* Artikkeli sisältää mainoslinkkejä
Elinvoimaa Puista -kirja-arvostelu
Nyt löysin sellaisen kirjan, jota tulen luultavasti käyttämään käsikirjana ja oppikirjana todella pitkään! Kirjan nimi on Elinvoimaa puista ja sen on kirjoittanut Sinikka Piippo (2017). Jos sinua kuten minuakin kiinnostaa luonnon antimissa piilevät terveysvaikutukset, tämä on kirjasi!
Moni on ehkä kuullut että esim. pakurikääpä, koivun mahla, kuusenkerkkä, pihlajanmarja, tai vaikka maitohorsma ovat syötäviä ja jopa terveellisiä. Mutta mihin se kaikki perustuu? Mitä ovat nämä terveysvaikutukset ja mihin ainesosiin kaikki perustuu.
Tässä artikkelissa esittelen tätä kirjaa ja samalla pohdin sen aihepiiriä. Kirja on mielestäni huikea löytö ja suoranainen aarrearkku kaltaisilleni, jotka haluaisivat vahvistaa luontoyhteyttä ja siihen liittyvää ymmärrystä ja tietotaitoa!
Kirja on antanut minulle vahvistuksia moniin uskomuksiin, jotka liittyvät erilaisiin ”pieniin ainesosiin” joita löytyy eteerisistä öljyistä ja mm. havupuu uutejuomasta ja männyn eri osista. Näistä aiheista olen kirjoittanut jo useita artikkeleita tänne blogiini.
Katso vaikka nämä artikkelit:
Miksi ja miten aloin käyttää eteerisiä öljyjä.
Hieman yleisesti kirjasta
Sinikka Piippo on palkittu filosofian tohtori, kasvitieteilijä, professori sekä tietokirjailija ja on kirjoittanut satoja tieteellisiä artikkeleita ja julkaisuja sekä useita kirjoja kasveista ja luonnonlääkinnästä.
Muita kirjoja ovat esimerkiksi Villivihannekset tai Suomen luonnon lääkekasvit. Niitä voit selailla tarkemmin *täällä.
Piippo kertoo Elinvoimaa puista– kirjan esipuheessa sisällön olennaisimpia asioita näin:
”Olemme unohtaneet kuinka moninaisia terveys- ja ravintokäytön mahdollisuuksia puilla on. ”
”Kirjassa kerrotaan metsien moninaisista hyödyistä elinympäristöllemme sekä fyysiselle että henkiselle terveydellemme.”
”Esittelen 26 Suomessa kasvavaa tai kasvatettavaa, metsien, puistojen ja puutarhojen puusukua sekä niiden terveysvaikutuksia ja käyttötapoja rohtoina, ruokina ja juomina.”
”Kirjassa kerrotaan mitä aineosia puut sisältävät, mitä osia niistä voi käyttää ja mihin tarkoitukseen.”
”Kirjassa esitellään sekä kansanlääkintää, että viimeisimmät tutkimustulokset puiden terveysvaikutuksista.”
Kirjan kannessa on kaunis maisema sekä pihlajanmarjoja ja sisältö on runsas, 288 sivua täyttä asiaa.
Elinvoimaa puista
Sinikka Piippo
Terveyttä mielelle ja keholle
Perinteet syvällä luonnossa
Kulttuurimme ja monet perinteet liittyvät lähes aina jotenkin luontoon. Olemme perinteisesti metsäistä kansaa pohjolan perukoilta, vaikka nykyajan moderni elämä mukavuuksineen ylettyykin jo etelästä pohjoisimpaan pisteeseen asti.
Olemme asuneet metsissä, keränneet ja metsästäneet ruokamme metsistä, lääkinneet perheitämme metsän antimilla ja istuskelleen kannon nokassa kertomassa huoliamme metsän puille. Metsällä ja puilla on ollut jopa uskonnon asema ennen ja itseasiassa yhä enenevissä määrin myös nykyään.
