Kategoriat
Artikkelit Hyviä juttuja Kauneus ja terveys Reseptit

Maksan syöminen

*Artikkeli sisältää mainoslinkkejä

Maksakastike, maksalaatikko, jauhetut ja paistetut perinteiset vanhanajan maksapihvit vai kenties maksakapselit tai sisäelinkapselit? Maksan syöminen onnistuu monin tavoin.

Miten ihmeessä minua alkoi kiinnostaa maksan tai muiden sisäelinten syöminen?

Kaikki lähti siitä kun halusin tietää, miten saada paksummat hiukset?

Maksan syöminen
Maatila Tahlolta haettua luomu ylämaankarjan maksaa.

Kouluruokalan maksakastike

En ole koskaan ollut ruuan suhteen kovin kranttu, mutta muistikuvat kouluruokalan maksakastikkeesta ovat surkeat. Muistan, kuinka ala-asteen ruokalassa yritin nieleskellä suuren ja kovan tuntuisia maksan palasia, jotta pääsisin lähtemään välitunnille. Vaikeaa oli, ja pahaa.

Muistan myös, kuinka maksaan liittyi mielikuvia liian paljosta A-vitamiinin saannista. Minulle on piirtynyt sellainen kuva, että maksa olisi jotenkin likaista, ehkä jopa vaarallista ja sitä kannattaa mielummin välttää.

On ollut mielenkiintoista tutustua maksaan erilaisesta näkökulmasta. Aivan päinvastaisesta!

Yhtäkkiä kauppojen ja maatilojen maksavalikoima sekä lisäravinteena *maksakapselit tai *sisäelinkapselit ovat alkaneet kiinnostaa!

Opettelin keittämään myös luulientä ja tutustuin luuliemijauheisiin. Jos nämä aiheet kiinnostaa niin tässä linkit artikkeleihin:

Luuliemi ohje

Luuliemijauheet vertailussa

Maksan syöminen kun kyseessä on hiusten oheneminen ja ferritiini

”Löysin” maksan kun aloin selvitellä mistä kohdallani johtuu hiustenlähtö ja hiusten oheneminen. Aloitin tutkimusmatkani ekokampaajalta, josta päädyin verikokeisiin ja kirjakauppaan. Lue artikkeli täältä.

Pohdin ja tutkin miten saada veren rauta arvot ja varsinkin alhainen ferritiini arvo paremmaksi. Halusin selvittää hiusten ohenemisen syyt tai ainakin saada lisätietoa ja apua.

Kampaaja suositteli nostamaan ferritiiniarvot yli sadan, eli 100 mikrogrammaa/L. Hän sanoi, että erään asiakkaan hiukset alkoivat kukoistaa siinä vaiheessa, kun tuo maaginen arvo ylittyi. Raudan puute siis voi vaikuttaa siihen, miten hiukset, kynnet ja jopa nivelet voivat.

Naisilla kuukautiset ja raudan puute voivat olla yhteydessä toisiinsa, varsinkin jos kuukautiset ovat runsaat. Pelkällä maalaisjärjelläkin näiden yhteys on helppo ymmärtää!

Raudan puute tai alhainen ferritiini voivat vaikuttaa moniin asioihin yleisestä jaksamisesta muistiongelmiin. Myös painon nousu, masennus, hikoilu, väsymys, sykkeen nousu tai kuiva iho voivat viestiä raudan puutteesta.

Rauta arvot olisi siis parasta saada kuntoon. Ruokatottumusten muuttamiseen tai uusien ruokien kokeiluun suhtaudun avoimin mielin. Olen lähes kaikkiruokainen ja mielestäni on ihan järkeenkäypää, että eläimen eri osissa voi sijaita monia ihmiselle hyödyllisiä ravinteita.

Yhä useammassa paikassa törmäsin samaan asiaan. Siihen kuinka maksa on terveellistä ja kuinka sillä voidaan nostaa rauta-arvoja kuten ferritiiniä. Se on suorastaan täynnä kaikkea ihmeellistä ja hyvää. Ja koska minulla ei periaatteessa ole mitään maksan syömistä vastaan, niin tottakai halusin ottaa sen tehot testiin.

Tässä linkkejä muutamiin sivuihin, joita kirjojen lisäksi lueskelin:

Raudanpuute.fi
Kotilieden artikkeli

Kaksi hyvää kirjaa

Netti on täynnä tietoa mutta olen aina ollut kirjaihminen.

Yksi mainitsemisen arvoinen kirja on Lääkäri Antti Heikkilän keittokirja! Siitä löytyy lyhyesti mutta ytimekkäästi tietoa siitä, miksi maksaa kannattaa syödä ja miten ”siitä voi hyvällä omallatunnolla käyttää sanaa superruoka”. Meillä on ollut tapana ajatella, että pihvi se vasta on jotain, mutta Antti nostaa maksan pihvin yläpuolelle, ravintoarvossa siis. Maksan ravintoarvot ovat vertaansa vailla ja lisäksi kaikki on luonnollisessa muodossa. Peruskauppojen vitamiineista kun suuri osa on synteettisesti valmistettu.

