Kategoriat
DIY Eteeriset öljyt Hyviä juttuja

Helppo DIY pyykinpesuaine ohje

*artikkeli sisältää mainoslinkkejä

DIY pyykkipulveri
DIY pyykinpesuaine, pyykkipulveri.

Pyykinpesuainetta on helppo tehdä itse. Siihen tarvitaan vain muutama ainesosa. Tässä artikkelissa kerron, miten meillä tehdään DIY pyykkipulveri. Kahdesta reseptistä toinen on kenties maailman helpoin. Toinen on oma sovellus samasta reseptistä ja siinä on useampi ainesosa. Voit vaikka kokeilla ensin mahdollisimman yksinkertaista reseptiä. Seuraavalla kerralla soveltaminen on jo helpompaa. Ehkä keksit itsekin jotain mitä haluat lisätä tai muuttaa.

Jos valmistukseen tarvittavia aineita ei löydy kotoasi, olen koonnut artikkelin loppuun listan, joka auttaa sinua hankkimaan tarvittavat aineet. Monille varsinkin *pesusooda on hankala ja tuntematon tuote.

Oma reseptini muuttuu hieman joka kerralla ainakin vähän, sillä vaihtelen ja testailen eri suoloja, soodia ja eteerisiä öljyjä.

Aina en jaksa tehdä itse pyykinpesuainetta vaan välissä käytän kaupoista löytyviä ekologisia vaihtoehtoja. Käytän myös ns. tavallisia ei-ekologisia vaihtoehtoja, koska elämässä on paljon muutakin tekemistä ja mietittävää, eli sopivan rennolla otteella eteenpäin!

Miksi käytän itsetehtyä pyykinpesuainetta

Armas -pappani oli jo aikoinaan sitä mieltä, että pesuaineet sisältävät “kamalia myrkkyjä”. En ole pystynyt esittämään hänelle tarkentavia kysymyksiä mutta totta se on. Kemikaalikuorman keventäminen ei varmasti tee pahaa kenellekään.

Yksinkertainen, luonnonläheinen ja ekologinen vaihtoehto tässä kuten niin monessa muussakin asiassa tuntuu järkevältä.

Mikä pesuaine sopii vauvanvaatteille tai kestovaipoille

Tämä resepti sopii mielestäni myös herkkäihoisen pienen vauvan tai isommankin lapsen pyykin pesuun. Lapsen vauva-aikana käytin itse sekä ekologisia että ”tavallisia” pesuaineita. En huomannut eroa vaatteissa enkä vauvan ihossa, mutta tuntui hyvältä käyttää vauvan pyykissä ja kestovaipoissa mahdollisimman myrkyttömiä pesuaineita.

Jossain törmää suositukseen, että näin saippuapitoista pesuainetta ei vauvan kestovaippapyykkiin suositella. Tämä itsetehty pyykinpesuaine on taatusti kuitenkin sekä hajusteeton että väriaineeton mikä taas on hyvä juttu.

Tätä voi varmasti jokainen kokeilla itse ja tehdä sitten lopullisen päätöksen haluaako käyttää vai ei. Yksi kokeilukerta tuskin on haitaksi.

Käytin aikanaan sekä kesto- että kertakäyttövaippoja. Ajattelin että joka kerran kun käytän yhden kestovaipan, joutuu luontoon yksi kertakäyttövaippa vähemmän. Saatoin käyttää kestovaippoja useita peräkkäin niin että sain koneellisen pyykkiä täyteen. Sitten käytin kertakäyttöisiä välissä. Ja taas kun tuntui siltä että jaksaa kestoilla, käytin kestovaippoja.

Sama juttu itse tehdyn pesuaineen kanssa. Jos kaikki edes joskus käyttäisivät ekologisia vaihtoehtoja, luontoon ja kehoihimme päätyvien haitallisten aineiden määrä vähenisi jo paljon!

Myrkytön pyykinpesu ja allergia

Uskon että monet allergiat ja herkistymisetkin johtuvat lukemattomista ihmisille haitallisista aineista, joita nykyään löytyy monista paikoista kuten ruuasta, vaatteista ja juuri pesuaineista.

