Kategoriat
Artikkelit Kauneus ja terveys

Ohuet hiukset – Vanha kunnon Floradix  Ferritiinin nostoon.

*sisältää mainoslinkkejä

Floradix 500g
*Floradix– pullot auringossa

Irtoilevista hiuksista se alkoi, nimittäin veriarvojen mittaus ja ferritiinin nostaminen.  

Raudan puute on yleisin ravintoainepuutos koko maalimassa. Yhtenä suuren riskiryhmänä ovat lisääntymis-ikäiset naiset. Raudan puutos aiheuttaa yhtä jos toistakin sivuoiretta ja ongelmaa joista yksi on hiusten lähtö ja oheneminen ja jopa harmaantuminen. Ja vaikka hemoglobiini arvot olisivat kunnossa, voi varastoraudan eli ferritiinin puutos olla syynä hiustenlähtöön kuten niin moneen muuhunkin vaivaan.

Jos ferritiini on alhainen oireet ovat yleisimmin esimerkiksi jatkuva väsymys, suorituskyvyn lasku, päänsärky, hengästyminen, sydämen tykytys, huimaus, heikotus, kynsien haurastuminen ja hiusten lähtö.

Ekokampaajan vinkkejä

Vuosi sitten kävin elämäni ensimmäistä kertaa ekokampaajalla, sillä kaipasin apua hiustenlähtöön ja siihen että ohuet hiukseni tuntuivat irtoilevan normaalia enemmän ja näin ohenevan vielä entisestään. Ajatus kaljuuntumisesta ei innostanut. Olen jo kokeillut kaljua teininä parikin kertaa ja voin todeta että olen mieluummin hiuksilla kuin ilman. Nyt halusin etsiä keinoja saada ohuet hiukset paksummiksi, edes ohuiksi normaaleiksi itsekseen.

Kampaaja oli ihana ja antoi huikeita vinkkejä joista useita olen noudattanut jos en nyt ihan orjallisesti niin ainakin melkein säännöllisesti. Vinkit ovat melko helppoja toteuttaa eivätkä liian kummallisia tai hankalia muutenkaan.

***

Paksummat hiukset

Jos haluat lukea kaikki artikkelini jotka liittyvät jotenkin parempien ja paksumpien hiusten metsästykseen niin lue myös tämä artikkeli!

Sinne olen koonnut listan KAIKISTA matkan varrella kirjoitetuista hius-artikkeleista sekä vinkkilistan, joka sisältää KAIKKI hyviksi koetut tuotteet, menetelmät ja muut vinkit saada paksummat ja terveemmät hiukset!

***

Lisäravinteista rauta ja biotiini ovat pysyneet matkassa. Hoitoaineen käyttö alkoi ja on jatkunut. Saunoessa suojaan hiukset kuumuudelta joko pipolla tai pyyhkeellä. Päivittäinen harjaaminen tapahtuu rutiininomaisesti. Monet jutut ovat vain tulleet uusiksi tavoiksi eikä niitä välttämättä edes mieti.

Päänahan hieronta tuntuu myös todella toimivalta ja miellyttävältä mutta käsivoimat meinaavat loppua kesken. Tykkään, että jos hierotaan niin hierotaan sitten kunnolla. Unettavan sivelyn voi säästää lapsen nukutukseen. Tähän kyllä kaipaisin jotain vempainta jolla saisi kunnolla veren kiertämään päänahassa ilman että sormet ovat parin minuutin jälkeen hyytelöä…. Hyviä vinkkejä otetaan vastaan? Päänahkakaulin anyone?

Floradix, biotiini ja muut keinot ovat tepsineet. Päänahasta on jo jonkin aikaa puskenut uutta baby hairia <3 !

uutta hiusta kasvaa
Kampauksen nimi on “pitkätukkainen siili” 🙂

Täältä voit lukea aiemman artikkelini ekokampaajakäynnistä ja kampaajalta saadun vinkkilistan kokonaisuudessaan.

Veren rauta-arvot, alhainen ferritiini ja hiukset

Rauta-arvojen tai ennen kaikkea ferritiini arvon mittaaminen ja nostaminen on ollut yksi mielenkiintoisimmista asioista tällä matkalla. Ekokampaajani suosituksen mukaan ferritiini arvo olisi hyvä saada yli 100 ug/l (mikrogrammaa/litra) . Hän oli tässä asiassa niin vakuuttava, että siltä istumalta päätin alkaa tavoittelemaan sitä. Tilanne oli suorastaan jännittävä!

