Ohje löytyy artikkelin lopusta.
Jostain syystä minun oli tehnyt jo useita päiviä ellei viikkoja mieli hyvää kaalikeittoa. Tämä helppo kaalikeitto ohje ilman perunaa syntyi hieman vahingossa.
Lämmin höyryävä keitto maistuu erityisesti syksyn viiletessä. Sitä voi myös tehdä tuplamäärän ja syödä useita päiviä.
Keto- tai laihdutus ruokavalioon sopiva
Kaaliruuat mukaanlukien kaalikeitto on monen keto- tai laihdutus ruokavalioita suosivan suosikki. Ja koska tämä keitto tehdään ilman perunaa, se sisältää vähemmän hiilihydraatteja ja tärkkelystä. Se on myös helppo ja halpa kotiruoka resepti!
Jostain syystä kaalikeitto ei ole kuulunut niihin ruokiin joita yleensä teen, joten minulla ei ollut mitään luotto-ohjetta. Päätin googlata.
Maailman paras kaalikeitto
Melko usein hyviä reseptejä löytyy kun laittaa reseptin eteen sanat ”maailman paras”. Niin tein nytkin ja Googlen minulle tarjoamasta listasta valitsin saman nimisen ohjeen, eli ”Maailman Paras Kaalikeitto”.
Muokkasin ohjetta ihan vähän. Lisäsin hieman vettä, suolaa, lanttua ja aavistuksen chiliä. Lisäksi siinä missä alkuperäiseen ohjeeseen tulee kokonainen kaali, tähän ohjeeseen tulee puolikas. Jos olisin Pohjalaisemäntä, laittaisin varmasti kokonaisen, mutta koska olen vain puoliksi Pohjalainen perheenäiti, laitan puolikkaan, loogista eikö?
Ohjeella saat noin 2,5 – 3L keittoa
Tällä ohjeella saa noin 2,5 – 3L täyttävää ja terveellistä kaalikeittoa. Tämä kaalikeitto ohje on herkullinen, helppo, ja kertakaikkisen ihana. Kannattaa kokeilla!
Itse rakastan perunaa mutta tiedän että nykyään moni yrittää välttää sen syömistä. Tässä keitossa ei ole ollenkaan perunaa ja mietinkin aluksi että lisäisin sitä. Päätin antaa perunattomalle keitolle kuitenkin mahdollisuuden ja yllätyin todella siitä kuinka hyvin se onnistui ja kuinka hyvältä keitto maistui!
Lapsetkin tykkäsivät vaikka heidän mielestään chiliä oli vähän liikaa…
Halpa ja hyvin säilyvä kaali.
Tähän väliin tulee pitkähkö kaalin hehkutus osio. Jos haluat päästä suoraan reseptiin niin selaile tämän kohdan yli.
Kaali on mitä mainioin elintarvike. Ainakin usein se on kilohinnaltaan melko halpaa. Lisäksi se on lähes poikkeuksetta kotimaista. Kotimaisuutensa ansiosta uskon sen sisältävän paljon vähemmän myrkkyjä kuten tuholaistorjunta-aineita kuin kaukomaista tuodut useat muut hedelmät tai vihannekset.
Tätä asiaa tukee myös kaalin rakenne. On vaikea uskoa että torjunta-aineita voisi olla paljon päällimmäisten kerrosten alla. Lisäksi kerroksisuus vaikuttaa säilyvyyteen. Kaali on yksi niistä ruuista jonka voi löytää jääkaapista kuivuneena möykkynä tai pinnaltaan homeisena, mutta kun kuorii kuivat tai homeiset kerrokset pois, alta paljastuu vielä täydellistä tavaraa.
Ymmärrän hyvin että tällainen homeiseen klönttiin kajoaminen vaatii tietynlaisen luonteen. Käytän usein osittain huonoiksi menneitä elintarvikkeita. Huonot osat tietysti otan pois. Kuitenkin vastaus kysymykseen mikä on huonoa ja mikä ei, riippuu siitä keneltä kysytään.
Herkullista hapankermaa vai pilaantunutta tavaraa?
Muistan yläasteen kotitaloustunnilta kuinka opettaja opetti, että mikäli löytää kermapurkista pahanhajuista hapantunutta kermaa, sen voi aivan hyvin vielä käyttää hapankermana moniin eri ruokiin. Silloin ajattelin että hyi olkoon, en varmasti käytä.
Olen kääntänyt takkini kyseisen asian suhteen ja jotenkin minusta tuntuu että nykyajan kotitalousopettajatkin ovat muuttuneet. En tiedä. Haluaisin tietää. Voisinkin kysäistä serkultani joka sattuu olemaan kotitalouden opettaja!