Tätä kirjaa ei kaikista kaupoista tai kirjakaupoista löydy. Itseasiassa todella harvoista. Heikkilän omat nettisivutkin ohjaavat suoraan Rasalas-kustannuksen sivuille, mikäli kirjan haluaa hankkia.

Toinen mielenkiintoinen kirja on lähes päiväkirjamaisesti kerrottu *Olli Postin Supermarket Survival. Olli on itseoppinut ravitsemuksen tietäjä. Mielestäni hänen ravinto-oppejaan kannattaa kuunnella. Lihan ja sisäelinten kohdalla hän painottaa laatua ja puhuu mm. siitä kuinka hyvää pihvilihaa hamutessa itseasiassa teuras- ja biojätteeksi päätyy mielettömän paljon ravintorikkaita ruhon osia. Sopii hyvin myös omiin ajatuksiini!

Olli Posti
*Supermarket Survival

Erilainen kirja ruuasta ja siitä miten markettien valikoimaviidakossa oppii paremmaksi suunnistajaksi

Tarkista kirja paras hinta *täältä.

Sekä Anttia että Ollia voisi kutsua tämän hetken ravitsemus-kapinallisiksi. Tarkoitan tuolla itse keksityllä termillä lähinnä sitä, että yleisiä ruokaympyräsuosituksia heiltä ei kuule. Heidän ajatuksiinsa ja ohjeisiin voikin tutustua omalla vastuulla.

Omalla vastuullahan meistä jokainen tekee valintoja omassa elämässään. Itse olen löytänyt paljon hyödyllistä tietoa ja ajateltavaa heidän kirjoistaan ja suosittelen myös muita tutustumaan niihin!

Jos nykyiset suositukset ja ohjeet olisivat todella hyvät, luulisi nykypäivän ihmisen kuten koko maapallon myös voivan paremmin. Tuntuu että näin ei kuitenkaan ole, ja mielestäni ravitsemussuositukset kaipaisivat päivitystä. Ruuan tuotantoakin voitaisiin miettiä uudestaan, mutta se olisikin jo oman blogin kokoinen aihealue.  

Mistä hankin maksan

Aloitin maksan etsinnät suuresta lähi-marketista koska sieltä löytyy varmasti edes jokin maksatuote. Lähikaupasta ei välttämättä löydy.  Jostain täytyy aloittaa, ja ensiostokseksi käy mikä tahansa. Ensiostos voi mielestäni olla vaikka se marketin halvin. Usein ensiaskeleet kaikessa uudessa ovat kankeimmat, joten kaikkeen ei tarvitse heti panostaa.

Näin aloittelijana en ole ehtinyt vielä tutustua tarjontaan mitenkään laajasti. Suosin yhä enemmän luomua mutta kelpuutan myös ei-luomua. Toistaiseksi olen suosinut markettien hyllyjen peruspakkauksia.

Tahlon tila Ylöjärven Mutalassa.

Sain mieheltäni syntymäpäivänäni lahjakortin ylämaan karjaa kasvattavalle Tahlon luomutilalle. Tämä oli poikkeuksellisen ihana ja osuva syntymäpäivälahja<3 Kävimme kylmälaukun kanssa hakemassa tilan tuotteita kotipakkaseen, myös maksaa (kuva alussa).

Makuero marketin halvimman jauhetun maksan ja luomutilan maksapihvin välillä on huomattava. Molemmat maistuvat kuitenkin selvästi maksalle. Jos mausta ei pidä, kannattaa lukea eteenpäin jossa kerron kapseleista!

Maksaa ei tarvitse ostella kovin usein. Tuo ensimmäinen pakettini kesti yli kuukauden koska siitä sai paistettua 5 pihviä, joita söin yhden viikossa.

Maksa on myös suhteellisen edullista. Markettimaksan hintaa en nyt muista, mutta siinä missä luomutilan jauhelihan hinta oli 16euroa/kg, maksan hinta tilalta haettuna oli 10-12 euroa/kg.

Maksan valmistaminen ruuaksi

Tässä ensimmäinen reseptini:

Ensimmäinen maksaostokseni oli siis jauhettua maksaa ja tein siitä maksapihvejä hieman samaan tapaan kuin teen lihapullataikinan. Sekaan laitoin vain suolaa ja pippuria sekä salviaa (salviaa oli myös Heikkilän keittokirjan maksareseptissä).  Lisäsin hieman korppujauhoja rakenteen kiinteyttämiseksi sekä kananmunaa jotta seos pysyy kasassa paistaessa. Söin maksapihvit puolukkahillon ja perunamuusin kanssa.

En kaipaa sen kummempia reseptejä. Tykkään maustaa niin lihan kuin maksankin mahdollisimman niukasti suola-pippuri-linjalla. Hyvää suolaa en silti säästele, vaan tarkoitan niukkuudella sitä, että en käytä monia eri mausteita tai mausteseoksia. En halua peittää tai hävittää lihan tai maksan makua. Kastikkeita en tee juuri koskaan.