Näistä aiheista kirjassa myös kerrotaan tarkemmin. Meillä on ollut tukkilaisperinne, tuohityöt, tervanpoltto, kaskeaminen, kansanrunous, haltiausko, luonnon pyhien paikkojen kunnioittaminen. Metsille myös uhrattiin ja myytti elämänpuusta tunnettiin kirjan mukaan niin meillä kuin muuallakin.
Elämän puustahan meille kertoo myös Raamattu. Joidenkin mielestä elämän puu on pelkkä myytti, mutta moni myös uskoo raamatun sanan olevan se syvin totuus.
Uskoitpa sitten elämän puuhun tai et, metsässä on jotain syvää ja juurevaa alkukantaista, joka saa mielemme helposti kovin syvälliseksi, jopa hengelliseksi.
Kirjassa mainitaan myös siitä, kuinka metsien parantava vaikutus terveydelle ei ole mikään uusi ajatus. Metsän onnellisuutta herättävät vaikutukset ovat olleet pitkään tiedossa ympäri maailman. Japanissa esimerkiksi on havaittu, että isoissa kaupungissa elävien vanhusten kuolinikä on alhaisempi kuin lähellä viheralueita elävien.
Ohjeita keräämiseen
Kirjan ohjeilla metsään meno helpottuu kummasti. Opit nopeasti mistä mitäkin voi kerätä ja mihin vuodenaikaan. Saat kertauksen jokamiehen oikeuksista. Tiesitkö esim. että koivun mahlan tai pakurikäävän keruu ei ole jokamiehen oikeus.
Erityismaininta menee kirjassa oleville taulukoille! Katso artikkelin loppupuolelta muutama kuva taulukoista.
Kirjassa on esim. taulukko jossa on lueteltu kasvien osia kuten kerkät, kukat, lehdet tai mahla, ja perässä lueteltu kaikki puut joista kyseisiä asioita voi kerätä. Tiesitkö esimerkiksi, että mahlaa voi kerätä koivun lisäksi myös haavasta, lehmuksesta tai vaahterasta.
Haavan ja vaahteran mahlasta voit valmistaa myös siirappia.
Vinkkejä ja reseptejä ruuanlaittoon
Puiden eri osia voi käyttää lähes mihin tahansa ruokaan tai juomaan. Kirjan ohjeilla onnistuu esimerkiksi tuoremehu, hillo, smoothie, yrttivoi, maustesuola, salaatti, tee, öljyt, etikat, maustehunaja tai siirappi.
Kirja saa minut vakuuttuneeksi siitä, että lisäämällä puiden osia arkeeni ja lautaselle, kehoni saa paljon lisää ”pieniä salaisia ainesosia” joita se on ehkä ollut ilman, kun olen syönyt lähinnä kaupasta ostettua ruokaa.
Uskon että meidän tulisi syödä ja juoda mahdollisimman käsittelemätöntä ruokaa ja juomaa. Kaikenlainen käsittely kuten kuumennus, molekyylirakenteiden kuten rasvojen koostumuksen kemiallinen muuttaminen, ja varsinkin eri säilöntä- ym. lisäaineiden lisääminen ruokiimme ei voi olla hyväksi. Olemme kehityksen huipulla mutta henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kanssa asia ei ole niin hyvin kuin ehkä voisi luulla. Erilaiset krooniset sairauden vain lisääntyvät yhdessä henkisen pahoinvoinnin ja lääkeannosten kanssa.
Olemme ainakin lähes jokainen vastuussa omasta terveydestämme ja usein on helpompi lisätä lautaselle uusia juttuja kuin irtaantua vanhoista tavoista. Ja uusien asioiden opettelukin on sitä helpompaa mitä kiinnostavammaksi tai hauskemmaksi asia tehdään.
Mielestäni yksi hauska resepti on keppisoppa! Sitä täytyy ehdottomasti kokeilla.
