Kokeilemalla useita eri eteerisiä öljyjä, sinulle alkaa kertyä omia kokemuksia niiden vaikutuksista. Aromaterapeuttinen vaikutus on hyvin lempeä, mutta samalla se voi olla yllättävän voimakas / huomattava.

Mitkä eteeriset öljyt sopivat yhteen – Tuoksunuotit

Läheskään kaikki tuoksut eivät sovi yhteen. Öljyjen yhdistämisessä puhutaan usein niin sanotuista tuoksunuoteista. Tuoksunuoteilla tarkoitetaan sitä, että eri tuoksut ikään kuin avautuvat meille eri tahtiin ja kestävät eri ajan. Jokin tuoksu myös peittää helpommin alleen muut kuin toinen.

Ylänuottiin kuuluvat öljyt ovat pääasiassa kevyitä, raikkaita ja pirteitä ja ne tunnistaa nopeasti ja ne myös haihtuvat nopeasti pois.

Keskinuottiin kuuluu tasapainottavia öljyjä ja ne kestävät hieman pidempään. Tuoksu myös ns. avautuu hieman hitaammin ennen kuin sen ”löytää”.

Pohjanuottiin kuuluu raskaammat intensiivisen tuoksuiset öljyt ja ne kestävät pisimpään.

Eri nuotit tukevat toisiaan. Yhdistelemällä voidaan luoda uusia tuoksumaailmoita samoin kuin hajuvesienkin valmistuksessa. Voi olla, että et pidä jostain tuoksusta sellaisenaan mutta kun yhdistät sen toiseen, tuoksuelämys muuttuu aivan täysin. Yhdistelmä voikin olla todella miellyttävä!

Eksoottinen / Eroottinen Ylang Ylang

Itselleni tällainen öljy on ainakin Tuoksuilangia eli kukkaistuoksu Ylang Ylang. Sellaisenaan se tuntuu helposti liian voimakkaalta tai raskaalta. Kuitenkin kun sen yhdistää vaikka raikkaaseen bergamotiin, syntyy ihmeellinen trooppinen / sensuelli tunnelma. Mieli karkaa ulkomaille lämpimiin pimeisiin iltoihin. Ylan Ylangia pidetään myös tuoksuna joka virittää romanttiseen tai eroottiseen tunnelmaaan.

Mistä löytää eteeristen öljyjen parhaat aroma diffuuseri reseptit?

Reseptejä on netti pullollaan ja jos osaat käyttää googlea niin löydät hetkessä satoja reseptejä. Kirjoita vain Google-, tai Youtube- hakuun “diffuser blend” ja lisää perään sana sleep, morning, fresh, focus, tropical, bedroom tai mitä ikinä haluatkin. Englanti on tässä paras kieli.

DoTerran somekanavista löydät vinkkejä. Esimerkiksi tästä DoTerran oppaasta löydät lisää reseptejä.

Olen koonnut tähän muutamia reseptejä erilaisiin tilanteisiin. Valitsin sellaisia yhdistelmiä, että niistä monista löytyy myös aloituspakkauksen öljyjä. Olen nimittäin huomannut, että aina tuoksureseptejä selaillessa törmää siihen, että jokin öljy puuttuu. Joskus tuntuu että pitäisi omistaa kaikki maailman eteeriset öljyt, jotta voisi hyödyntää kaikki parhaat ja kiinnostavimmat reseptit. Näin ei ole. Alkuun riittää muutama.

Lisää vinkkejä kirjoista

Voit aina jättää reseptistä jonkin öljyn pois tai korvata sen toisella samankaltaisella vaikka saman tuoksunuotin öljyllä. Sitrusöljyn voi korvata toisella sitrusöljyllä, kukkaisöljyn toisella kukkaisöljyllä ja puuöljyn puuöljyllä.

Voit myös hankkia jonkun hyvän käsikirjan, jonka avulla voit aina saada hyviä vinkkejä siihen mitä milläkin voi korvata tai mikä mihikin sopii.

Tässä kohtaa suosittelen kirjan ostamista lainaamisen sijaan, sillä kirjoihin tulee palattua aina uudelleen. On myös kiva lisäillä omia kirjanmerkkejä kiinnostavimmille sivuille, tehdä omia muistiinpanoja ja muita merkintöjä. Minulla on tapana tehdä paljon merkintöjä myös omiin keittokirjoihini ja myös Raamattuun.

