Kategoriat
Hyviä juttuja Kauneus ja terveys

Kristallideodorantti – paras deodorantti

* artikkeli sisältää mainoslinkkejä

kristallideodorantti

Omia kokemuksia ja käyttövinkkejä pitkältä ajalta

Mikä ihmeen kristallideodorantti??

Kristallideodorantti, kristallikivi deodorantti tai mineraalikivi deodorantti, ainakin nämä kolme nimeä tarkoittavat samaa asiaa.

Itse sanon kristallidödö.

Kohtaaminen 90-luvulla

Muistan kun näin ensimmäistä kertaa elämässäni kristallideodorantin. Olin teini-ikäisenä kaverini luona kylässä ja jostain syystä minulle esiteltiin kaverini äidin uusi ja ihmeellinen deodorantti!

Kyseinen malli näytti sileäpintaiselta lasiselta möhkäleeltä ja sitä säilytettiin mustassa samettisessa kangaspussissa.

Kaverini äiti, Tuija, kertoi että se on luonnosta louhittu mineraali- / kristallikivi ja sitä hierotaan kosteana puhtaalle iholle ja se toimii deodoranttina. Siinä me sitten ihmettelimme aikamme (kiireettömällä 90-luvulla oli aikaa ihmetellä) että onpa tosiaan kummallinen juttu.

Tuija myös sanoi että se maksaa paljon, muistaakseni noin sata markkaa, mutta kuulemma kestää toooooosi pitkään, jopa vuosia!

Tuija ei arvannutkaan että imaisin kaiken tiedon itseeni ja joidenkin vuosien päästä ostaisin ensimmäisen oman kristellideodoranttini ja siitä tulisi suosikkini vuosiksi eteenpäin!

Deodorantti lapselle

Kristallideodorantin eli mineraalikivi deodorantin toiminta perustuu sen suolojen ja mineraalien bakteerin kasvua ehkäiseviin ominaisuuksiin. Hiki itsessäänhän ei haise, vaan hajut muodostuvat vasta iholla.

Tämä luonnollinen deodorantti ei häiritse elimistön omia järjestelmiä ja siksi se on hyvä deodorantti myös lapselle. Kristalli deodorantti ei ole antiperspirantti, hikeä siis muodostuu kun hikirauhaset saavat toimia normaalisti mutta tuoksut pysyvät poissa.

10 syytä käyttää Kristallideodoranttia

  1. Kristalli deodorantti on 100% luonnollinen / luonnonkosmetiikka deodorantti
  2. Kristallideodorantti on myrkytön
  3. Se on alumiiniton deodorantti
  4. Se on hajusteeton deodorantti
  5. Se on tahraamaton deodorantti
  6. Sopiva deodorantti herkälle iholle
  7. Myös Intiimialueen deodorantti
  8. Deodorantti joka sopii myös lapselle
  9. Kristallideodorantti on kestävyytensä takia edullinen
  10. Kristallideodorantti ei kuivu eikä vanhene koskaan

Kristalli deodorantin käyttö

Deodorantin käyttö on sen verran yksityinen tapahtuma että harvoin tulee miettineeksi mitä deodoranttia tai MITEN muut omiaan käyttävät. Luulenpa että kristallideodorantti jää joillain hyllyyn siksi että ei käytännössä tiedä miten sitä käytetään.

Miten sitä oikein kastellaan? Miten se kuivataan? Pitääkö sitä pestä? Pitääkö ihon olla kuiva ja kiveä kastella vai pitääkö kiven olla kuiva ja kastella iho kosteaksi? Entä pitääkö ihon olla puhdas?

Kokemuksia ja vinkkejä

Itse teen näin:

Ennen deodorantin laittamista pesen kainalot joka aamu minikokoisella pyyhkeellä saippuan kanssa. Kaupoissa ei mielestäni myydä tarpeeksi pieniä pyyhkeitä tähän tarkoitukseen, joten olen leikellyt sopivia paloja (n.20 x 20cm) vanhasta isosta frotee-pyyhkeestä ja siistinyt leikatut reunat siksakilla.

Tällaisen pikku-pyyhkeen kastelen märäksi, hieron siihen mielellään jotain hyväntuoksuista ja aitoa *palasaippuaa ja pesen sillä kainalot. Lopuksi huuhtelen ihon pariin kertaan tuolla samalla pyyhkeellä. Ilman tätä pyyhettä kainaloiden peseminen lavuaarin yllä on mielestäni aivan liian epäkäytännöllistä. Vähän sama kuin yrittäisi pestä kädellä ämpärin pohjaa minikokoisessa lavuaarissa.

En kuivaa kainaloita, vaan jätän ihon kosteaksi pyyhkeellä huuhtelun jäljiltä. Hieron kristallideodoranttia kainaloihin useita pyöräytyksiä. Jos iho on ehtinyt kuivahtaa liikaa, kastelen deodoranttia hieman vesihanan alla tai ehkä vielä toimivampi tapa on käyttää kuivaa deodoranttikiveä, ja sipaista kädellä iho sopivan kosteaksi. Valmista tuli!

Nurme palasaippua
Ainakin nämä *Nurme palasaippuat tehdään 100% luonnollisista raaka-aineista

Iho voi tässä kohtaa jäädä vielä kostean tuntuiseksi samoin kuin minkä tahansa nestemäisen deodorantin jälkeen, mutta kuivuu kyllä nopeasti. Monia muita deodorantteja haluaa tässä kohtaa ehkä hieman kuivatella, jotta aine ei pyyhkiytyisi paitaan tai tekisi siihen tahroja. Kristallideodorantin kanssa tätä ongelmaa ei ole! Paidan voi hyvin pukea päälle heti deodorantin laiton jälkeen.

