Kategoriat
Artikkelit Kauneus ja terveys

Paasto – amatöörin kokemuksia

*sisältää mainoslinkkejä

vihannesmehu paastoon

Olen paastonnut hyvin amatöörimäisesti mutta erittäin onnistuneesti jo useana vuonna. Paasto alkoi kiinnostaa niin hengellisistä kuin terveydellisistäkin syistä noin 5-7 vuotta sitten, jolloin päätin kokeilla sitä ensimmäisen kerran.

Ensimmäinen paasto kokemus

Kevät on uudistuksen ja heräämisen aikaa ja tuntui luonnolliselta ajoittaa paasto kevään kuukausille. Laskiaisen ja pääsiäisen välinen aika on muutenkin niin kutsuttu paastonaika joten se sopii siihen paremmin kuin hyvin.

Ensimmäinen paasto jännitti kovasti, mutta vuosi vuodelta lisäsin päiviä ja siitä on muodostunut rutiini kerran vuodessa.

Helppo ja lyhyt paasto

Omat kokemukset ovat lähes pelkästään positiivisia ja rohkaisenkin kaikkia halukkaita kokeilemaan rohkeasti. Paastoamisen voi periaatteessa aloittaa jo sillä että jättää yhden ruuan välistä tai esim korvaa sen jollain laadukkaalla mehulla tai yrttiteellä hunajan kera.

Ensimmäisen paastoni alkutunnelmia

Olin jo pidempään halunnut kokeilla paastoa, mutta en oikein tiennyt miten se tapahtuu. Lisäksi minulla oli paljon ennakkoluuloja ja paaston haitat kummittelivat mielessä. Vatsakipu, suolisolmu, pyörtyminen…tai jotain.

Olen myös sitä sorttia että kun nälkä alkaa käydä suureksi, myös mieliala laskee ja ärsytyskynnys nousee. Tulen levottomaksi ja alan äksyillä. Näläntunne on mielestäni sietämätön olotila eikä siitä seuraa yleensä mitään hyvää.

Ajatus paastosta jopa kammotti …mutta kuitenkin kiinnosti. Mitä tapahtuisi jos en saisi ruokaa. Kuolisinko? Entä sekoaisinko?

Aloittamisen kynnys

Eräänä vuonna sitten kun paastonaika koitti – eli se kalenterivuoden virallinen- päätin aloittaa. Ja aloitin sen ihan tuosta noin vain. En edes valmistautunut mitenkään muuten kuin valitsemalla ajankohdan, jossa minulla oli pari vapaapäivää. Isoihin fyysisiin ponnistuksiin ei tarvitsisi ryhtyä.

Söin ihan normaalin aamupalan kahveineen ja sitten lakkasin syömästä. Tavoitteeni oli 24 tunnin paasto tai ehkä 48h. Annoin itselleni myös henkisen luvan lopettaa milloin tahansa. Voisin syödä heti jos olo alkaisi tuntua liian oudolta, tulisi kipuja tai mitä tahansa liian epämiellyttävää tapahtuisi.

Aika ei kulu ja kokoajan on nälkä

Mitään ”kamalaa” ei kuitenkaan tapahtunut. Muistan kuinka tarkkailin kehon tuntemuksia tunnista toiseen ja aika tuntui tooosi pitkältä. On muuten ihmeellistä kuinka ruuan pois jättäminen vapauttaa aikaa!

Kolme tuntemusta olivat ylitse muiden, nälkä, väsymys ja jossain kohtaa tuli vilu. Olin myös jotenkin varpaillaan kokoajan ja mietin että pitääköhän nyt juoda, mitä joisin, käytänkö suolaa, mitä suolaa, entä sokeria, tai hunajaa. Paljonko nestettä on tarpeeksi?

Nämä kaikki kysymykset varmaan johtuivat paljolti siitä että en ollut selvitellyt yhtään mitään paastoon liittyvää ennen sen aloittamista. Oma tavoitteenikin oli hieman epäselvä. Mietin että pitäisikö juoda vain pelkkää vettä eli olla ihan vesipaastolla.

Päätin juoda kaikenlaista, mutta en sentään alkoholia enkä limsoja. Kahvin juontiakaan en lopettanut kuten yleinen käsitys ja tapa on.

Nokkostee

Muiden paasto kokemuksia

Lueskelin paaston kuluessa netistä ihmisten paastokokemuksia. Joku oli ollut vesipaastolla jopa viikkoja ja kertoi kuinka missäkin vaiheessa mitkäkin kuona-aineet alkavat poistua. Näköjään paastosta voi halutessaa tehdä itselleen todellisen Extreme-lajin. Tämä ei ollut oma intressini. Oli silti kiinnostavaa lukea eri keskusteluita tai sivustoja ja miettiä mielessään että mitkäköhän kuona-aineet omassa kropassa nyt mahdollisesti poistuvat.

Olihan Jeesuskin autiomaassa 40 päivää ilman ruokaa. Matt.4:2” Ja kun Jeesus oli paastonnut neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, tuli hänen lopulta nälkä.” Aika pitkä paasto sanoisin, ja vasta sitten tuli nälkä. Minulla oli kyllä kova nälkä heti ensimmäisenä paastopäivänä.

Suolihuuhtelu kotona

Suolihuuhtelua suositellaan paaston yhteydessä. En ole ottanut omakseni tätä toimenpidettä ja jätänkin se rohkeille rokansyöjille.

Suolihuuhtelu kotona tuntuu villiltä touhulta ja huuhtelupussin ostaminenkin saattaa vaatia jonkinlaisen kynnyksen ylityksen. Tietysti näitäkin voi nykyään tilata vaivihkaa netistä vaikka useammankin. Suolihuuhtelupussit eivät ole kertakäyttöisiä mutta voisin kuvitella ettei samaa viitsi kovin montaa kertaa käyttääkään. Netissä ainakin Olo-Apteekin valikoimassa on edullinen *suolihuuhtelupussi (peräruiskepussi).