Nyt tiesin mitä piti tehdä. Piinaavinta on, kun ei oikein tiedä mistä aloittaa ja miten edetä. Halusin palavasti tietää oman sen hetkisen ferritiini-arvoni ja vielä sitäkin enemmän halusin nähdä mitä hiuksilleni tapahtuisi tuon maagisen rajan ylityttyä!

Kävin verikokeissa omalla kustannuksella. Hemoglobiini arvoni oli viitearvojen (117-155 g/L) keskivaiheilla 135g/L eli se oli ok. Ferritiini, eli varastorauta sen sijaan oli tuolloin 15.8ug/l. Viralliset ferritiinin raja-arvot (eli viitearvo) ovat 10-150ug/l  ja jos olisinkin kysynyt asiaa lääkäriltä, minulle olisi luultavasti sanottu että tarvetta nostamiseen ei ole. Kampaajasta tämä oli kuitenkin hälyyttävä arvo. Halusin tällä kertaa kuunnella häntä ja pyrkiä nostamaan tuo liian alhainen ferritiini arvo paremmaksi rautalisällä sekä ruokavaliomuutoksilla.

Paras rautalisä ja ruokavaliomuutos

Paras rautalisä ja muutenkin hiusravinne olisi varmasti saada kaikki tarvittava luonnollisessa muodossa ruuasta eli se ettei mitään muuta edes tarvittaisi. Kasvissyöjälle tämä voi tuottaa enemmän haastetta, sillä varsinkin eläinperäiset tuotteet sisältävät rautaa ja niiden imeytymistä edistäviä aineita kuten B12 vitamiinia. Itse olen sekasyöjä, jollain tasolla jopa henkinen luolanainen.

Maksan syöminen useammin on tullut uudeksi rutiiniksi. Se on selvin ruokavaliomuutos jonka olen tehnyt. Maksan ravintoarvoja on vaikea päihittää. Se onkin aikamoista super-ruokaa! Maksan syömisestä ja valmistamisesta olen kirjoittanut täällä enemmän.

Ferritiini- tai rauta- arvon nostaminen ei tapahdu hetkessä eikä myöskään verikokeissa viitsi kovin usein käydä. Tähän mennessä eli vajaassa vuodessa nousua on tullut 15.8 – 77ug/l, mikä alkaa olla jo aika hyvä arvo. Aloitin ferritiinin noston *Floradix -juomalla, koska ajattelin että mitä luonnollisempi tuote sitä parempi. Arvo lähtikin nopeaan nousuun ollen 5kk päästä heinäkuussa 35.4mg/l ja elokuussa jo 71 ug/l! Eli parhaimmillaan rauta arvo nousi Floradixin avulla noin puolessa vuodessa 15.8 – 71 ug/l.

Aikanaan raskaana ollessani kun söin apteekin rautavalmistetta, otin omenanlohkon tai appelsiininpalan aina sen kanssa. Kuvittelin että siinä oleva c-vitamiini riittää auttamaan raudan imeytymistä. Näin aloitin nytkin, mutta terveydenhoitaja -anoppini oli sitä mieltä että minun piti saman tien hakea ”vahvinta c-vitamiinia mitä löytyy” ja vaihtaa raudan kanssa ottamani omenanlohko siihen. Näin tein ja sitä olen nyt jatkanut. Kiitos anopille, sillä arvoista päätellen rauta on todella imeytynyt!

Floradix ja Retafer

Sen jälkeen olen Floradixin lisäksi käyttänyt yhdessä c-vitamiinin kanssa *Retafer -rautalisää, jossa on paljon enemmän rautaa. Floradixin päiväannoksessa (20ml:ssa) on rautaa 15mg  ja Retafer-tabletissa jopa 50-100mg. Siitä huolimatta tuosta elokuusta tammikuuhun, eli 5kk:n aikana arvo on noussut selvästi hitaammin, vain 6 yksikköä koko aikana. Samassa ajassa Floradixilla arvo nousi siis 55.2 yksikköä!

Suurestakaan rautamäärästä ei siis ole sen enempää hyötyä jos se hulahtaa imeytymättä läpi. Oma kokemukseni siis on, että vähemmän rautaa sisältävä Floradix nostaa ferritiini arvoa nopeammin kuin enemmän rautaa sisältävä Retafer.