Yksi vinkkini *Aromaterapialla elinvoimaa – Miten käytät eteerisiä öljyjä, Lieppinen Merja 2021

*Hintaoppaalla löydät aina parhaan hinnan kirjalle!

Itselläni on kovassa, lähes päivittäisessä käytössä tämä:

The Essential Life – The World´s Most Trusted Essential Oil Reference Guide -495 sivua. (6th edition)

Tämän voi tilata Hollantilaisesta nettikaupasta Foroils.com. The Essential Life -kirjasta ei löydy varsinaisia diffuuseri reseptejä, mutta kirja kertoo erittäin kattavasti öljyjen vaikutuksista ja kertoo myös yksittäisten öljyjen kohdalla minkä kanssa niitä suositellaan sekoitettavaksi. Saatavilla vain englanniksi.

Elämän pituinen tuoksuva harrastus

Muutamilla öljyillä pääsee siis hyvään alkuun ja uusien öljyjen hankkiminen on elämän mittainen jännittävä harrastus ja samalla terveysteko! Eli jos ihastut öljyihin, tulet luultavasti muutenkin hankkimaan yhä uusia öljyjä, pikkuhiljaa, muutama pullo kerrallaan. Jotkut kokeilut jäävät yhteen kertaan mutta omia suosikkeja tulee hankittua lisää vähän ennen edellisen tyhjentymistä!  

Tiesitkö, että doTerra palkitsee uskollisimmat asiakkaat – eli kuukausitilaajat – runsailla bonuspisteillä ja kuukausittaisilla ilmaisilla öljyillä. Videoni kuukausitilauksesta voit katsoa täältä. Jos haluat kokeilla kuukausitilausta, autan sinua mielelläni! Voit myös tulla asiakkaaksi niin, että tilaat muutamia öljyjä kuukausittain. Autan aina asiakkaitani valitsemaan parhaat öljyt ja tilaustavat. Jos haluat tietää lisää öljyistä ja tilaamisesta, lue ainakin artikkelini Tilaa doTerra eteerisiä öljyjä. Jos tiedät jo mitä haluat tilata, hyppää suoraan artikkeliin Miten tilata itse doTerra eteerisiä öljyjä kotiin.

Diffuuseri Reseptit eri tilanteisiin

Nappaa tästä talteen eteeriset öljyreseptit. Olen kerännyt näitä reseptejä netistä, kirjoista ja seassa on omia suosikkejani. Aloita näillä ja opettele lisää matkan varrella!

Diffuuseri sekoituksia Aamulla:

Herätys!!:

5 tippaa DoTerra Sitruunaöljy

3 tippaa piparminttuöljy

(Vaihtoehtoisesti pelkkä AIR- öljy joka on 8 eri öljyn seos, sisältää myös sitruunan ja piparmintun))

Lempeä auringonnousu:

3 tippaa Greippiöljyä

2 tippaa limeöljyä

2 tippaa sitruunaa

2 tippaa Spearmint (tai piparminttu)

Tästä tulee paras päivä!:

2 tippaa doterra bergamotöljy

2 tippaa cedarwood (setriöljy)

1 tippa frankincense

1 tippa appelsiiniöljy (wild orange)

Diffuuseri sekoitukset töitä tehdessä:

Keskity paremmin:

3 tippaa Rosmariiniöljy

2 tippaa Piparminttu

Lisää motivaatiota:

3 tippaa DoTerra Motivate

2 tippaa Adaptive

Torju aivosumua ja ikäviä tunteita:

2 tippaa frankincense

2 tippaa wild Orange

Diffuuseri sekoituksia illalla ennen nukkumaanmenoa

Silkkaa rauhaa:

3 tippaa doterra Balance

3 tippaa Serenity

Laventeliniitty:

3 tippaa doTerra laventeliöljy

3 tippaa Wild Orange

Höyhensaarille:

2 tippaa Roman Chamomille

2 tippaa laventeli

2 tippaa frankincense

Olen saanut asiakkailtani hyvää palautetta Roomalaisen kamomillan rauhoittavista vaikutuksista. Eräs asiakas pitää sitä kenties parhaana iltaöljynä ja itsekin nukahdin kerran yllättävästi, kun testailin tuota öljyä. Olin hieronut sitä niskaan ja hartioihini fraktioituun kookosöljyyn laimennettuna(doterran laimennusöljy).