Puissa on eteerisiä öljyjä
Puiden sisältämiä hyödyllisiä ainesosia saamme syömällä tai vaikka uuttamalla, mutta on totta, että kasveista haihtuvia eteerisiä öljyjä myös leijailee joka puolella metsässä. Nämä aromaattiset yhdisteet kulkeutuvat hengitysilman mukana keuhkojemme limakalvoille, josta ne imeytyvät verenkiertoomme.
Sen lisäksi että nämä tuoksut vaikuttavat mielialaamme yleensä stressiä lievittävästi ja onnellisuutta lisäävästi, ne vaikuttavat myös ihan solutasolla molekyyleinä.
Kirjassakin kerrotaan näistä puiden eteerisistä öljyistä ja luetellaan niiden käyttökohteiksi seuraavat:
Hiusten, päänahan ja selluliitin hoito, pintaverenkierron parantaminen, turvotuksen hoito, selkäkivun, päänsäryn, migreenin, reuman, kouristusten, ja kipujen lievitys, laskimovaivat, virtsatietulehdus, hiivasienitulehdus, hengitystievaivat, hyönteisten pistot ja stressi.
samat pitkät listat, jotka minulle Doterran- öljyedustajana ovat olleet ennenkin tuttuja, mutta olen huomannut, että ihmiset ovat tällaisten monipuolisten terveysvaikutusten suhteen usein kovin skeptisiä. Luonto hoitaa kuitenkin niin kokonaisvaltaisesti että sitä on jopa vaikea uskoa!
Puista saatavia eteerisiä öljyjä voi hyödyntää myös lisäämällä niitä erilaisiin kosmetiikkatuotteisiin kuten kosteusvoiteisiin tai shampooseen.
Vinkkejä ja reseptejä lääkintään tai DIY kosmetiikkaan
itselääkintään kirjasta löytyy ohjeita kylpyihin, voiteisiin, salvoihin tai höyrynhengitykseen.
Kirjan jokaisella sivulla tulee vastaan huikeita väittämiä, joihin on helppo uskoa, kun tietää kirjan kirjoittajan meriitit. Sama juttu jälleen, kun eteeriset öljyjen kanssa. Luonnon viisautta ja sen hyödyllisyyttä ihmisen mielelle ja keholle saa ihmetellä jatkuvasti. Kuuntelepa vaikka tätä:
”Koivun tuhkaa ja lehmuksen hiiltä käytetään kivennäisaineiden lisäsaantiin sekä mahan ja suoliston rauhoittamiseen. Se torjuu kehon happamoitumista, estää närästystä, mahan liikahappoisuutta, tulehdusalttiutta, ihottumia, reumaa, ja kihtiä.”
Jos olet DIY eli ”do it yourself”- tyyppiä, saat kirjasta varmasti uusia ideoita. Puiden osia voi hyödyntää useiden kotitekoisten kosmetiikka tms. tuotteiden valmistuksessa.
Kirjasta löytyy vinkkejä jos sinua kiinnostaa itsetehty kasvovesi, kasvonaamio, saippuashampoo, suuvesi tai hammastahna!
Itse olen käyttänyt eteerisiä öljyjä sisältävä fluoritonta hammastahnaa jo useita vuosia (doTerran OnGuard hammastahna) mutta eipä ole tullut mieleen itsetehty hammastahna.
Tässäpä vinkki suoraan kirjan sivulta:
”Tavalliseen hammastahnaan voi sekoittaa eri puuaineksia puhdistamaan ja desinfioimaan ikeniä. Leppien ja pajujen lehdistä ja kuorista merisuolan kera voi valmistaa itse omatekoista hammastahmaa paistamalla seosta uunissa, jotta kasvit kuivuvat. Myös lehmuksen puuhiiltä käytetään hampaiden puhdistukseen.”
Luetteloita ja taulukoita
Kirja sisältää useita luetteloita vaikuttavista aineista, sekä taulukoita eri terveydentiloista kuten vaikka ylipaino tai korkea verenpaine.