Salus Floradix
Näitä pulloja oli ihana kuvailla.

Retafer on kuitenkin siitä hyvä, että se on sekä edullinen että pillerimuotoisena helppo esimerkiksi reissussa tai työpaikalla. Se on myös Kotimaisen Orion – yhtymän tuote siinä missä Floradix on saksalaisen Salus-merkin tuote.

Saksa tuntuisi olevan edelläkävijä luontais- ja yrttituotteiden valmistamisessa. Eikä ihme sillä kyseisillä tuotteilla on siellä todella pitkät perinteet. Sekä uutta suosiota nauttivat Carmolis-tipat että Floradix ovat todella vanhoja tuotteita ja nyt nousseet uuteen arvoon arvaamattomaan. Nykyään ei ehkä osatakaan paremmin. Joitain asioita on taidettu ennen ymmärtää paremmin ja vanhat reseptit huomataankin ylivertaisiksi uusien tuotteiden rinnalla!

Täältä voit lukea myös juttuni Carmolis-tipoista.

Floradix rautamehun maku + C- ja B12 vitamiinit

Itse pidän Floradixin mausta. Se on jopa yllättävän mieto ollakseen ”rautamehu”. Oletin voimakkaiden yrttien aromeita tai rautamaista makua. Maku on kuitenkin enemmän hedelmäinen tai marjainen/vihannesmainen ja mielestäni oikein herkullinen.

Raskausaikana kun söin apteekin rautavalmistetta, otin omenanlohkon tai appelsiininpalan aina sen kanssa ja kuvittelin siinä olevan riittävästi c-vitamiinia auttamaan raudan imeytymistä. Näin aloitin nytkin, mutta terveydenhoitaja -anoppini oli sitä mieltä että minun piti saman tien hakea ”vahvinta c-vitamiinia mitä löytyy” ja vaihtaa raudan kanssa ottamani omenanlohko siihen. Näin tein ja sitä olen nyt jatkanut. Kiitos anopille, sillä arvoista päätellen rauta on todella imeytynyt!

Nyt ostin netistä *Hyvinvoinnin verkkokaupasta useamman pullon Floradixia kerrallaan ja aion ottaa loppukiriä ferritiinin nostossa päästäkseni tavoitteeseen eli 100ug/l. Avaamattomat pullot säilyvät huoneenlämmössä hyvin, nykyiset pulloni päiväyksen puolesta yli 2,5 vuotta. Juon yhden pullon kuussa. Suosittelen ostamaan esim 3 pulloa ja testaamaan mikä olo on 3kk:n kuurin jälkeen!

Juon suositusannoksen mukaan 20ml päivässä ja otan sen kanssa aina myös vahvan C-vitamiini pillerin. Nyt olen alkanut käyttää myös B-vitamiinia, sillä opin uutena asiana sen että raudan imeytyminen kaipaa seurakseen myös b-vitamiinia, varsinkin B12:ta. Floradix sisältää myös näitä jo valmiiksi, C-vitamiinia (16mg) ja B12 vitamiinia (1,2mg).

Omalla kohdalla tuntuu hyvältä ottaa vitamiineja kunnolla ja tähän asiaan myös puhti.fi – sivulta löytyi kommentti:

”B12-vitamiinin riittävä saanti ehkäisee anemian syntymistä. Anemiassa punasoluja on liian vähän ja hemoglobiini on alhainen. Se on mahdollinen syy voimakkaan väsymyksen kokemiseen. Raudanpuutosanemiaa voidaan hoitaa rautavalmisteilla, mutta niistä ei ole hyötyä, jos anemian taustalla on vitamiininpuutostila.”

Floradix ja super c-vitamiini ohuet hiukset

Itselläni käytössä on ollut *Puhdistamon Super C-vitamiini sekä nyt viimeisimpänä olen tykästynyt *Berocca Energy Orange poretablettiin, joka sisältää kahdeksaa eri B-vitamiinia (B12 / 10mg) ja myös kunnon annoksen C-vitamiinia (500mg).

Otan Floradixin aina päiväsaikaan ja niin että en ole syönyt noin tuntiin ennen tai jälkeen. Erityisesti kalsium-pitoisia ruokia tai juomia sekä kahvia, teetä ja alkoholia kannattaa välttää raudan ottamisen yhteydessä. Otan tuon 20ml kerralla vaikka imeytymisen kannalta saattaisi olla vielä tehokkaampaa jakaa se kahdeksi 10ml:n annokseksi.