Googlata voi mitä ihmeellisempiä kokemuksia “tajunnan laajenemisesta” suolihuuhtelun jäkeen. Kyllähän puhdistus voi hyvääkin tehdä. Ainakin mikäli paksusuolen bakteeristo koostuu huonoista bakteereista. Aivosumuisille suolihuuhtelu kotona voi olla huikea seikkailu kohti kirkkaampaa mieltä kuten paasto muutenkin on.

Joten jos tämä asia tuntuu omalta niin ei muuta kuin huuhtelupussi ostoskoriin ja suolihuuhtelu kokemuksia hankkimaan!

Ruoka mielessä – kokoajan

Aika siis kului hitaasti, minulla oli nälkä ja vilu ja jännitin tapahtuisiko kropassani jotain odottamatonta, lähinnä negatiivista. Siinä se aika sitten kului ja annoin sen kulua. Mietin hampurilaisia ja muuta ihanaa. Illalla oli hyvä fiilis mennä nukkumaan, sillä omalla tavallaan tuo ensimmäinen paastopäivä oli ollut aika rankka kokemus.

Lisäksi yöllä tulisi kuin itsestään monta paastotuntia lisää ja olisi jännittävää tunnustella oloa taas aamusta.

Aamu saattoi olla jopa ihan helppo, en enää muista tarkalleen. Kokoajan oli kyllä nälkä mutta sen voimakkuus vaihteli. Iso tavallinen nälkä, ärsyttävä pikkunälkä, jättimäinen mammuttinälkä jne.

Olo tuntui paaston edetessä kevyeltä kuten kaikki kertovat, mutta epämiellyttävä nälän tunne oli mielestäni ensimmäisellä paastokerralla suurempi. En siis päässyt mihinkään positiiviseen flowhun. Olo oli kurja ja ruoka pyöri mielessä ihan koko ajan.

Nälän tunteen raja

Nälän tunteelle löytyi kuitenkin raja johon se pysähtyi. Tämä oli itselle suuri henkinen voitto. Oli ihmeellistä huomata että vaikka nälkä vain jatkui ja jatkui ja jatkui ja jatkui ikuisuudelta tuntuvan ajan, tunnista ja jopa päivästä toiseen, niin en kuollut. Nälän tunne jopa hellitti välillä.

En ole enää ihan varma mihin lopetin tuon ensimmäisen paaston. Yli 24h:n se kuitenkin meni. Söinkö jo kakkospäivän illalla vai kestinkö yön yli seuraavaan aamuun, jolloin olisi tullut 48h paasto täyteen. Sillä ei ole enää edes väliä vaan sillä että aloitin.

Keho tottuu paastoon

Sen jälkeen olen jatkanut paastoja kerran vuodessa aina keväisin ennen pääsiäistä ja lisännyt päiviä vuosi vuodelta. Ennätykseni on 7 päivää ja sen rikkomista en ole edes miettinyt. Paasto on muuttunut joka vuosi hieman helpommaksi. Tuntuu että kroppa ymmärtää nopeammin mistä on kyse kun sillä on aiempaa kokemusta.

Lisäksi oma suhtautuminen on rentoutunut eikä tunteja (tai minuutteja) tule laskettua samoin kuin alussa. Keveä olo on mukavan tuntuinen ja kun näläntunne lakkaa, pääsee jopa siihen kuuluisaan flowhun. Paasto tuntuu hyvältä tavalta hoitaa terveyttä.

Nykyään jos nälkä iskee yllättäen tai omat aikataulut pettävät eikä ruokaa saakaan silloin kun tarvitsisi, se ei tuota samanlaista stressiä ja ahdistusta kuin ennen. Tietää pystyvänsä olemaan ilman ruokaa.

Arvokas ruoka

Nälässä oleminen saa ruuan arvostuksen myös nousemaan. Paaston päätteeksi syöty kaurapuuro on kuin lämmintä kultaa!

Sitä tuntee itsensä lähes kuninkaalliseksi kun paaston jälkeen saa taas nauttia ihania aterioita ja herkkuja!

On suorastaan ylellistä syödä näkkileipää voilla, omenaa, lihapullia, kaikkea! Jos kiitollisuuden tunnetta elämässä on joskus vaikea löytää, niin paston jälkeen se on helppoa <3

Loppuun laitan vielä pari suositusta joiden avulla pääsee halutessaan asiassa eteenpäin.

Suosituksia

Lyhyen paaston voi mielestäni aloittaa yhdeltä istumalta ilman sen kummenpia valmisteluita.

Mutta mikäli haluaa ottaa varman päälle ja tutustua aiheeseen ensin rauhassa niin tässä muutama vinkki:

Kirjasuositus:

Suoliston merkitystä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ei varmaan voi korostaa liikaa. Lisäksi suoliston ja aivojen yhteys on todella jännittävä aihe!

Suolistoa hoitamalla superaivot paasto kirja

Suolistoa hoitamalla superaivot

Annika Havaste


Tuotesuositus:

Vogelin paastopaketti

Kaikki mitä tarvitset 5 päivän paastoon

Jos haluat päästä mahdollisimman helpolla, valmis paastopaketti sisältää kaiken tarvittavan ohjeineen.

Sopii myös useampaan lyhyeen paastoon.

Vogel paastopaketti helppo paasto

Vogel
Valmis
Paastopaketti

Netissä Vogelin paastopakettia myyvät ainakin
*Hyvinvoinnin verkkokauppa sekä *Olo-Apteekki