Jopa monet tavaratkin kuten huonekalut ja lasten lelut saatetaan käsitellä myrkyillä. Tämä johtuu siitä, että pitkillä laivamatkoilla niihin ei muodostuisi homeita tai että laivan ruumassa piileskelevät tuholaiset kuten rotat tai luteet eivät kävisi jyrsimässä reikiä, ulostaisi niihin tai tekisi niihin pesiä. Tämä on tietenkin vältettävissä kun hankkii kotimaisia tuotteita ja kysyy suoraan valmistajalta asiasta.

Tieto lisää tuskaa joten liikaa näitä ei kannata miettiä. Kuitenkin tuntuu järkevältä edes jotenkin yrittää välttää kaikkea tätä myrkkytulvaa. Lisäksi olen aina ihmetellyt sellaista ajatusta, että lika pitää ”räjäyttää” pois ja puhtaudella tarkoitetaan melkeinpä bakteeritonta, desinfioitua.

Lempeä ekologinen peseminen toimii ja se riittää. Paras pyykinpesuaine on vesi, hankaus ja uudestaan vesi. Saippua on kuitenkin huippukeksintö ja auttaa saamaan paremman pesutuloksen.

Paras pesutulos on mielestäni se, jossa vaatteeseen ei jää mitään, ei tahroja eikä pesuaineita. Vaatteet ovat kuitenkin kokoajan ihoa vasten, joten on ihana ajatus että niissä ei olisi mitään ylimääräistä.

Kotitekoinen pyykinpesuaine – 7 syytä valmistaa pyykinpesuainetta itse

Itsetehty pyykinpesuaine
Epsom-suola, merisuola, Marseille saippua, ruokasuola, ruokasooda, eteeriset öljyt ja pesusooda. Artikkelin lopusta löydät ostoslistan.
 • Itse tehty pyykkipulveri voi olla joko hajusteeton tai hyväntuoksuinen, ihan miten haluat!
 • Se on ympäristöystävällinen / ekologinen vaihtoehto koska se on biohajoava pesuaine.
 • Kotitekoinen pyykinpesuaine ei sisällä synteettisiä ainesosia.
 • Se on zeoliititon pyykinpesuaine.
 • Kotitekoinen pyykinpesuaine sopii allergiasta kärsivälle.
 • Hyvä mieli! – Tulee hyvä fiilis kun tietää että on itse tehnyt pyykinpesuainetta!
 • Itse tehty pyykinpesuaine on myös mainio ekologinen lahjaidea; joululahja, syntymäpäivälahja ja varsinkin tupaantuliaislahja!

OHJE 1

Erittäin helppo ja tuoksuton DIY pyykinpesuaine ohje

 • 150g *Marseille saippuaa
 • 3,5 dl Ruokasoodaa
 • 1,5 dl Merisuolaa (iso tai pienirakeinen, molemmat käy)
Aito Marseille saippua
Aito Marseille saippua – Savon de marseille. Pienestä määrästä saippuaa tulee valtava määrä raastetta!

Raasta Marseille saippua raastinraudalla pieneksi muruksi ja kaada kulhoon.

Mittaa sekaan myös suola ja sooda.

Sekoita. Kaada seos johonkin kivaan purkkiin josta sitä on helppo annostella koneeseen, melkeinpä millainen purkki hyvänsä sopii.

Valmista tuli!

Käyttö: Annostele 2-3 rkl / 30-50g  koneellista kohti.

Mitä isompi kone ja mitä likaisempi pyykki, sitä enemmän ainetta ja päinvastoin.

Vinkki: Jos käytät jatkuvasti tätä itse tehtyä pyykkipulveria, niin muistathan välillä puhdistaa koneen sitruunahapolla, jotta koneeseen ei pääse kertymään saippuan jäämiä.

OHJE 2

Helppo ja hyväntuoksuinen DIY pyykinpesuaine ohje

Tässä ohjeessa saippuaa on suhteessa hieman vähemmän. Saippua liukenee sitä helpommin mitä kuumempaa vettä käytetään ja mitä pienempi on raastinmuru.

Ja jos myöhemmin oikein innostuu, voi tehdä kaksi eri purkkia joista toisessa on enemmän saippuaa ja toisesa vähemmän. Vähemmän saippuaa sisältävää pesuainetta voi käyttää viileämpään pyykkiin kuten 40°C pesuihin ja runsaammin saippuaa sisältävää kuumempiin pesuihin.

Viileässä pesussa kuten 30°c voi jopa käyttää pesupulveria josta saippua on jätetty kokonaan pois ja käyttää pelkästään soodaa ja suolaa. Erityisesti silloin suosittelen tahrojen käsittelyä ennen pesua.