Hiusten kannalta olen ollut tyytyävinen melkein vuosi sitten saamiini kampaajan vinkkeihin ja niillä on hyvä jatkaa tästäkin eteenpäin.

Projekti siis jatkukoon edelleen!

Floradix kokemuksia eri keskustelupalstoilta

Lopuksi vielä…

Kävin huvikseni lueskelemassa keskustelupalstoilta muiden kokemuksia Floradixista. Moni näyttää saaneen siitä apua rauta-arvojen nostamiseen. Keskustelupalstoja on muutenkin mielestäni aina yhtä hauska lukea!

”Mulla oli sektion jälkeen hemppa todella alhaalla ja Obsidanit ei vaikuttanut yhtään, Floradix sitä vastoin auttoi aika nopsaan.”

” Salus Floradix Kräuterblutsaft. Löytyy luontaistuotekaupoista. On ihan oikeasti tehokas ja vatsaystävällinen, en saanut tästä mitään sivuoireita ja hemppari lähti nopeasti nousuun. Olen kokeillut myös apteekissa myytäviä tablettivalmisteita ja maha ei siedä niitä yhtään. Mulle suositteltiin tätä neuvolasta raskausaikana ja ei oikeasti kannata aliarvioida tätä sen takia että on luontaistuote, kokeile!”

”Kräuterblutsaft -yrttilitku on tehokasta eikä ärsytä vatsaa. En uskonut ko. tuotteeseen ennen kuin lopulta kokeilin, suosittelen. Taitaa olla sama kuin viesti viitosen mainitsema Floradix.”

“Suosittelen myös joko Floradixia tai Floravitalia, ovat parhaimpia juuri siksi, että ovat luonnollisia. Mun lääkäri jopa varoitti noista obsidaneista ja muista, että ovat pahasta.”

“Iso peukku tälle, suosittelen! Ja löytyy ihan markettienkin hyllystä. Kokeilin monia rautavalmisteita, mutta maha ei kestänyt. Kräuterblutsaft (eli Floradix) oli ainoa, joka ei vaikuttanut mahaan. Ja on oikeasti tehokas, oma hemppani nousi tämän avulla muutamassa viikossa 90-> 125!”

”Olen aina ollut anemiaan taipuvainen, ja raskausaikoina hemoglobiini menee aina syöksylaskua alaspäin rautalisistä huolimatta. Nyt tässä raskaudessa aloin käyttämään komboa Obsidan Fe + Floradix, ja se on toiminut. Eron on nähnyt niin voinnissa kuin hemoglobiinissakin. Pitää vaan muistaa rautalisien otossa muiden ravintoaineiden vaikutus: vähintään tunnin välit (mielellään pidemmät) kahviin ja maitotuotteisiin, mielellään otetaan esimerkiksi appelsiinimehun kanssa (C-vitamiini tehostaa imeytymistä). Kannattaa myös jättää jälkiruokakahvit ja maito ruokajuomana pois, että ruuasta saatava rauta imeytyy.”

“Kuopuksen kohdalla oli raskausväsymystä ja pahoinvointia 2 kk, vitamiinilisät ja rautatabletit käytössä. Aloin ottamaan Floradixiä niin päänuppi selkesi heti.”

”Floradix auttaa ihan oikeasti, eikä ole todellakaan mitään pahanmakuista. Minulle tulee yleensä rautavalmisteista ripulia ja mahakatarria, mutta Floradix sopii hyvin. (Tai siis itselläni käytössä gluteeniton Floravital.) Syön pari kuuria vuodessa ja hemoglobiini pysyy hyvänä. Alkoi auttamaan heti noin viikon jälkeen, tuli paljon virkeämpi ja pirteämpi olo.
Sukulaiseni oli tässä vuosi tai pari sitten aneeminen, hemoglobiini laski 110:een. Parin Floradix-pullollisen jälkeen se olikin sitten jo 140. Lääkärikin alkoi uskoa, vaikka oli Floradixia aluksi epäillyt.”

”Floravital ois hiivaton ja sokeriton vaihtoehto, itse suosin sitä.”

”Floravitalissa myös enemmän rautaa kuin floradixissa!”