Olen jo aiemmin kehunut kirjasta löytyviä luetteloita ja taulukoita. Niitä on paljon ja niihin voi aina palata tarkistamaan erilaisia asioita.
Kirjan alkupuolelta löytyy osio ”Mihin vaivoihin puut auttavat”. Esimerkkikuvassa näkyy kaksi ensimmäistä lueteltua vaivaa ihovaivat ja hengitystievaivat. Ja näin monista puista voit löytää apua näihin kaikkiin vaivoihin! Kyllä luonto on ihmeellinen ja meitä varten luotu.
Näiden kahden vaivan lisäksi kirjan taulukoista löytyy omat laatikot seuraaviin vaivoihin: ruoansulatusongelmat, tulehdukset ja kivut, stressi, unettomuus, sydän- ja verenkiertovaivat, ylipaino ja immuunipuolustus.
Näiden jälkeen on ”Puukohtainen luettelo vaikutuskohteista”. Eli samanlaisin taulukoin on eritelty kaikki kirjassa käsiteltävät 26 puuta ja niiden alla lukee mihin kaikkiin vaivoihin kyseistä puuta voi käyttää. Tavallaan sama asia mutta toisin päin.
Esimerkkikuvassa näet mustaseljan, omenapuun ja männyn terveysvaikutukset. Eikö olekin huikea lista!
Näitä listoja kun katselee niin miettii vain että tässä riittää oppimista loppuiäksi. Listalta voi valita itseä lähellä olevan aiheen ja aloittaa tutkimaan sitä tarkemmin.
Esimerkiksi jos kärsii virtsatietulehduksista, haluaa varmaan ensin tietää miten kyseisen puu voi tässä asiassa auttaa. Kirjan avulla pääsee hyvään alkuun.
26 Puulajia
Suurin osa kirjasta koostuu puukohtaisista infopaketeista. Eli jokaisesta 26:sta puusta on kerrottu todella yksityiskohtaista tietoa.
Nämä infopaketit sisältävät tietoja puiden eri ala-lajeista, niiden esiintymisestä, kasvuolosuhteista puun osien keräämisen ajankohdista.
Historia-osiot ovat myös kiinnostavia. Männystä esimerkiksi sanotaan, että ”Monien eri mäntylajien öljyjä on hyödynnetty lääkkeellisesti satoja vuosia. Pihkaa on levitetty laastarina paiseille ja pureksittu desinfioivana aineena. ”
Männystä sanotaan myös, että sen terveellinen vaikutus perustuu paljolti haihtuviin öljyihin (eli eteerisiin öljyihin), c-vitamiiniin ja fenoleihin. Männyn karotenoidien sanotaan parantavan näkökykyä, torjuvan kaihia ja verkkokalvon ikärappeumaa sekä kohentavan hiusten kuntoa!
Tämä hiusasia on itselleni erityisen kiinnostava tieto. Olenhan kirjoittanut aiheesta useita artikkeleita metsästäessäni parempikuntoisia hiuksia käymällä ekokampaamolla, syömällä erilaisia lisäravinteita ja erilaisia itsehoitomenetelmiä kuten ppäähierontaa ja kokeilemalla mm. havupuu uutejuomaa. Tästä voit lukea lisää artikkelissa Paksummat hiukset
En ole varma mikä on toiminut parhaiten, mutta tällä hetkellä hiuspohjasta puskee uutta hiusta enemmän kuin naismuistiin.
Elinikäinen käsikirja
Kuten alussakin mainitsin, tämä on kirja jota ei lueta vain kerran. Tämä on kirja jonka tietoja ja taulukoita voi hyödyntää vuodesta toiseen, jopa koko elämän ajan.
Kirja voisi olla myös hyvä lahjavinkki jollekin luontoaiheesta kiinnostuneelle.
Lämmin suositus!