Tällä tyylillä ainakin minulla hien haju pysyy lähes täydellisesti poissa pitkin päivää, pysynyt jo vuosia. Ainakin omasta mielestäni…:)

Kristallideodorantti säilytys ja huolto

Säilytän deodoranttiani kylpyhuoneen hyllyn korissa ilman kantta jotta se voi kuivua vapaasti jokaisen käytön jälkeen. Itseasiassa heitän korkit / kannet aina heti roskikseen sillä niistä on pelkkää harmia. Toisaalta laatoitettu kylppärin lattia on niin kova, että jos kristallideodorantti putoaa siihen, se menee säpäleiksi. Tässä kohtaa korkista olisi hyötyä…jos se olisi paikallaan!

Luultavasti sinulle tulee joskus käymään näin. Mineraalikivi hajoaa kovalle lattialle pudotessa enemmän tai vähemmän, yleensä enemmän.

Lohjenneen deodorantin käyttöä voi vielä jatkaa ellei se ole hajonnut täysin muruiksi. Yleensä murujen lisäksi jonkinlainen vähän isompi möykky jää jäljelle. Tuosta möykystä sitten vain etsitään se vähiten karhea pinta. Pudotessa lohjennut (samoin kuin uusi) deodorantti voi tuntua aluksi karhealta, mutta se silottuu käytössä hyvin nopeasti.

Mikä on paras kristallideodorantti?

Tämä on samalla helppo ja vaikea kysymys vastattavaksi.

Nopea vastaus voisi olla että kaikki ovat olleet ihan yhtä hyviä. Muutamia eroja kuitenkin on.

Ensinnäkin pakkauksella on väliä. Joskus minulla oli esiin rullattava malli jossa kiven oli tarkoitus nousta esiin pohjaa pyörittämällä. Se oli kuitenkin todella epäkäytännöllinen ja kankea. Eli suosittelen sellaista jossa ei ole mitään liikkuvia systeemejä.

Huomioitavia asioita ovat myös hinta ja eettiset näkökulmat. Niitä jokainen voi itse vertailla valmistajien ja myyjien sivuilla. Joka tapauksessa kyseessä on luonnontuote joka kestää todella pitkään, jopa vuosia ellei hajoa.

Ainakin tämä Puhdas+ deodorantti on mielestäni oikein hyvä ns. tavallinen perus kristalli deodorantti joista pidän. Konstailematon pakkaus ilman turhia liikkuvia osia ja sopivan keskikokoinen.

puhdas+ mineraalideodorantti

Puhdas+
Mineraalikivi deodorantti

Kotimainen yritys ja
käytännöllinen sekä yksinkertainen tuotepakkaus ovat iso plus!

Kristallideodorentteja on myös nestemäisessä muodossa. Itse en rakasta, mutta en pidä huonoinakaan ja olen kuullut monilta hyvää palautetta myös näistä. Esimerkiksi Urtekramilla valikomassa on useita erilaisia joissa tuoksu tai hoitavat ainesosat vaihtelevat.

Urtekram deodorantti

Urtekram nestemäinen kristalli deodorantti

Tässä ihoa hoitavaa Aloe veraa sisältävä deodorantti

Kristallideodorantteja netissä myyvät ainakin

Vinkki: Hyvä valikoima luonnonkosmetiikka deodorantteja sen sijaan löytyy luonnonkosmetiikkaan erikoistuneesta nettikaupasta *jolie.fi

Reissussa

Onhan tämä deodorantti pelkkä mineraalimöhkäle, joten sen voi hyvin pakata matkalaukkuun tai kosmetiikkalaukkuun ilman kantta eikä se sotke. Jos hajoamista pelkää, voi sen toki kääriä johonkin kankaaseen tai hankkia sille säilytyspussin.  

Mineraalikivi deodorantti

Minulla on itseasiassa yleensä kaksi deodoranttia, pieni ja suurempi. Pieni on edellisen deodorantin jämä ja se kulkee reissuissa mukana. Kun deodorantti alkaa loppumaan, se ei vielä lopukaan. Muovisen kannan sisässä on nimittäin vielä paljon tavaraa jäljellä. Tuon kannan hajottaminen onkin sitten oma hommansa johon käytän yleensä hyvin terävää puukkoa ja pihtejä. Vasara tai sahakin voisivat toimia…

Jos tässä onnistuu, saa deodorantille lisäaikaa vielä… hmmm mitäköhän arvioisin, ehkä noin vuoden tai ainakin puoli vuotta. Kristallikivi deodorantti on todella niin riittoisa kuin Tuija silloin kertoi! Eikä hintakaan ole sataa markkaa saati sataa euroa vaan yleensä viidestä kymmeneen euroon.

Muualle kehoon – intiimialueet – jalkahiki

Kristallideodoranttia voi koittaa muihinkin kehon osiin mikäli tarvetta on. Intiimialueen deodorantiksi se sopii myös erinomaisesti myrkyttömyytensä vuoksi.

Toinen mieleen tuleva paikka on jalat. Voisin hyvin kuvitella että siitä olisi apua jos pahanhajuinen jalkahiki kaipaa hoitoa. Tiedän jalkinealan koulutuksen ja kokemukseni perusteella tämän olevan monille ongelma!

Lue myös artikkelini

Paras diffuuseri etsinnässä

Miksi ja miten aloitin käyttää eteerisiä öljyjä tai

Havupuu uutejuoma