Luomutilan maksan ostin valmiina pihveinä (kuva jutun alussa). Maustoin pihvit vain suolalla ja meiramilla (Heikkilän kirjan ohjeessa oli myös meiramia) ja paistoin kypsäksi (tai ehkä medium plus) valurautapannussa molemmin puolin runsaassa määrässä voita. Söin peruna-bataattimuusin ja kotitekoisen puolukkahillon kanssa, nam!

Medium plus luomu maksapihvi, peruna-bataattimuusi ja kotitekoinen puolukkahillo.

Maksakapselit

Todella mielenkiintoisia tuotteita ovat myös maksakapselit ja sisäelinkapselit. Jos maksan syöminen sellaisenaan tuottaa vaikeuksia, tämä voi toimia paremmin. Kapselit ovat siitä hyviä, että niissä kaikki ravinteet ovat luonnollisessa muodossa. Niitä on myös todella helppo käyttää ja kevyt kantaa vaikka käsilaukussa. Maksan kokkaamistakaan ei tarvitse opetella, joten siihen ei tarvitse käyttää aikaa.

Sisäsiistit kapselit on helppo sisällyttää omaan normaalielämään ilman sen kummempaa elämäntapamuutosta. Niitä napsimalla voi vaikka testata kuukauden tai pari, mitä maksan tai muiden sisäelinten syöminen vaikuttaa omaan vointiin, veriarvoihin, hiuksiin, kynsiin tms…

Minua paremmin tietävien piireissä on nostettu esiin Nordic Kings luomu Härän maksakapseli ja sisäelinkapseli. Pakastekuivaus menetelmän sanotaan säilyttävän hyvin niin vitamiinit, mineraalit kuin muutkin tärkeät ravintoaineet.  

Tässä kuten monissa muissakin lisäravinteissa kannattaa huomioida , että vaikutusta ei välttämättä huomaa heti. Joskus muutokset kehossa tai mielialassa tapahtuvatkin yhtäkkiä vasta tuotteen kolmannen, neljännen tai viidennen kuukauden aikana käytön aloituksesta.

Voi myös viikkojen tai kuukausin jälkeen havahtua siihen että , itseasiassa viimeaikoina hiuksia ei olekaan enää lähtenyt tai jotkin kivut kehossa ovatkin loistaneet poissaolollaan tai muuta vastaavaa.

Tarkista *täältä tämän hetken edullisin myyjä.

Eläimet ovat syöneet ravinnokseen 100% ruohoa ja yrttejä. ”Grass-fed” – termi onkin arvostettu useissa maissa mutta suomessa ”ruohoruokittu” ei ainakaan vielä tätä kirjoittaessa ole kovin tunnettu termi.

Tuotteiden kerrotaan myös olevan vapaita niin hormoneista, antibiooteista kuin lisäaineistakin. Tätä ainakin itse arvostan vuosi vuodelta yhä enemmän!

Ravinnon merkitys

Ravinnon merkitys hiuksiin ja muuhunkin elinvoimaisuuteen on varmasti suuri ja yhä enemmän minua kiinnostaa eläinperäiset tuotteet. Olen huomannut omaavani tietynlaisen luolanais- ajattelun. Mitä me ihmiset söimme silloin, kun maailmassa ei ollut vielä teollista ruuantuotantoa, ei säilöntäaineita tai vakuumipakkauksia? Siitä ei itseasiassa edes ole kovin kauaa aikaa. Isovanhempamme muistavat vielä hyvin millaista oli elää ilman näitä ja monia muita asioita, kuten muovia.

Tämä vanha tieto kiinnostaa todella ja uskon että se on alkanut kiinnostaa myös monia muita! Askel ja kokemus kerrallaan opetellen eteenpäin siis!

Lisää vinkkejä ohuthiuksisille!

Kiitos kun luit tänne asti! Toivottavasti sait artikkelista uutta näkökulmaa ja maksan syöminen alkoi kiinnostaa myös sinua!

Maksan syöminen kohdallani johtuu siis pyrkimyksestä saada ohuet hiukset paksummiksi ja terveemmiksi sekä saada hiusten irtoaminen loppumaan. Ei myöskään haittaisi saada lisää elinvoimaa ja energiaa päiviin.

Jos hius-aihe kiinnostaa enemmänkin niin siitä olen kirjoittanut useita artikkeleita ja niissä mainitaan useita eri tuotteita, ruokia, menetelmiä ja vinkkejä jotka minulle toimivat ohuiden hiusten parantamiseksi.

Tähän artikkeliin olen koonnut listan muista hius-artikkeleistani. Sieltä löydät myös toisen listan KAIKISTA hius- artikkeleissa mainituista – hyväksi havaituista – tuotteista ja muista hius-vinkeistä ohuille tai irtoileville hiuksille. Kannattaa siis katsastaa tuo lista kokonaisuudessaan.
Päivitän listaa sitä mukaa jos/kun kirjoitan uusia hius-aiheisia artikkeleita.