 • 100g Fer a Cheval Marseille saippuaa
 • 1,5dl pesusoodaa
 • 3,5dl ruokasoodaa
 • 0,5dl Epsom suolaa
 • 0,5dl Merisuolaa (iso tai pienirakeinen, molemmat käy)
 • 0,5dl Ruokasuolaa
 • 20 – 30 tippaa eteerisiä öljyjä

Tee näin:

Raasta Marseille saippua raastinraudalla pieneksi muruksi ja kaada kulhoon.

Mittaa sekaan myös suolat, soodat ja eteeriset öljyt.

biohajoava_pyykinpesuaine
doterra eteeriset öljyt pyykinpesu

Sekoita.

Valmista tuli!

Kaada seos johonkin kivaan lasipurkkiin, josta sitä on helppo annostella koneeseen (eteeristen öljyjen takia nimenomaan lasipurkkiin).

Käyttö: Annostele pesupalloon 2-3 rkl / 30-50g koneellista kohti.

Mitä isompi kone ja mitä likaisempi pyykki, sitä enemmän ainetta ja päinvastoin.

Mitä on Pesusooda?

Pesusooda on eri kuin ruokasooda. Ruokasooda on natriumbikarbonaattia ja pesusooda on natriumkarbonaattia. Ruokasoodasta on todella yksinkertaista valmistaa pesusoodaa itse kotona.

Lisäksi markkinoilla näkyy pesusoodasta käytettävän myös nimiä kidesooda tai kristallisooda.

Kun selasin eri nettikauppoja, huomasin että monenkaan tuotteen tiedoissa sisältöä ei ollut selvästi tuotu esiin. Eli tämä pesusooda asia on itsellenikin vielä aavistuksen mysteeri.

Tee itse pesusooda

Ihmeellistä kyllä, mutta pesusoodan tekeminen itse ruokasoodasta tapahtuu näin:

 • Levitä ruokasooda uunipellin päälle n. 1cm paksuiseksi kerrokseksi
 • Paista 200°C / 1h
 • Sekoita välissä 1-2kertaa.
 • Nosta jäähtymään.

Valmis!

Marseille saippua

En tiedä päteekö tämä  kaikkiin Marseille -saippuoihin, mutta kaikkiin itse käyttämiini se pätee, myös näihin kuvissa näkyviin. Valkoinen on tuoksultaan paljon miedompi kuin vihreä. Vihreiden Marseille saippuoiden tuoksuissa on jonkin verran keskenään eroja siitäkin huolimatta, että ne eivät sisällä lisättyjä tuoksuja, vaan niiden tuoksut tulevat vain ja ainoastaan käytetyistä raaka-aineista.

Itse pidän lähes kaikkien Marseille saippuoiden tuoksuista. Voisin kuvailla tuoksua jännittävällä tavalla vanhanaikaiseksi.

Sitten vain pyykkipulveria tekemään!

Mistä voi ostaa tarvittavat aineet

Tässä lupaamani lista avuksi tarvikkeiden hankintaan.

Tavallinen ruokakauppa:

 • Ruokasuola
 • Merisuola
 • Ruokasooda

Netistä:

Nämä tuotteet löydät mm. *Hyvinvoinnin verkkokaupasta. Hintataso on edullinen, nettikaupan sivustolla on helppo tehdä ostoksia ja tuotteet ovat ainakin minulle tulleet aina todella nopeasti. Tarkista aina kassalla myös minkä suuruisilla ostoksilla saat postimaksut nolliin!

Marseille saippua pesuaine
Itse olen viimeksi käyttänyt näitä Marseille saippuoita.

Eteeriset öljyt

Kauttani voit tilata puhtaita huippulaadukkaita eteerisiä öljyjä. Ota minuun yhteyttä tästä, niin kerron lisää öljyjen tilaamisesta. Autan valitsemaan ja tilaamaan. Öljyt toimitetaan aina suoraan kotiin, asuitpa sitten Suomessa tai ulkomailla.

Tästä artikkelista löydät lisätietoa ja voit tehdä tilauksen myös täysin itsenäisesti.

Lähetän sinulle myös runsaan tervetuliaiskirjeen kun näen että olet tullut asiakkaakseni ja ohjaan sinut öljyjen käytön alkuun!