Diffuuseri reseptejä eri tilanteisiin tai kausiin:

Tuulahdus tropiikista:
(kun haaveilet lomasta)

3 tippaa doTerra bergamot

1 tippa Ylang Ylang

Siivouksen jälkeen:

4 tippaa Eucalyptus

2 tippaa Siberian Fir

(+ 2 tippaa sitruuna)

Eucalyptuksen kansa sopivat myös kaikki sitrusöljyt sekä mielestäni yllättävä Hinoki eteerinen öljy. Sitä ei ole jatkuvasti myynnissä. Itse sain Hinokin kuukauden tuotteena eli kuukausitilaajan lahjana ilmaiseksi.

Tervetuloa ystävät:
(vieraita tulossa)

3 tippaa Laventeliöljy

3 tippaa sitruunaöljy

3 tippaa rosmariiniöljy

Vinkki: vaihda laventeli toiseen kukkaisöljyyn kuten Geranium (Palsamipelargoni), Ylang Ylang (Tuoksuilangia), Clary Sage (muskatellisalvia) tai Ruusu!

Joulu:

Eteerinen jouluöljy voi olla valmis seos tai voit yhdistellä sen eri öljyistä itse.

DoTerran Home Essentials kit aloituspakkauksestakin löytyvä OnGuard on ihanan jouluisen tuoksuinen. Se sisältää monia jouluun sopivia öljyjä kuten appelsiini-, neilikka- ja kaneliöljy.

OnGuard sopiikin jouluun hyvin sekä tuoksuksi että mausteeksi!

Joulun odotusta ja piparkakkujen tuoksua:

2 tippaa DoTerra Ginger(inkivääri)

1 tippa Clove (neilikka)

2 tippaa Cinnamon (kaneli) 2 tippaa

1 tippa Cardamom (kardemumma)

Mielestäni parhaita eteerisiä öljyjä joulun tunnelmaa tuomaan ovat kaikenlaiset mausteöljyt sekä havupuiden öljyt. Mausteet tuovat makeutta sekä mystiikkaa, kun taas havut ja pihkaiset tuoksut metsän raikkautta. Myös piparminttu on joillekin joulun tuoksu. Se saattaa olla melko amerikkalainen (tai ruotsalainen) ajatus tuoden mieleen kuusen oksilla riippuvat piparminttuiset polka-karkkitikut.

DoTerralla on myös muutama valmis eteerinen jouluöljy- seos, joita voi ostaa joulun aikaan:

Holiday joy Mausteisen lämmin ja makea tuoksu. Sisältää Siberian Fir, Wild Orange, Clove Bud, Cinnamon Bark, Cassia, Douglas Fir, Nutmeg essential oils ja Vanilla Absolute

Holiday peace on puu-pihkamainen, raikas ja sitruksinen.

Sisältää: Siberian Fir, Grapefruit, Douglas Fir, Himalayan Fir, Frankincense, Vetiver eteerisiä öljyjä

Muut öljyseokset

Näiden joulutuoksujen lisäksi DoTerralta löytyy paljon erilaisia valmiita tuoksuyhdistelmiä. Omia suosikkejani ovat nimensä mukainen hieman metsäinen (ehkä jopa miehekäs) Balance, mystinen Whisper (käytän hajuvetenä) ja lasten öljy Stronger. Tuo Stronger tuoksuu NIIIN herkulliselle että en voi edes käsittää!! Se myydään valmiiksi laimennetussa Roll-on pullossa ja minulla on tapana sipaista sitä välillä nenän alle. Miten tuoksu voikaan tuoda iloa?! Diffuuserissa en ole koskaan käyttänyt…mutta mainitsen nyt kuitenkin koska se on niin hyvän tuoksuinen.

Lopuksi

Toivottavasti löydät uusia suosikkiyhdistelmiä ja huomaat kuinka vanhat ja tutut tuoksut muuttuvat taas kuin uusiksi ja jännittäviksi! Reseptejä voi soveltaa ja yhdistellä mielensä mukaan ja yhdistelmien maailma on lähes loputon ja rajaton.

Ps. Oletko vielä lukenut artikkeliani diffuusereista – – > Vertaile erilaiset diffuuserit eteerisille öljyille.