Noniin takaisin kaaliin.
Kaalin Ravintosisältö ja käytännölliyys
Kaali sisältää paljon kivennäis- ja hivenaineita, vitamiineja ja kuituja. Terveyshyödyt ovat parhaimmillaan raakana.
Kaalista voi tehdä useita lämpimiä ruokia ja lisäksi se sopii raakana salaatiksi joko raasteena tai suikaleina. Syömme paljon myös kaalia ihan sellaisenaan. Tarjoan esimerkiksi tyttärelleni kaalin herkullisimmista kohdista leikeltyjä siivuja tai paloja kun hän tekee läksyjä. Tai jos hän ennen ruuan valmistumista valittaa nälkää, teen samoin. Voin lisätä mukaan raakoja porkkanan paloja.
Olen tarjonnut naapurin lapsillekin ja samalla kysellyt syödäänkö myös heillä kaalia näin. Ainakaan toistaiseksi kukaan ei ole kertonut saavansa kotona raakaa kaalia naposteltavaksi.
Sitten vielä eräs mielenkiintoinen havainto. Kokonainen kaali vie jääkaapista ison tilan mutta toisaalta sitä tuntuu riittävän loputtomasti. Se, että kaali ei tunnu ikinä loppuvan voi kieltämättä jopa ärsyttää. Sama kimpale pyörii kuukaudesta toiseen vihanneslaatikon perällä mutta samalla tuo kiusankappale antaa ravintoa kerta toisensa jälkeen. Keittoa, laatikkoa, välipalaa tai salaattia!
Jokainen tietää varmasti tilanteen kun ei tiedä mitä laittaisi ruuaksi. Se tilanne kun kaikilla on jo nälkä mutta kukaan ei ole ostanut, suunnitellut saati valmistanut mitään. Availet kiukkuisena jääkaappia eikä siellä tunnu olevan mitään syötävää. Sitten muistat: Ainiin, täällähän on tämä vanha ja ikuinen kaali!
Ei muuta kuin soppa tulille.
Helppo Kaalikeitto ohje ilman perunaa
Ainekset:
½ kaali
1-1,5L vettä
400g naudan jauhelihaa + voita paistamiseen
2 porkkanaa
pieni pala lanttua (noin ½-1 porkkanan verran)
2 sipulia
mausteet:
1 tl merisuolaa
½ – 1 rkl meiramia
½ – 1 tl valkopippuria
½ – 1 tl mustapippuria
2 lihaliemikuutiota
ripaus grillimaustetta
ripaus paprikajauhetta
chiliä maun mukaan
Tee näin:
- Leikkaa kaali ohuiksi siivuiksi ja laita kattilaan.
- Laita vettä sen verran että kaalit eivät ihan peity. Laita levy päälle.
- Pese, kuori ja paloittele porkkanat, sipulit sekä lanttu ja lisää ne kattilaan
- Keitä miedolla lämmöllä 15 minuuttia
- Samalla kun kattila porisee, paista jauheliha voissa
- Kun liha on kypsää, lisää kaikki mausteet – paitsi suola ja liemikuutiot – lihan sekaan
- Pyörittele hetki liha-mausteseosta kuumalla pannulla
- Lisää kattilaan liha-mausteseos, liemikuutiot, ja loppu vesi
- Anna kypsyä maun mukaan niin kauan kunnes kaali on todella kypsää. (Itse en malttanut keittää 10 minuuttia kauempaa)
- Anna vetäytyä jonkin aikaa ja nauti!
Uusi luottoresepti
Tästä tuli ainakin minulle uusi luottoresepti jota aion tehdä useita kertoja. Aion myös vaihdella keittoon tulevaa lihaa. Lampaanliha ainakin voisi sopia tai karjalanpaisti- tyyppiset kokoliha kuutiot.
Alkuperäisen ohjeen kommenttikentässä on runsaasti ylistäviä kommentteja.
Enimmäkseen kommentit liittyvät kuitenkin kaali-sanan taivutukseen. Alkuperäisen ohjeen laatija on kirjoittanut ohjeessaan muun muassa näin: ” Laita kaalen sekaan vettä sen verran että kaalet eivät peity…”
Muutama nokkela ohjeen lukija haluaa tietää esimerkiksi että voikohan myös kaalia käyttää kun kaalea ei satu löytymään 🙂
Jos pidit tästä ohjeesta niin käy katsomassa myös muita reseptejäni tai ruokaan liittyviä artikkeleitani:
Kaunis ja maukas kuusenkerkkä (sisältää kuusenkerkkäsiirapin ohjeen)